Tabăra „La Dumbravă” din Volovița, este casă și masă pentru zeci de femei și copii refugiați din Ucraina / VIDEO

0
1201

Printre ucrainenii de la Centrul de plasament temporar pentru refugiații din Ucraina, amplasat la tabăra de odihnă pentru copii „La Dumbravă”, din satul Volovița, este și Elena Podus, medic-terapeut refugiat din Harkov. A fost angajată ca medic la acest centru, iar în timp ce-i ajută pe ceilalți conaționali, așteaptă noutăți bune de acasă, unde i-au rămas persoanele dragi.

Femeia spune că este recunoscătoare cetățenilor Republicii Moldova și statului, pentru grija ce le-o acordă și condițiile create la acest centru. Printre cei de care are grijă doamna medic este și Gala Dobjanscaia, o femeie din regiunea Mikolaev, care nu se poate obișnui cu statutul de refugiată și vrea să revină mai repede acasă.

În căsuța de alături o femeie cu cinci copii, dintre care trei ai ei, are grijă ca adolescenții să participe la ore. Elevii studiază online ca să nu piardă anul de studii. Au fugit din Ucraina pe ultima sută de metri, când vedeau că situația este tot mai gravă. Așteaptă pacea și victoria celor care-și apără pământul, pentru a reveni la baștină.

Majoritatea celor de la acest centru spun că acasă vorbeau limba rusă, la fel ca mulți dintre conaționalii lor din zona de sud-est a Ucrainei, și că limba, la fel ca minoritatea rusă nu sunt discriminate în țara vecină, așa cum afirmă mass-media rusă. Centrul de plasament temporar pentru refugiații din Ucraina, a fost deschis în această primăvară de Consiliul Raional Soroca, fiind planificat în special pentru mamele cu copii.

Cu toate că autoritățile locale pregăteau ca măcar în acest an, după doi ani de pandemie, la tabără să revină ca de obicei copiii soroceni, situația din regiune a schimbat totul. Acum tabăra de odihnă pentru copii „La Dumbravă”, din satul Volovița, este locul unde au, fără voia lor, casă și masă zeci de femei și copii refugiați, atât timp cât nu au parte de pace la ei acasă. Unica soluție ca tabăra să redevină în această vară, tabără pentru copii, este încheierea războiului din țara vecină. 


Articolul precedentGaraje sau toalete la Soroca Noua – întâlnirea locatarilor cu primarul Lilia Pilipețchi
Articolul următorAstăzi, președinta Maia Sandu este jubuliară. La mulți ani!
Vadim Șterbate
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.