12 curiozități ale limbii române: este una dintre cele cinci limbi în care se oficiază slujbe pe Muntele Athos

0
461

 

  1. Limba română este limbă maternă pentru 24 de milioane de oameni din Republica Moldova, România, Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, dar și Croația, Slovenia, Slovacia sau Polonia. Dar migrația din ultimii ani a extins și mai mult geografia limbii române. Interesant este că în instituțiile de învățământ din 43 de țări ale lumii, limba română se predă ca limbă străină.
  2. Limba română este una dintre cele cinci limbi în care se oficiază slujbe pe Muntele Athos.
  3. După numărul de vorbitori, limba română să află pe locul 5, în cadrul familiei limbilor romanice, fiind vorbită de 28 de milioane de oameni. Mai mulți sunt cei care vorbesc spaniola, portugheza, franceza și italiana.
  4. „C” este litera cu care încep cele mai multe cuvinte în limba română. Dictionar explicativ al limbii romane cuprinde 19.750 definițiiale cuvintelor ce încep cu litera ”C”.
  5. Limba română este singura limbă europeană în care se poate face o propoziție completă formată din 8 cuvinte ce conțin doar vocale. Ex: „Oaia aia e a ei, eu o iau.”
  6. Limba română conține și câteva grupuri de cuvinte care pot fi citite de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga fără să-și piardă sensul:„Ele fac cafele. „O ramă maro.”
  7. Deși numărul cuvintelor vocabularului limbii române a ajuns la 80.000 se pare că în viața de zi cu zi folosim aproximativ 1500, printre acestea remarcându-se verbele „a da”, „a lua”, „a face”, „a pune”, „a avea” și substantivele „cap”, „mână”, „ochi”.
  8. Într-o viață de 70 de ani un om rostește în jur de un miliard de cuvinte, deci putem spune că în medie repetăm de peste 666.000 de ori fiecare dintre cele 1500 de cuvinte uzuale din limba română.
  9. Există câteva cuvinte care atât la singular cât şi la plural se scriu şi se pronunţă identic.
    Exemple: pui, ochi, rinichi, nume, unchi, tei, muşchi, genunchi, puşti, piţigoi, căsoaie, spate, foarfece etc., precumşi numele de agent terminate cu sufixul „-toare” (ex. învăţătoare, lucrătoare, vrăjitoare etc.)
  10. Consoana cea mai frecventă în cuvintele limbii române este „R”, urmată de „T”. în timp ce cea mai rară consoană în cuvintele limbii române este „X”, urmată de „J” (exceptând literele „K”, „Q”, „W” şi „Y” care nu sunt specifice limbii române).
  11. Ne putem mândri cu trei cuvinte, care ne reprezintă tradițiile în patrimoniul cultural UNESCO. Vorbim despre Dor, Doină și Colind. Apropo, cuvintele Dor și Doină nu pot fi traduse cu exactitate în altă limbă.
  12. Aproape 40% din totalul cuvintelor provin din limba franceză, italiană și puțin turcă.

 


Articolul precedentCurs valutar 31 august 2023: moneda europeană costă 19 lei și 30 de bani, iar dolarul american 17 lei și 86 de bani
Articolul următorCu îmbrânceli și blocarea tribunei Parlamentului. Cum a ajuns Limba Română la ea acasă și în Republica Moldova

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.