De Florii, tradiția spune că trebuie să consumi pește. Evident, pentru toți cei care au ținut postul Paștelui sau nu, fiindcă pe 9 aprilie este dezlegare la pește. Acest lucru se practică de secole bune, pentru că se spune că Iisus Hristos ar fi cerut să mănânce pește, drept pentru care Biserica Ortodoxă dă dezlegare acestui aliment în ziua de Florii.
Pentru că mai sunt doar câteva zile până la Duminica Floriilor, mai jos vă prezentăm două rețete mânăstirești cu pește, care se prepară rapid și ușor. Cu siguranță vă veți impresiona invitații de la masa de Florii.
Pește în sos de roșii ca la mănăstire
Ingrediente:
- 3 căței usturoi
- ulei de măsline
- 2 conserve de roșii tocate
- 1 pahar de vin roșu
- 2 linguri capere
- 1 mână de măsline
- 8 fileuri de pește alb fără piele.
Mod de preparare:
Prima dată se curăță usturoiul și se prăiește puțin în ulei de măsline, după care să adaugi roșiile și paharul de vin, lăsând totul la fiert pentru 20 de minute.
Apoi se adaugă măslinele și caperele, iar când sosul este fiert, se pune într-o tavă cu pereții înalți, se adaugă peștele și se bagă la cuptor pentru alte 20 de minute, la 160 de grade. La final, se adaugă puțină zeamă de lămâie și este gata de servit.
Ciorbă de pește
Ingrediente:
- 2 kg pește
- 2 kg de cartofi
- o jumătate de kilogram de morcovi
- 3 țeline
- borș
- sare
- piper.
Ciorba de pește este printre preferata românilor de Florii, mai ales că nu se prepară greu. Așadar, se pună apă la fiert într-o oală, după care trebuie să cureți, să speli și să tai toate legumele, dar morcovii ar fi bine să fie dați pe răzătoare.
Apoi se adaugă toate în oală și se lasă la fiert. Între timp se curăță și se taie peștele. Când legumele au fiert pe jumătate, se adaugă și peștele în aceeași oală și se lasă totul la foc mic. Înainte de a lua oala de pe foc, se adaugă sarea, piperul, borșul și verdeața. Poftă bună!
Secrete pentru a prepara o ciorbă de pește delicioasă
- se folosesc cât mai multe specii de pește. La ciorba de pește, pescarii din Deltă folosesc minimum cinci tipuri de pește gras și mai slab.
- este recomandat să folosiți doar pește din râuri, deoarece cel de crescătorie nu mai are același gust.
- se folosește doar pește proaspăt.
- apa de Dunăre este un mit.
- nu se numește niciodată ”borș de pește” deoarece această ciorbă este acrită cu oțet, nu cu borș din tărâțe.
- oamenii din Delta Dunării nu servesc niciodată ciorba de pește cu carne în ea. Peștele se mănâncă separat cu mujdei.
sursa: playtech.ro