Sorocenii Petre Popa, Vitalie Răileanu și Nina Slutu-Soroceanu au fost nominalizați la „Premiile Uniunii Scriitorilor”

0
950

Nominalizările sunt făcute pentru mai multe categorii, iar la unele din ele se regăsesc și sorocenii noștri. Juriul pentru decernarea Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru anul 2021, alcătuit din Alexandru Burlacu (președinte), Ion Anton, Ana Bantoș, Oxana Gherman (secretar), Moni Stănilă, Arcadie Suceveanu, Lucia Țurcanu, a stabilit nominalizările pentru mai multe categorii de carte.

La categoria – Cartea de critică, eseu, istorie literară și valorificare a moștenirii literare a fost nominalizat Vitalie Răileanu, coordonator al publicației Nicolae Esinencu, „Jurnalul unui scriitor”, Junimea, Iași. În perioada pandemiei Vitalie Răileanu a pregătit mai multe opere pentru tipar. Una dintre ele fiind „Jurnalul unui scriitor” . Scriitorul este născut la 25 martie 1959, în satul Soloneţ, Soroca, într-o familie de intelectuali. Vitalie Răileanu a semnat peste 130 de articole și a participat la mai mult de 50 de conferințe științifice, colocvii, simpozioane naționale și internaționale din Timișoara, București, Cluj-Napoca, Cernăuți, Iași, Bălți, Cahul etc. A fost distins cu premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru critică literară și eseu (2011), cu premiul pentru poezie al Ministerului Culturii pentru volumul ”Poeme de pe faleze” (2015), cu premiul Uniunii Scriitorilor din România (Filiala Chișinău) pentru volumul de versuri ”Străini printre ape” ș.a. De asemenea, este premiant la mai multe ediții ale Salonului Internațional de Carte (2009, 2010, 2011, 2012, 2014).

La categoria Cartea pentru copii și tineret a fost nominalizată Nina Slutu-Soroceanu cu publicația „Hai cu mine la Soroca”, Tipocart Print, Chișinău.
Nina Slutu Soroceanu se află mereu în apogeul creației. Poeta știe că poezia nu are vârste, de aceea prin creațiile sale ne ghidează într-o lume unde oamenii se iubesc și se respectă pe sine. Născută la 23 februarie 1952 în satul Ţepilova, raionul Soroca, este mezina dintre cei nouă copii ai Teclei (numele de fată Bujor) şi ai lui Iacob Slutu, ţărani gospodari.
Publică versuri de la vârsta de 14 ani. Scrie versuri şi proză pentru copii şi maturi. Texte pentru cântece şi romanţe. Autoarea este o prezenţă activă în viaţa culturală a ţării, participând la cenacluri literare (”Cuvântul”, ”Ideal”, ”La Creangă”, ”Grai matern” ş.a.), se deplasează deseori la întâlniri cu cititorii de toate vârstele, participă la diverse emisiuni radiofonice şi televizate.

La categoria Cartea de publicistică a fost nominalizat poetul Petre Popa cu publicația „Oglinzi interioare”. Petre Popa este îndrăgitul poet atât de picii mici cât și de cei adolescenți. Niciodată nu i-a fost frică să vadă lumea copiilor cu alți ochi.
S-a născut la 7 mai 1958, Tătărăuca Veche. Este scriitor și activist din Republica Moldova. A deținut funcția de șef al Secției de Cultură al Județului Soroca (1999-2007) și este director al Teatrului „Veniamin Apostol” din Soroca din 2009. Petre Popa este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova și al filialei Uniunii Scriitorilor din România. A fost distins printr-un decret prezidențial cu cea mai înaltă decorație de stat a României – Ordinul Steaua României. Laureat al Festivalului Național de Poezie din Sighetul Marmației, 1990.
Le dorim succes scriitorilor originari din câmpia Sorocii și sperăm să câștige în categoriile nominalizate.


Articolul precedentAflă cum acționează negarea ca mecanism de apărare?
Articolul următorFotografia – pasiunea fraților Balaniuc / VIDEO
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.