În perioada perioada 27 iulie – 4 august, în comuna Volovița se desfășoară tabăra de zi. Un grup de voluntari din țară și din Italia petrec jumătate de zi cu copiii din localitate. Elevii au parte de un program de activități interesante și multă comunicare.
Printre copiii care frecventează tabăra este și Evelina Nitrean, elevă în clasa a III-a.
“Aici ne distrăm, jucăm diferite jocuri. Devenim mai veseli, ascultăm de voluntari, petrecem timpul frumos. Când sunt acasă, e mai trist, aștept poate mă duc undeva la joacă. Voluntarii sunt câțiva italieni, iar câțiva știu româna și este interesant cu ei”, opinează eleva.
Și lui Chiril Șoimu, elev în clasa a VI-a, îi place la această tabără: „Ideea de a desfășura o tabără este interesantă. Au fost jocuri interesante, o scenetă și altele.
Fiecare își petrece vacanța diferit: la pescuit, la mare, la fotbal. De obicei în vacanță îmi place să joc fotbal sau să plec la vreo tabără”.
Este prima dată când în comuna Volovița are loc o tabără de zi. Activitățile se desfășoară la gimnaziul din “Alexandru Lupașcu” din comună, de unde a venit și ideea acestei tabere.
Svetlana Rahimov, directoarea gimnaziului Alexandru Lupașcu, comuna Volovița: “Avem un acord de parteneriat cu Bisericile „Sf. martiri Brâncoveni” și „Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava și avem norocul de preoții-parohi, care ne ajută foarte mult în activitățile pe care le facem la școală. Așa a apărut ideea organizării unei tabere la noi, sperăm să fie o tradiție frumoasă. Cel puțin o dată la doi ani să reușim să o organizăm, deoarece este o oportunitate extraordinară de a desfășura aici diferite activități în care sunt antrenați copii de la 5 la 15 ani. Copiii sunt interesați, mai ales că pe parcursul verii nu prea au parte de distracții sau de activități recreative. Interacțiunea cu persoane din diferite comunități și anume din Italia, care au o viziune asupra vieții și o cultură deosebită, este o experiență unică pentru copii și părinți, deoarece și părinții au participat la deschiderea taberei”, ne-a comunicat doamna Rahimov.
Printre voluntarii veniți din Italia, care au grijă ca elevilor să le fie interesant la tabără sunt Lisa și Faustina, care practică voluntariatul în țara lor de circa 10 ani.
Faustina: “Eu și Lisa facem parte dintr-un proiect, care oferă oportunitatea pentru tinerii din Italia să facă un an de voluntariat peste hotare. Noi suntem la Chișinău și facem voluntariat pentru Misiunea Socială Diaconia. Avem un grup de tineri din Moldova și lucrăm cu ei, organizăm tabere de vară în sate din diferite localități. Voluntarii lucrează împreună și fac schimb e experiență, lucru foarte frumos. În acest an facem aici, la Volovița, și într-un sat din raionul Ungheni.
Lisa: „Ieri, la deschiderea taberei, a fost foarte frumos. Au fost copii de 10-12 ani și copii foarte mici de la grădiniță. Azi am organizat și activități pentru copiii mai mici. E frumos că multe persoane din comunitate se implică și comunitatea ne-a așteptat și ne bucură mult asta. Obiectivul Diaconiei este că în viitor tinerii din satele în care mergem cu tabere, să organizeze tabere singuri, să devină autonomi în acest proces”.
Ieri, spre exemplu, am tăiat iarba aici, azi ne ducem șapte persoane din grupul nostru se duce la grădiniță și face ceva acolo. Depinde de ce vrea comunitatea locală”.
În prima jumătate a zilei, voluntarii desfășoară activități pentru copii. După ei pregătesc activitățile pentru următoarea zi. Seara însă, tinerii desfășoară activități sociale pentru comunitate.
“Comunitatea în care ne ducem spune ce necesități are și noi îi ajutăm. Ieri, spre exemplu, am tăiat iarba aici, la gimnaziu, iar astăzi vom ajuta la grădiniță din comună”, mai spune Lisa.
Zilnic, la tabără se desfășoară activități de educație non-formală pentru copii, dansuri, jocuri, activități de creație. Dar și activități sociale în comunitate. Faptul că nu toți voluntarii cunosc româna nu constituie o problemă, limbajul mimico-gestual și limba engleză fiinc căile de comunicare între voluntari și copii.
Tabăra de zi de la Volovița face parte din Proiectul “Taberele Solidarității”, implementat de Misiunea Socială Diaconia în parteneriat cu Caritas Ambrosiana și Bambini în România. Scopul taberelor este promovarea voluntariatului și motivarea tinerilor de a se implica în viața comunității.