Parlamentul găzduiește o expoziție de desene și eseuri ale unor elevi din țară, menită să promoveze educația incluzivă, să combată discriminarea și să încurajeze persoanele dezavantajate, comunică MOLDPRES.
Expoziția prezintă șase lucrări din cele 100, elaborate de către copii din școlile din țara noastră în cadrul campaniei naționale „Învățăm împreună”, lansată de Ministerul Educației și Cercetării și UNICEF Moldova.
Prin lucrările lor, copiii transmit mesaje incluzive întregii societăți, cu scopul de a promova diversitatea, incluziunea, toleranța, empatia și dreptul fiecărui copil, indiferent de statut, etnie, limbă vorbită, dizabilitate, de a fi inclus în societate și școală.
Vă amintim că, subiectul incluziunii a fost discutat în cadrul a 15 evenimente publice care au fost organizate în diferite raioane ale țării. La aceste evenimente s-au întrunit reprezentanți ai MEC, UNICEF, autorităților publice locale și instituțiilor responsabile de incluziune la nivel local, Centrului Republican de Asistenţă Psihopedagogică, ONG-uri locale sau naționale care au tangență cu acest subiect.
„Este de datoria noastră, a tuturor, să asigurăm accesul tuturor copiilor, inclusiv ai celor cu cerințe educaționale speciale, în instituțiile de învățământ din țara noastră. În ultimii ani s-au făcut eforturi în acest sens, dar mai avem mult de lucru la capitolul incluziunii copiilor cu dizabilități severe și a copiilor cu CES în grădinițe. Ministerul în acest an va dota instituțiile de învățământ cu dispozitive asistive, va organiza instruiri pentru profesori, va revizui formula de finanțare în încercarea de a ameliora situația în domeniul educației incluzive”, a spus Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării.
„Incluziunea oferă beneficii tuturor elevilor, nu doar celor cu dizabilități și cerințe educaționale speciale. Promovarea incluziunii și a diversității, încurajează o cultură a empatiei și a înțelegerii în școală. Pe măsură ce elevii interacționează cu colegi din medii diferite, aceștia manifestă compasiune și respect pentru perspectivele și experiențele altora”, a menționat Maha Damaj, Reprezentanta de Țară UNICEF în Republica Moldova.
Campania „Învățăm împreună” își propune să contribuie la creșterea gradului de conștientizare a dreptului fiecărui copil de a avea acces la educație și la schimbarea atitudinii societății față de copiii cu dizabilități și cerințe educaționale speciale. În prezent, doar unul din trei adulți ar accepta prezența copiilor cu dizabilități în aceeași clasă cu copilul lor, potrivit datelor Studiului Percepţiilor şi Atitudinilor Egalităţii în Republica Moldova. În același timp, în cadrul unor Focus Grupuri desfășurate de CBS AXA, copiii cu dizabilități și cerințe educaționale speciale susțin că sunt ignorați, stigmatizați și nu se bucură pe deplin de dreptul lor la educație, iar părinții copiilor tipici menționează că educația copiilor lor va avea de suferit dacă în clasă cu ei se va afla un copil cu dizabilități.
Conform datelor Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică în anul 2022, din numărul total de 460.835 de copii încadrați în grădinițele și școlile din Republica Moldova – 11.766 reprezintă copiii cu cerințe educaționale speciale. Totodată, din 10.628 de copii cu dizabilități, doar 5.753 copii sunt incluși în instituții preșcolare și școlare.
Campania „Învățăm împreună” este lansată în contextul implementării Programului de dezvoltare a educaţiei incluzive în Republica Moldova pentru anii 2023-2027.
sursa: moldpres.md