Filmul documentar „Drumul Războiului: Irpin” a fost vizionat și de soroceni /VIDEO

0
284

La  Soroca, în sala mucă a Palatului de Cultură, ieri a avut loc vizionarea filmului „Drumul Războiului: Irpin”, la care au participat elevi și profesori din liceele și colegiile din raion. Autorii filmului, Andrei Captarenco și Viorica Tătaru, prezenți la eveniment, au împărtășit participanților experiența lor din timpul filmării. Lucrul la documentar a început în luna aprilie 2022 și a durat aproape un an, iar pentru a putea urmări evoluția acestei istorii, Andrei Captarenco și Viorica Tataru au vizitat orașul Irpin de 14 ori.

Andrei Captarenco, jurnalist:

– Această proiecție a fost organizată pentru a aduce mărturii din partea oamenilor simpli, a celor care trăiesc în condiții de război. Oameni care și-au dus viața în mod absolut normal, dar care într-o zi au fost atacați, iar rachetele au început să cadă. Este o realitate pentru noi, cei din Moldova. Și, dat fiind că trăim în pace, trebuie să înțelegem prețul acesteia.

Viorica Tătaru, jurnalistă:

– Filmul „Drumul Războiului” reprezintă călătoria noastră, a lui Andrei și a mea, în acest război. Am încercat să strângem mărturii de la oameni și să conturăm un prim episod, dar dorim să continuăm cu Harkov, Herson, regiunea Donețk și alte orașe afectate de război în Ucraina. Povestea lui Alexandru și a Marinei, care au rezistat 35 de zile sub ocupația armatei ruse, în subsolul unei clădiri, alături de trei bătrâni, este parte din această istorie.

Mirela Coțaga, elevă, clasa a 11-a “A”, LT ” Petru Rareșt:

-Mi-a plăcut foarte mult acest film; a fost o experiență cu totul nouă care mi-a deschis alte perspective. Am înțeles că informația provenită dintr-o singură sursă nu este cea mai bună metodă de a te informa. Sunt sigură că, pe viitor, voi alege cu mai multă atenție sursele mele de informare.

Olga Gherghelijiu, profesoară, LT ”Ion Creangă”:

-Astăzi am vizionat un film care ne-a făcut să înțelegem mai profund sensul cuvântului „război”, un film care a dat cu sufletul nostru de pământ, îndemnându-ne să fim atenți la toate contrastele pe care le întâlnim în viața noastră. Printre ruinele unui război, poate înflori chiar și un trandafir galben.

Reportaj video realizat în cadrul studioului pentru tineri MoJo, de la „Observatorul de Nord”, dacă vrei să faci parte din echipa noastră, ne poți scrie AICI.

Reporter MoJo: Ecaterina Muntean


Articolul precedentVeste frumoasă din Turcia – soroceanca Ada Odajiu a câștigat titlul de campioană mondială la Jocul de dame! / VIDEO
Articolul următorVouchere în valoarea de 2000 de lei pentru refugiați și persoanele care le găzduiesc din raioanele Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Telenești Ștefan Vodă și municipiul Bălți

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.