Vizită de studiu în ţările Grupului de la Vişegrad (I)

0
44

Funcţionari publici şi reprezentanţi ai societăţii civile din Republica Moldova şi Ucraina întreprind o vizită de studiu în perioada 8-20 septembrie în Polonia, Cehia, Slovacia şi Ungaria, cunoscute şi ca Grupul de la Vişegrad. Vizita face parte din proiectul „Buna guvernare a comunităților teritoriale: experiența țărilor Vişegrad în planificarea strategică pentru țările Parteneriatului Estic“, implementat de Euroregiunea “Nistru” în parteneriat cu Consiliul Raional Soroca. Printre participanţi sunt şi reprezentanţi din raionul Soroca, cum ar fi Gheorghe Cojocaru, primarul comunei Vasilcău şi Iuliana Solovei, directoarea gimnaziului din aceiaşi localitate.

Iniţial grupul compus din cetățeni ai Republicii Moldova și ai Ucrainei s-au întrunit la un seminar unde subiectul de bază a fost “Managementul strategic al sistemului de învăţământ”. Experţii locali au vorbit despre problema demografică şi cum ar trebui să se investească în scoli. S-a menţionat ca nu este bine ca să fie investite finanțe în anumite instituţii de învăţământ, iar mai apoi ele să fie închise. Autoritatile au fost îndemnate să investească acolo unde se știe că nu se vor lichida şcolile, ca elevii să dorească sa înveţe în şcolile modernizate. Totodată oaspeţii au aflat mai multe despre cum să scrie şi realizeze corect planurile și strategiile.

   În primele zile participanţii au vizitat mai multe comunităţi poloneze dezvoltate, de la care oaspeţii au ce învăţa. Gazdele au fost ospitaliere și nu s-au limitat doar să spună că au cu ce se mândri, dar le-au exemplificat participanților paşii care trebuie făcuţi pentru a ajunge la un asemenea nivel. S-au analizat atât lucrurile bune, dar şi problemele cu care s-au confruntat. Strategia lor a fost să mizeze pe tineret, iar o dată cu dezvoltarea acestor localităţi, tinerii plecaţi se întorc la baştină şi pun umărul la îmbunătăţirea lucrurilor. S-a discutat şi despre practicile de cooperare cu diferiţi parteneri. Multe dintre proiectele cele mai importante ţin de crearea condiţiilor bune pentru practicarea sportului, acestea fiind urmate de  proiecte culturale, turistice, de sănătate, asistenţă socială, voluntariat şi implicarea persoanelor cu dezabilităţi. Participanții au vizitat cele mai atractive destinaţii turistice din regiune, o școală modernă și un complex de case identice pentru familiile tinere, costul fiecărei dintre ele fiind de 120 mii euro (în varianta albă). Gazdele au mai menționat că cheia succesului este stabilirea de la bun început a scopurilor şi urmarea paşilor planificaţi.

Partenerii proiectului sunt: ONG „Ucraina-Polonia-Germania“, ONG Centrul de Resurse și Informare “Vinița comunitară“ (Ucraina), Centrul pentru Educație și cursuri municipale – WOKiSS (Polonia), Institutul de Dezvoltare și Stabilitate – ISD (Republica Cehă), Fundația „Atelierul de Dezvoltare Rurală“ (Ungaria) şi Euroregiunea Carpatică Slovacia (Slovacia). Proiectul beneficiază de sprijinul Fondului de la Vişegrad şi al Ministerului de Externe al Regatului Olandei.

 

(Va urma)


Articolul precedentCreştinii din Rubleniţa Nouă şi-au sfinţit biserica
Articolul următorO oportunitate pentru profesori inimoși

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.