Adevăr sau mit: Grupa de sânge se poate schimba pe parcursul vieții

0
263

Pe rețelele sociale se vehiculează că grupa sanguină și factorul Rh se pot schimba pe parcursul vieții.

Sângele este un țesut conjunctiv lichid, care circulă prin vasele sanguine ale corpului. Funcția sa este de a transporta oxigenul și substanțele nutritive către organe, precum și de a elimina produsele reziduale din organism.

În 1901, medicul austriac Karl Landsteiner a descoperit metoda de clasificare a sângelui în patru grupe, pe baza antigenelor. Antigenele sunt substanțe care declanșează reacții imune. Această descoperire a revoluționat medicina, reducând semnificativ mortalitatea în cazurile de transfuzie de sânge.

Sistemul de determinare a grupei sanguine se numește AB0 și se bazează pe prezența antigenelor A și B pe suprafața globulelor roșii. Grupa sanguină a unei persoane poate avea ambii antigeni (grupa IV), doar unul (A sau B – grupele II sau III) sau niciunul (grupa 0, I).

Pe lângă antigene, globulele roșii conțin o proteină numită factor Rh, care este determinată de prezența antigenului D. Dacă acesta este prezent, factorul Rh este pozitiv, iar dacă lipsește, este negativ. Aproximativ 15% din oameni au factor Rh negativ.

Există și o „anomalie” rară, sângele cu factor Rh zero, cunoscut sub denumirea de „sânge de aur”, care este universal pentru transfuzie. De-a lungul a 50 de ani, doar 43 de persoane în lume au fost diagnosticate cu această rară formă de sânge.

Factorul Rh este foarte important în sarcină. Dacă copilul are Rh pozitiv și mama Rh negativ, pot apărea probleme în timpul sarcinii și după naștere. Femeile însărcinate cu conflict Rh sunt monitorizate îndeaproape.

Cum se determina grupul de sange

Pentru a afla ce grup sanguin ai, celulele tale rosii sunt amestecate cu solutii cu diferiti anticorpi (anti-A, anti-B, anti-AB). De exemplu, daca solutia contine anticorpi anti-B si eritrocitele tale au antigene B pe suprafata lor, atunci acestea se vor aduna impreuna (aglutina), ceea ce inseamna ca ai grupul de sange B. Daca sangele tau nu reactioneaza cu niciuna dintre solutiile cu anticorpi anti-A si anti-B, ai grupul O (zero).

Determinarea grupului sanguin ABO si a factorului Rh este indicata:

  • Inaintea unei transfuzii
  • Inaintea unei proceduri invazive sau chirurgicale potential asociate cu complicatii hemoragice care ar putea necesita transfuzii
  • Pentru determinarea incompatibilitatii de Rh la o femeie insarcinata care este Rh negativ
  • La donatorii de sange
  • Pentru compatibilitatea de grup ABO la donatorii de organe, tesuturi si maduva, ca parte din procedura de transplant

Ce grup de sange poti mosteni de la parintii tai?

Asemanator culorii ochilor, grupul de sange se transmite genetic de la parinti.

grupe

Deci, este posibil să se schimbe grupa sanguină a unei persoane?

Răspunsul categoric este „nu”. Grupa sanguină și factorul Rh se formează în timpul dezvoltării embrionare și sunt considerate constante pe parcursul viețiiю

Cu toate acestea, pe forumuri apar frecvent relatări despre schimbarea grupei sanguine, mai ales în rândul femeilor însărcinate. Însă astfel de cazuri sunt cauzate de erori în teste. Unele infecții pot afecta antigenele de pe globulele roșii, ceea ce poate duce la rezultate incorecte ale testelor, dar după vindecare, analizele revin la normal.

În timpul sarcinii, din cauza producției masive de eritrocite, pot apărea rezultate greșite în testele de sânge, inclusiv privind factorul Rh.

Experții subliniază că nici grupa sanguină, nici factorul Rh nu se modifică pe parcursul vieții.

surse: https://www.reginamaria.ro/

https://www.hse.ru/


Articolul precedentTopul florilor de toamnă: Cele mai frumoase alegeri pentru grădina și casa ta
Articolul următorDe ce cafeaua îți pătează ceștile. Cum să scapi de pete cu cele mai simple metode din bucătărie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.