Negarea este un tip de mecanism de apărare care presupune ignorarea realității unei situații pentru a evita anxietatea. Mecanismele de apărare sunt strategii pe care oamenii le folosesc pentru a face față sentimentelor neplăcute. În cazul negării, aceasta poate implica să nu recunoști realitatea sau să negi consecințele ei.
Conform Libertatea.ro, Dacă ești în negare, înseamnă adesea că te lupți să accepți ceva care pare copleșitor sau stresant. Cu toate acestea, pe termen scurt, acest mecanism de apărare îți permite să ai timp să te adaptezi la o schimbare bruscă a realității tale. Dându-ți timp, ai putea să accepți, să te adaptezi și, în cele din urmă, să mergi mai departe. Negarea poate însă să provoace probleme, mai ales dacă te împiedică să rezolvi o problemă sau să faci o schimbare necesară. În unele cazuri, te împiedică să accepți ajutor. Negarea a fost descrisă pentru prima dată de renumitul psihanalist Sigmund Freud, care a definit-o ca fiind refuzul de a recunoaște fapte supărătoare despre evenimentele externe și cele interne, inclusiv amintirile, gândurile și sentimentele.
Tratarea negării Depășirea negării depinde de natura problemei. Oamenii ajung adesea să se împace cu realitatea unei situații pe cont propriu, dacă beneficiază de suport, cum ar fi un grup de sprijin sau un terapeut. În terapia psihodinamică, recunoașterea mecanismelor de apărare, cum ar fi negarea, ajută la îmbunătățirea conștientizării de sine a individului pentru a-și înțelege propriul comportament. Există câteva instrumente care pot ajuta la depășirea stării de negare: Gândește-te ce stă la baza fricii de a te confrunta cu o anumită situație Ia în considerare consecințele negării Vorbește cu o persoană apropiată care îți poate oferi o altă perspectivă asupra problemei Negarea este o modalitate obișnuită pentru oameni de a face față situațiilor care provoacă anxietate. Dezvoltarea abilităților de gestionare ne permite să ne înfruntăm temerile în moduri sănătoase și productive. Dacă negarea cauzează probleme sau te împiedică să te ocupi de o afecțiune, ia în considerare să discuți cu un profesionist sau să te alături unui grup de suport.
Sursa Libertatea.ro