Slavii (rușii) sunt „victime ale Occidentului”
După invazia Rusiei în Ucraina, Serghei Toma a promovat unul din cele mai vehiculate mesaje ale propagandei Kremlinului și ale presei ruse controlate de stat și anume că întreaga vină pentru acest război o poartă Occidentul, iar popoarele slave și, respectiv, Rusia, sunt „victime ale Occidentului”. „Cea mai mare victorie a Occidentului este lupta dintre popoarele slave. Se repetă anul 1917. Din nou frate pe frate. Sau poate Vietnam? Oricum frate pe frate”, a scris Toma pe 24 februarie, la doar câteva ore după anunțul lui Vladimir Putin despre începerea „operațiunii speciale” în Ucraina.
Câteva ore mai târziu el a publicat o hartă a zborurilor avioanelor civile, reluând acuzațiile la adresa Vestului. „Niciun avion nu mai zboară deasupra Ucrainei. Iată cu ce se termină cochetarea cu demonii Vestului. Indiferent unde ar veni, viața se transformă în iad. Pur și simplu analizați țările în care au adus democrația, inclusiv cu forța. Distrugerea întreprinderilor, genocidul populației băștinașe, robie economică. În curând vom purta și brățări electronice, deși deja o facem”, a scris Toma, în limba rusă.
Aceste afirmații fac parte din bagajul de mesaje propagandistice ale Kremlinului, prin care se încearcă a transfera responsabilitatea pentru începerea războiului pe seama țărilor occidentale. De fapt, nu Occidentul, dar Rusia a atacat Ucraina la 24 februarie, după un anunț făcut de președintele rus Vladimir Putin și după o perioadă de câteva luni când Rusia și-a concentrat armata la frontiera cu Ucraina și a respins presupunerile că ar pregăti o invazie militară. Rusia este cea care a anexat Crimeea în 2014, a recunoscut independența regiunilor ucrainene Donețk și Lugansk. Statele occidentale au condamnat războiul încă din primele ore și au cerut constant retragerea armatei ruse de pe teritoriul Ucrainei.
Și afirmațiile despre „atacul Occidentului asupra popoarelor slave” la fel este un fals. Câteva state în care se vorbește limbi slave sau slavone sunt membre ale Uniunii Europene (Bulgaria, Slovacia, Cehia, Polonia), unele din ele făcând parte și din NATO, unde se bucură de asistență, aceleași drepturi, inclusiv dreptul la veto, la fel ca celelalte state membre.
Nostalgic după… Lenin
Serghei Toma a publicat mai multe postări prin care promovează direct acuzațiile și teoriile Moscovei și ale lui Vladimir Putin. El acuză serviciile secrete ucrainene de cenzură și de presiuni asupra cetățenilor Moldovei care își expun opiniile, iar autoritățile ucrainene de război și genocid în regiunile separatiste din Est. „…De aici concluzia că declarația lui Putin despre denazificarea Ucrainei are dreptul la viață. Voi (serviciile secrete ucrainene – n.r.) demonstrați asta prin metodele voastre” , a scris el într-un mesaj, publicat pe 2 martie.
O altă teorie promovată de Moscova și preluată de Serghei Toma este că Ucraina nu ar avea tradiții statale, că a fost creată artificial după revoluția bolșevică din 1917. Este același mesaj, transmis de Vladimir Putin la 21 februarie, când a recunoscut independența regiunilor Donețk și Lugansk. Astfel, Toma susține dezmembrarea Ucrainei: „Nu înțeleg cum Lenin, care a creat Ucraina, a fost transformat în dușman al Ucrainei? Așa vă manifestați mulțumirea față de creatorul vostru, oameni nerecunoscători? Este la fel cum ți-ai blestema părintele”, se revoltă Toma în legătură cu demolarea în Ucraina a monumentelor lui Lenin.
Aceste afirmații sunt speculative, reprezentând un amestec de fapte de date istorice, interpretate tendențios. Reamintim că în ultimele secole teritoriul Ucrainei de astăzi a fost disputat de puterile regionale de atunci și împărțit arbitrar. Însă datele istorice arată că primul stat slav bine conturat și centralizat a fost Rusia Kieveană, apărut în secolul IX în jurul orașului Kiev, și care cuprindea părți din Ucraina, Belarus și Rusia de astăzi.
Serghei Toma încearcă să justifice și o eventuală intervenție a Rusiei în R. Moldova
A doua zi după ce Președinta Maia Sandu a semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, iar autoritățile separatiste de la Tiraspol au cerut comunității internaționale să recunoască independența regiunii transnistrene, Serghei Toma a acuzat guvernarea pro-europeană și Occidentul. El afirmă că decizia autorităților de la Chișinău de a cere aderarea la UE „…este începutul unei noi faze a conflictului și a pierderii iremediabile a teritoriului. Nu în zadar a fost in vizită Borell și Blinken va veni mâine. Moldova va deveni un nou poligon al acțiunilor militare ale războiului hibrid și conflictul va escalada. (…) P.S. Am impresia că special este zădărât ursul ca să provoace și la noi un conflict”.
În realitate, Occidentul nu impune aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Din contra, majoritatea statelor membre sunt rezervate, iar Bruxelles-ul cere reforme structurale. Uniunea Europeană este o structură care atrage multe state din apropierea sa pentru standardele înalte de viață și pentru supremația legii. Din 1991, autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au adresat de mai multe ori apeluri similare de „recunoaștere a independenței”, însă comunitatea internațională nu a răspuns acestor apeluri, recunoscând regiunea transnistreană ca parte integrantă a Republicii Moldova.
Cine este Serghei Toma? Un candidat fără susținători…
Serghei Toma s-a lansat în politică în anul 2019, când a devenit președintele Partidului Oamenilor Muncii (POM). Acest partid a fost înregistrat în 1999 cu denumirea „Noul partid Național Moldovenesc”, fiind condus la acel moment de istoricul Ion Țurcanu; în 2011 și-a schimbat denumirea în „Partidul pentru Unirea Moldovei”, iar din 2019, partidul poartă actuala denumire. S. Toma a candidat la alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău organizate în 2019 și a obținut cel mai slab rezultat dintre cei 18 candidați – 306 voturi (0,14%). Un an mai târziu, a încercat să candideze la alegerile prezidențiale, dar nu a putut colecta numărul necesar de semnături pentru a fi înregistrat. La alegerile parlamentare anticipate din 2021, POM a acumulat 0,1% din voturi, Toma fiind cap de listă, iar pe locul doi a fost Fiodor Ghelici care este vizat în mai multe dosare în judecată.
…cu businessul și familia la Londra, dar cu viziuni de Kremlin
Deși este un fidel susținător al Rusiei și critic al Occidentului, pe pagina sa de Facebook Serghei Toma scrie că ar locui la Londra, Marea Britanie. Potrivit datelor biografice depuse la Comisia Electorală Centrală în anul 2019, Toma este originar din Bender, medic veterinar de profesie și locuiește în Marea Britanie. Platforma de verificare a companiilor active din Londra Companieslondon.com confirmă că S. Toma este în prezent directorul firmei Hoos Technology L.T.D, înființată în anul 2014, specializată în domeniul tehnologiilor informaționale.
Conform profilulului realizat în 2019 de agenția IPN, Toma mai deține 75% din capitalul companiei Bulpay LTD, înregistrată și înființată în Bulgaria.
Dana DRAGAN, Stopfals.md