0
39
sursa: pixabay.com
sursa: pixabay.com

Lumea într-o săptămână: scurt, clar și cuprinzător

*Ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Steven Fisher și ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan au fost decoraţi cu medalia „Consolidarea frăţiei de arme”.

*Circa 3.000 de încălcări şi abateri de la prevederile actelor legislative şi normative din domeniul raporturilor de muncă au fost constatate de la începutul anului, în urma controalelor efectuate de inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului de Stat al Muncii la diferite unități. Datele prezentate de ISM reflectă perioada ianuarie — mai 2020.

*Economia mondială se va contracta cu 5,2% în 2020, avertizează Banca Mondială. Țările dezvoltate vor fi semnificativ mai afectate decât cele emergente, iar economia Zonei Euro va înregistra cea mai mare scădere — peste 9%.

*În legătura cu regimul de autoizolare instituit de administrația din regiunea transnistreană, aproximativ 40 de medici au ales să rămână pe malul drept al râului Nistru pentru a-și face meseria. Declarația aparține viceprim-ministrei pentru Reintegrare, Cristina Lesnic.

*Guvernul belgian a anunțat că cetățenilor le vor fi oferite 10 călătorii gratuite cu trenul. Această măsură are ca scop încurajarea turismului național și sprijinul economiei, pe măsură ce tot mai multe restricții anti-COVID-19 sunt anulate.

*Combinatul de vinuri „Cricova” a obținut două medalii la concursul online „Vinarium 2020”, care are loc anual la București. Este vorba de o medalie de Aur pentru vinul „Rose de Cricova” seria Prestige şi medalia de Argint pentru vinul spumant „Lacrima Dulce” roz.

*Un proiect de lege privind subvenționarea creditelor în mărime de șase fonduri de salarizare pe întreprindere va fi propus spre aprobare în această săptămână. Anunțul a fost făcut de Igor Dodon după ședința comună cu Zinaida Greceanîi și Ion Chicu.

*Sibiul a fost declarat printre cele mai sigure destinaţii turistice din Europa în timpul pandemiei de coronavirus. European Best Destinations, o agenţie de turism susţinută de UE, a inclus oraşul pe lista „Cele mai sigure destinaţii de vizitat în Europa”.

*Decizia președintelui american Donald Trump de a retrage 9.500 de militari americani din Germania este „complet inacceptabilă”, mai ales în condițiile în care Washingtonul nu a informat în prealabil Berlinul despre acest demers, este de părere coordonatorul german pentru relațiile transatlantice, Peter Beyer.

*Peste 140 de bărbați care s-au tratat de COVID-19 au donat până acum plasmă convalescentă care ajută la tratamentul cazurilor grave și foarte grave de COVID-19. Din respectivele donări s-a reușit prepararea a peste 500 de doze terapeutice de plasmă.

*Numărul donatorilor de sânge și produse sanguine a scăzut de patru ori pe perioada stării de urgență și perioada stării de urgență în sănătate publică, a declarat pentru IPN șefa Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari.

*Orașul mexican Tijuana, situat la granița de sud a Californiei, a înregistrat în 2019 nu mai puțin de 134 de asasinate la suta de mii de locuitori. Acest trist record îl plasează în fruntea celor mai periculoase orașe din lume.

*Ministrul Educației din Madagascar a fost remaniat după ce a demarat achiziția de acadele în valoare de 2 milioane de dolari. Dulciurile ar fi urmat să ajungă la elevii din această țară, relatează BBC.

*În perioada 01 — 07 iunie 2020, la ”frontiera verde” și în punctele de trecere polițiștii de frontieră au notificat 75 de evenimente, cu documentarea a 89 de persoane care au încălcat legislaţia frontalieră şi migraţională a Republicii Moldova.

*La Televiziunea publică din Letonia nu va mai exista în curând un buletin de ştiri în limba rusă. Unicul buletin de ştiri în limba rusă din Letonia, produs de postul de televiziune LTV-7, nu va mai fi difuzat de la 1 ianuarie 2021.

*De la 1 aprilie anul curent și până la sfârșitul lunii mai, au fost înregistrare cu statut de șomer circa 16 mii de persoane. În total, la ANOFM sunt înregistrați circa 33 de mii de șomeri. Cei mai mulți sunt din municipiul Chișinău, Ocnița, Ungheni, Drochia, Bălți.

*În perioada 01 iunie — 07 iunie, de către forțele de ordine au fost reținute 71 de persoane ce se aflau în urmărire penală, dintre care 47 de persoane pentru comiterea infracțiunilor grave, excepțional de grave, precum și pentru comiterea infracțiunilor de furt, circulaţia ilegală a drogurilor, huliganism, jafuri iar 24 persoane ca debitori de stat.


Articolul precedentAmenințare cu grenadă, ca la gangsteri
Articolul următorAgresorii familiali vor putea fi monitorizați electronic, aceștia vor purta brățări la mână sau la picior
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.