Cu îmbrânceli și blocarea tribunei Parlamentului. Cum a ajuns Limba Română la ea acasă și în Republica Moldova

0
161

În anul 2023, Limba Română, sărbătorită pe 31 august, a primit statutul de „stăpână la ea acasă”, după ce Parlamentul a votat Legea care stabilește că limba oficială a Republicii Moldova este româna. Promulgată de președinta Maia Sandu pe 23 martie,  legea pune punct unor zeci de ani  în care subiectul denumirii limbii a fost folosit în jocurile de culise politice, în pofida unei opinii consolidate a mediului academic, scrie anticoruptie.md

Proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” a fost votat în prima lectură pe 2 martie curent. Inițiativa deputaților PAS a fost susținută de 56 de deputați. Opoziția parlamentară însă a recurs la blocarea tribunei centrale, chiar în momentul în care proiectul era prezentat.

Deputata partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Veronica Roșca, a menționat  că proiectul „are drept scop ajustarea cadrului normativ existent la interpretările și considerentele Curții Constituționale referitoare la limba de stat a Republicii Moldova”.

Deputații comuniști și socialiști, care au părăsit sala în momentul în care se vota Declarația Parlamentului Republicii Moldova cu privire la agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, au blocat tribuna centrală a Parlamentului.
Nu s-a trecut fără altercații, îmbrânceli și agresiune verbală.

Decizia de a introduce proiectul de lege pe ordinea de zi a stârnit nemulțumiri pe eșichierul de stânga. Aleșii fracțiunii BCS au replicat că în cadrul ședinței Biroului Permanent din 1 martie s-a decis ca proiectul respectiv să nu fie examinat într-o altă ședință. În timpul ședinței Legislativului din 2 martie, deputații PAS au hotărât să propună proiectul pentru examinare în prima lectură.

Promulgată în data de 23 martie curent de președinta Maia Sandu, Legea nr. 52 pentru implementarea considerentelor unor hotărâri ale Curții Constituționale a fost publicată  în „Monitorul Oficial” o zi mai târziu.

„Astăzi am promulgat Legea care confirmă un adevăr istoric și incontestabil: limba de stat a Republicii Moldova este cea română. Îmi doresc ca limba română să ne unească pe toți cei care trăim aici și cărora ne este drag acest pământ. Noi, alături de alți peste douăzeci și șapte de milioane de oameni de pe glob, vorbim limba română, una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene”, a spus Sandu.

Proiectul prevede ca atât în Legea Supremă, cât și în textul legilor cuvintele „limba moldovenească”, „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă” să fie substituite cu glotonimul „limba română”.

Principalul argument al autorilor inițiativei, deputații PAS, a fost hotărârea Curții Constituționale din 5 decembrie 2013, prin care sintagma „limba moldovenească” a fost modificată în „limba română”. Respectiv, implementarea acestei hotărâri presupune modificări atât în textul altor hotărâri, cât și în Constituție.


Articolul precedent12 curiozități ale limbii române: este una dintre cele cinci limbi în care se oficiază slujbe pe Muntele Athos
Articolul următorMama: “A luat copilul nostru și a plecat”. Tata: “Eu și cu copilul suntem bine”.
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.