1 septembrie bate la ușă, toate de acum sunt gata: ghiozdanul, hăinuțele rechizitele nou-nouțe. Însă, în tot acest peisaj pregătit, ceva esențial lipsește: dorința copilului de a merge la școală. De ce se întâmplă acest lucru? Împreună cu Larisa Galac, psiholog-consultant la Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „ANA” din Drochia, analizăm patru dintre cele mai frecvente probleme care pot determina un copil să refuze școala.

Lipsa motivației de a învăța
De multe ori, copilul nu înțelege de ce trebuie să meargă la școală, iar simpla afirmație „trebuie” din partea părinților nu este suficientă pentru a-l convinge. Astăzi, copiii aud tot mai des expresii precum „La ce-mi mai trebuie școala, dacă oricum voi pleca în străinătate și voi face bani acolo?”. Ei sunt influențați de modelele tinerilor care au plecat să muncească în alte țări, nu să studieze, și vor să urmeze aceleași exemple, afirmă psihologa.
Ce trebuie făcut: Cu cât copilul este mai mic, cu atât îi este mai dificil să își stabilească singur un scop pentru orice activitate. În cele mai multe cazuri, copilul are nevoie de ajutor pentru a găsi un sens în a merge zilnic la școală. De aceea, este esențial ca părintele să îi explice motivele pentru care învățătura este importantă.
Sfat concret pentru părinți: Stabiliți un ritual zilnic în care să discutați cu copilul despre ce a învățat la școală și cum aceste cunoștințe pot fi aplicate în viața reală. De exemplu, dacă învață matematică, arătați-i cum poate folosi aceste abilități în viața de zi cu zi, cum ar fi să calculeze perimetrul grădinii sau să determine dobânda la economii.

 

Bullying-ul
Lipsa de interes pentru școală nu este întotdeauna legată de dificultăți de învățare. Uneori, copilul poate avea conflicte cu colegii de clasă sau cu profesorii.
Larisa Galac povestește: ”Îmi amintesc de un caz din luna septembrie, când o mamă a venit la Centru cu fetița ei de 7 ani, care refuza să meargă la școală. Am întrebat-o : „De ce nu vrei să te duci la școală?”. Iar ea mi-a răspuns: „De ce să învăț, dacă nu-mi folosește la nimic?”. După o discuție mai aprofundată, am descoperit că problema era legată de aspectul fizic. Fata era puțin mai plinuță, iar colegii adesea făceau glume pe seama ei, ceea ce o făcea să se simtă respinsă.
Ce trebuie făcut: Părinții trebuie să fie atenți la ceea ce povestește copilul despre relațiile cu colegii și profesorii și să nu subestimeze importanța cuvintelor acestuia. Este esențial să ofere sprijin și ajutor în rezolvarea conflictelor, dacă este necesar.
Sfat concret pentru părinți: Întrebați-l frecvent despre lucrurile bune care s-au întâmplat la școală, cu cine se joacă, cu cine discută în pauze și despre evenimentele pe care le așteaptă cu nerăbdare. Acest lucru îl va ajuta să se concentreze pe aspectele pozitive și să dezvolte o atitudine mai optimistă față de școală.

 

De la regimul haotic al verii la orarul școlii
– Cunosc adolescenți care, pe parcursul verii, se culcă la 4 dimineața, stau pe rețele, privesc seriale și care, respectiv, dorm până la amiază. Evident că începutul școlii, pentru această categorie de copii, va fi foarte dificil. Această libertate de a face ce doresc va face anevoioasă revenirea la programul școlii. Pentru mulți adolescenți, trezitul la ora 7:00 va părea o povară greu de dus, menționează psihologa.
Ce trebuie făcut:
Trecerea de la regimul relaxat al vacanței la orarul școlii nu trebuie să fie o schimbare bruscă. Este indicată începerea pregătirii pentru noul an școlar măcar cu o săptămână înainte de prima zi de școală.
Sfat concret pentru părinți:
Pentru a evita șocul începutului anului școlar, părinții pot încuraja copiii să respecte o regulă simplă: să se culce cu 30 de minute mai devreme în fiecare seară, până ajung la o oră potrivită pentru școală, ideal în jurul orei 22:00. În paralel, stabiliți o oră de trezire dimineața, cu mici activități plăcute pentru familie, cum ar fi micul dejun împreună. Astfel, copilul se va adapta treptat, fără un șoc brusc în primele zile de școală.

 

De la distracțiile de pe TikTok la citirea manualelor școlare
– Trecerea de la distracțiile oferite de rețelele sociale la citirea manualelor școlare poate fi dificilă pentru mulți copii, mai ales după o vară petrecută în lumea captivantă a TikTok-ului. Manualele școlare necesită concentrare, atenție și efort, ceea ce le face să pară plictisitoare și obositoare în comparație cu activitățile din timpul vacanței, menționează Larisa Galac.

Ce trebuie făcut: Este esențial ca părinții să-i ofere sprijin copilului pentru a găsi interes în conținutul manualelor școlare. Puteți face asta discutând împreună despre subiectele care urmează să fie abordate la școală și încercând să legați aceste subiecte de pasiunile și curiozitățile lui, de realitățile vieții cotidiene.
Sfat concret pentru părinți:
De exemplu, dacă copilul este pasionat de vulcani sau dinozauri, sugerați-i să studieze capitolul  din manualul de geografie sau științele naturii. Această abordare îi poate stârni curiozitatea și îl poate ajuta să vadă studiul ca pe o activitate interesantă și relevantă pentru interesele sale.

 


Articolul precedentNici o surpriză: cine „trebuia să câștige” a câștigat…
Articolul următorPreședinta Maia Sandu nu va participa la evenimentele din zilele următoare. Cauza? COVID-ul…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.