Cu toții ne dorim să găsim dragostea adevărată și un patener cu care să ne petrecem tot restul vieții, dar realitatea stă altfel. În 2017, în Europa, au existat aproximativ 2 divorțuri la 1.000 de persoane. Partea bună este că îți poți da seama din timp dacă o căsnicie este sortită eșecului, iar asta te poate ajuta să eviți să treci prin divorț.
1. Numărul de zâmbete din fotografiile din copilărie
Psihologii au efectuat o serie de teste pentru a încerca să înțeleagă dacă este posibil să se prezică divorțul în funcție de copilăria cuiva și cu ajutorul fotografiilor din tinerețe. Într-un studiu, oamenii de știință s-au uitat la imagini dintr-un album din perioada liceului și au evaluat intensitatea zâmbetelor pe o scară de la 1 la 10. Evaluarea s-a bazat pe întinderea a 2 mușchi: cel de la gură, și cel care crează riduri în jurul ochilor. Niciunul dintre cei ale căror zâmbete au fost evaluate cu „10” nu a divorțat. În același timp, una din 4 persoane dintre cei încruntați a divorțat. În general, rezultatele arată că oamenii care sunt triști în fotografii divorțează de 5 ori mai des decât cei care zâmbesc.
2. Tonul vocii lor
Un algoritm computerizat poate prezice succesul unei căsnicii, cu o acuratețe de 79%, folosind doar tonul vocilor soților atunci când comunică între ei. Oamenii de știință au analizat conversațiile a peste 100 de cupluri care au mers la un psiholog și apoi au urmărit starea lor civilă timp de 5 ani. Se pare că intensitatea, înălțimea, „puterea” și „calmitatea” pot indica emoții puternice. „Ceea ce spui nu este singurul lucru care contează, modul în care spui este, de asemenea, foarte important. Studiul nostru confirmă că acest lucru este valabil și pentru relația de cuplu”, spun oamenii de știință.
3. Colegi de sex opus
Potrivit cercetătorilor danezi, oamenii care lucrează în mare parte înconjurați de membri de sex opus divorțează cu 15% mai mult. Studiul acestei probleme a ajuns la o scară mai largă atunci când au studiat toate cuplurile care s-au căsătorit din 1981 până în 2002 în Danemarca. Ei au descoperit că 100.000 dintre ei au divorțat deja.
4. Modul în care se comportă mama în relați
Femeile sunt cele care solicită divorțul mai des. Au existat studii care au arătat că majoritatea cuplurilor copiază comportamentul părinților, în special al mamelor. Sociologii au studiat comportamentul a 7.000 de oameni și au descoperit că, dacă o mamă ar intra într-o nouă relație, destul de des (fie că a fost căsătorie sau doar concubinaj), copiii lor adulți s-ar comporta la fel.
5. Ignorarea conflictelor
Poate că uneori pare că ignorând conflictele, într-o căsnicie ar fi pace, dar asta nu este deloc adevărat. Deși dezbaterile și certurile nu sunt cea mai bună parte a comunicării în general, ele totuși te ajută să rezolvi conflictele. Chiar și certurile pot fi constructive și sunt uneori necesare pentru a rezolva problemele. Dacă cineva continuă să ignore aceste situații, apar tot mai multe frustrări și nemulțumirile se tot adună.
6. Atitudinea negativă a soțului față de prietenii soției sale
Oamenii de știință au analizat relația a 373 de cupluri, cu peste 16 ani de căsnicie. S-a dovedit că 46% dintre cupluri au divorțat până la al 16-lea an de căsătorie și, de multe ori, criticile soțului față de prietenii soției sale în primul an de căsătorie au prezis această pauză în viitor. Potrivit oamenilor de știință, acest lucru se datorează faptului că relațiile dintre femei și prietenii lor, care se caracterizează prin apropiere și sprijin emoțional, durează mai mult, în timp ce prietenia masculină depinde mai des de activități comune. În consecință, este mai ușor pentru bărbați să-și schimbe cercul de comunicare și mai dificil să se împace cu prietenii soției lor, pe care îi consideră neplăcuți.
7. Afecțiunea excesivă a tinerilor căsătoriți unul față de celălalt
8. Sărăcia și șomajul
Nu este ușor să trăiești în condiții dificile. Relațiile în aceste familii se termină mai des decât în familiile stabile din punct de vedere financiar. Bob Birrell, coautorul unui studiu despre rezultatele financiare ale părinților după despărțire, confirmă acest lucru. „Oamenii cred că sistemul acționează într-un mod draconic pentru a scoate bani din buzunarele bărbaților. Realitatea este că cei mai mulți bărbați separați și divorțați au venituri mici, și plătesc foarte puțin pentru bunăstarea mamei și a copiilor lor.”
9. Pat mic
Soții ar trebui să doarmă separat sau pe un pat foarte mare pentru sănătatea lor psihică și fizică, pentru a dormi bine și pentru un mediu sănătos în familie. Oamenii de știință care studiază problemele de somn au descoperit că 30-40% dintre cupluri dorm în paturi diferite. Și asta este de fapt bine, deoarece lipsa unui somn de calitate poate duce la divorț. Prin urmare, dacă vrei să-ți păstrezi relația puternică, asigură-te că dormi bine.
SURSA: stiai.net