FALS: Republica Moldova nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale față de Gazprom

0
103

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, a afirmat, într-o conferință de presă susținută pe 15 noiembrie, că Republica Moldova nu a îndeplinit nicio obligație din contractul de furnizare de gaze cu compania rusă Gazprom. Această afirmație este inexactă și nu corespunde cu realitatea.

«Газпром» неоднократно доказывал готовность к учету интересов Молдавии в данном вопросе. В октябре 2021 г. состоялись переговоры между «Газпромом» и тогда вице-премьером Республики Молдова А.Спыну. Тогда ПАО «Газпром» фактически принял все предложения представителя Правительства Молдавии. Был подписан соответствующий протокол. По факту ни одна договоренность молдавскими властями не выполнена» (trad. – „Gazprom și-a demonstrat în repetate rânduri disponibilitatea de a ține cont de interesele Republicii Moldova în această problemă. În octombrie 2021 au avut loc negocieri între Gazprom și vicepremierul de atunci al Republicii Moldova, Andrei Spînu. Atunci Gazprom a acceptat efectiv toate propunerile reprezentantului Guvernului Moldovei. A fost semnat protocolul corespunzător. De fapt, autoritățile moldovenești nu au respectat nicio înțelegere”), a declarat Maria Zaharova.

Contract controversat și plin de probleme

Moldovagaz și Gazprom au semnat, la 29 octombrie 2021, un contract privind livrarea gazului. Potrivit documentului, Gazprom se obligă să livreze gaze anual, până la sfârșitul lui septembrie 2026, iar Moldovagaz se obligă să cumpere o cantitate de 3,3 miliarde metri cubi de gaze anual. Dintre acestea, 1,24 miliarde urmează a fi livrate pe malul drept al Nistrului, iar 2,06 miliarde urmează să ajungă pe malul stâng al Nistrului.

În realitate, niciuna dintre părțile contractante nu și-au îndeplinit obligațiile protocolului contractului semnat în octombrie 2021, după ce Gazprom a vrut să impună unilateral Republicii Moldova o serie de datorii cu proveniență neclară și care nu au fost stabilite de un auditor imparțial.

În plus, Moscova a amenințat Chișinăul în mod repetat cu oprirea furnizării de gaze în cazul în care pretinsele datoriile impuse de Gazprom de 709 milioane de dolari nu vor fi achitate. Mai mult, autoritățile de la Moscova au încercat să obstrucționeze un proces echitabil de audit al acestor datorii, plângându-se că rezultatele auditului efectuat de experți independenți, la cererea Chișinăului, nu ar fi corecte.

„Din partea noastră, am dori să observăm că Gazprom a fost un furnizor de încredere de energie de zeci de ani”, a declarat purtătoarea de cuvânt, Maria Zaharova, pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

„Totodată, în protocol, noi am convenit că partea moldovenească va face verificarea datorilor. Noi ne-am îndeplinit angajamentul, am făcut auditul și le-am trimis oferta. Din 709 milioane de dolari, atât cât au pretins ei, noi le vom da opt milioane de dolari. Ei nu au dat niciun răspuns. Deci nu se poate spune că noi nu am făcut nimic sau ne-am eschivat”, a declarat pentru portalul Stopfals.md Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz.

Sergiu Tofilat, expert în energetică

El a mai spus că Maria Zaharova ar trebui să întrebe Gazpromul de ce nu răspunde la cererea oficială a Chișinăului în privința datoriilor și evaluarea lor la opt milioane de dolari, conform concluziilor raportului de audit făcut de experții internaționali independenți. Detaliile raportului de audit au fost făcut publice la începutul lunii septembrie.

„Trebuie adresate întrebări Gazpromului, mai exact Kremlinului, cum s-au format aceste datorii. Ceea ce și-ar fi dorit Kremlinul ar fi fost ca noi să fi închis ochii la încălcările care au fost și au condus la creșterea datoriei. Noi am spus că în astfel de condiții, noi nu suntem de acord, ci vrem să clarificăm subiectul datoriilor. Cu astfel de condiții ale Kremlinului, noi nu suntem de acord. Nu mergem cu ochii închiși și semnăm tot ce dorește Gazprom”, a mai spus expertul în energetică Sergiu Tofilat.

Gazprom refuză concluziile auditului pe datorii al Chișinăului

Anterior, pe 13 noiembrie, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că Guvernul se va baza pe concluziile auditului în discuțiile ulterioare cu Gazprom.

„În cadrul ședinței s-a votat pe marginea raportului de audit, însă nu a fost examinată și propunerea Guvernului de soluționare a pretinsei datorii a Moldovagaz față de acționarul său majoritar [Gazprom – n. r.]. Astfel, vom propune din nou examinarea formulei de soluționare a problemei datoriilor, prezentate de noi, sau așteptăm propuneri alternative din partea Gazprom”, a spus Parlicov.

Oficialul a mai precizat că Executivul vrea o clarificare privind formarea datoriilor față de Gazprom până în 2003 și că Moldovagaz nu are documente pe această speță.

„Este vorba de contribuția Republicii Moldova la formarea SA Moldovagaz, corectitudinea evaluării activelor și a includerii lor în capitalul social al întreprinderii. La fel, ne interesează corectitudinea reflectării în contabilitatea Moldovagaz a cambiilor emise de Guvern pentru stingerea datoriei față de Gazprom, în special alocarea datoriilor între malul stâng și cel drept”, a mai spus Parlicov.

În prezent, malul drept al Nistrului nu mai primește livrări de gaze de la gigantul energetic rus Gazprom, ci toată cantitatea contractată de Republica Moldova merge pe malul stâng al Nistrului. Tiraspolul nu achită în continuare gazul rusesc și a ajuns la o datorie istorică de peste 9 miliarde de dolari către Gazprom.

Partea rusă nu întreprinde măsuri de recuperare a acestei datorii istorice din partea Tiraspolului, în schimb încearcă să pună presiune pe Chișinău pe anumite arierate care nu sunt încă soluționate.

Malul drept nu mai cumpără, de facto, gaze de la Gazprom pentru consum propriu din decembrie 2022. Această decizie a devenit permanentă din luna octombrie a acestui an, fapt ce a stârnit reacții de indignare la Moscova, fiind invocate din nou pretinsele datorii față de Gazprom.

Mădălin Necșuțu

Stopfals.md


Articolul precedentToată lumea la treabă! Au fost validate și atribuite mandatele de consilieri în Consiliul raional Soroca
Articolul următorUn grup de tinere sorocence au vizitat Parlamentul Republicii Moldova
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.