1600 km pentru Moldova: O călătorie de trei zile de la Changsha la Beijing pentru un vot care contează

0
100

Ana Ivanova, originară din satul Vasilcău și stabilită de aproape 10 ani în China, a decis pentru prima dată, de când se află departe de casă, să meargă la vot.

„De fiecare dată mă gândeam că votul meu nu contează, dar de această dată am hotărât ferm că trebuie să merg. Una dintre cauze a fost că vara aceasta am petrecut-o acasă, în Republica Moldova. Am văzut cu ochii mei ce se întâmplă și am înțeles că trebuie o schimbare, mai ales în sate, unde situația este destul de grea.”

Cu această hotărâre în minte, Ana a pornit într-o adevărată aventură: 1600 de kilometri parcurși cu mașina, împreună cu cei doi copii mici, de la Changsha până la Beijing. „A fost un drum lung, am mers trei zile, dar simțeam și știam că trebuie să ajung acolo, pentru că acum votul meu contează.”

Ajunsă la Ambasada Republicii Moldova din Beijing, Ana a fost primită cu multă căldură și ospitalitate de către comunitatea moldovenească. „Fetele de acolo ne-au întâmpinat foarte frumos, cu plăcințele cu brânză, cu vin moldovenesc, am făcut poze, am discutat și am făcut cunoștință cu alți moldoveni din diaspora,”. Atmosfera de la ambasadă a fost una festivă, iar Ana și cei prezenți au avut ocazia să socializeze și să se bucure de momente plăcute împreună. „Am dansat, am cântat cântece moldovenești, a fost o adevărată petrecere, ceva ce îmi va rămâne în suflet mult timp.”

O surpriză plăcută pentru Ana a fost să întâlnească câțiva moldoveni care erau în excursie în China, inclusiv câțiva din Soroca. „A fost o surpriză să dau peste acești oameni frumoși chiar la ambasadă, și a fost foarte frumos să ne revedem și să schimbăm câteva vorbe.”

Deși experiența a fost una deosebit de pozitivă, Ana a fost puțin dezamăgită de rezultatele referendumului. „Mă așteptam la o diferență mai mare în favoarea ‘Da’, dar până la urmă fiecare are dreptul să voteze cum dorește. M-a surprins să aflu că unii din diaspora au votat împotriva integrării europene…”

Cu toate acestea, Ana rămâne optimistă și speră la un rezultat bun în turul doi al alegerilor. „Important este să ne facem datoria civică și să ne implicăm, chiar dacă uneori e greu. Și copii mei s-au bucurat de această experiență, au primit suveniruri și au simțit atmosfera frumoasă de la ambasadă, acolo m-am simțit de parcă aș fi acasă, în Moldova. Mă bucur că am făcut acest efort.”


Articolul precedentÎn atenția conducătorilor auto: ar fi bine să „încălțăm” mașinile cu anvelope de iarnă, până la căderea zăpezii
Articolul următorCasa de Cultură din satul Slobozia-Cremene, în stare deplorabilă / Video

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.