Acesta a fost genericul unul Talk forum pentru tineri desfășurat la Soroca (anterior un astfel de forum a fost organizat la Chișinău), cu participarea a circa 100 de tineri din grupele absolvente de la instituțiile de învățământ profesional tehnic din municipiile Soroca și Bălți, cadrelor didactice, tinerilor antreprenori, care au obținut succese în diferite domenii de activitate. Printre participanți s-au mai numărat reprezentanți ai Consiliului raional Soroca, a Direcției raionale învățământ, a Filialei Soroca a CCI RM, a AOFM Soroca/Centrului de Ghidare în carieră…
Evenimentul a demarat cu un material video dedicat profesiilor, care ar putea influența cariera viitorilor absolvenții ai Școlilor profesionale și a Centrelor de excelență din Republica Moldova și a celor care au decis sau vor decide să munceasă acasă, în Republica Moldova. Or, nu este un secret că mulți absolvenți, după finalizarea studiilor, în lipsa unui loc de angajare în câmpul muncii aleg calea pribegiei…
În alocuțiunea sa întitulată „Oportunități în proiectarea carierei și căutarea unui loc de muncă, oferite tinerilor de către ANOFM”, doamna Marina Mânăscurtă, directoarea AOFM Soroca, a menționat următoarele:„Instituția noastră este unca care cunoaște care este starea reală pe piața muncii din raion și din Republica Moldova, în general. Grație colaborăii cu agenții economici din teritoriu cunoaștem care este cererea și oferta pe piața muncii și care sunt cele mai solicitate meserii. Bunăoară, actualmente avem la evidență circa 500 de absolvenți ai instituțiilor superioare de învățământ, care nu au un loc de muncă. În schimb, la întreprinderile din oraș sunt peste 250 locuri vacante de cusătorese. Altfel, în fiecare an deficitul de muncitori este diferit. AOFM își dorește să fie nu doar un barometru al profesiilor, dar și un partener de nădejde pentru angajatori și eventualii angajați”.
La capitolul „Eu și afacerea mea”, au prezentat alocuțiuni foarte interesante și foarte utile trei tineri antreprenori – Lidia Bârsan, Adrian Dumitraș și Eudochia Braniște. Bunăoară, Lidia Bârsan, antreprenoare din orașul Sângerei, care a parcurs cale de la un mic atelier de reparația hainelor până la o mini fabrică, care confecționează costume naționale a povestit calea anevoioasă spre succes: „…Toată viață am visat să fii doctor, dar soarta mi-a hărăzit altceva. Pe parcursul anilor am activat în diferite domenii – muncă la negru în Moscova, vânzătoare 6 ani după revenirea acasă, cursuri de contabilitate, agent imobiliar, ca până la urmă să-mi găsesc rolul în…croitorie. Am început cu confecționarea hainelor pentru fetițele mele, după care a urmat deschiderea unui mic atelier de reparație a hainelor, datorită unui grant de 11.000 lei, după care am mai câștigat un grant de 1200 euro, în urma căruia am procurat o mașină de broderie. După aceasta a urmat o asccendență în profesie, care a culminat cu confecționarea a circa 400 costume naționale. Încet cu încetul, atelierul meu s-at transformat într-o mică fabrică, iar numărul angajaților a cresut până la 7 persoane. La începutul anului viitor mai planific deschiderea a încă 10 locuri de muncă”…
La rândul său, Adrian Dumitraș, care activează în domeniul zootehniei și are o fermă în satul Iorjnița le-a sugerat celor prezenți să bată mereu la ușile instituțiilor decizionale și acestea se vor deschide: „Iubesc de mic copil animalele și mereu mi-am dorit să am o fermă, care să-mi permită nu doar să am o stabilitate financiară, dar, în primul rând, să asigur populația cu carne și lapte ecologice. Pe parcurs am bătut la mai multe uși, am câștigat două granturi, care mi-au permis să-mi văd visul împlinit. Altfel, nu m-am oprit la succesele pe care deja le-am obținut, dar merg mai departe. Colaborez foarte bine cu Fabrica de brânzeturi „Alba”, iar pe viitor planific să merg pe piața arabă, unde carnea de vită este la mare căutare”.
După aceste alocuțiuni foarte interesante și captivante, tinerii antreprenori au răspuns la întrebările celor prezenți. Unii din actualii elevi și viitorii oameni de afaceri au răspuns și la întrebarea reporterului: „Cât de util vi s-a părut acest Forum și cum ar putea acesta să vă influiențeze planurile de viitor?”:
Elena P.: „Sincer vorbind, am venit la acest Forum mai mult din obligație, dar acum nu-mi pare rău – am auzit foarte multe lucruri interesante și utile și, cu siguranță, multe din ele mă vor pune pe gânduri”.
Artiom B.:„Mereu mi-am dorit să merg la muncă peste hotare, dar acum nu sunt așa de încrezut. Exemplul lui Adrian mi s-a părut foarte convingător. De altfel, și ei iubesc mult animalele”.
Alexandru A.:„Nu-mi doresc să plec peste hotare, fiindcă am multe rude care au făcut acest lucru și acum regretă. Știu că este foarte greu să te angajezi undeva, dar nu pierd speranța că voi reuși. Nu știu dacă voi putea fi la fel de perseverent ca acei, care au vorbit astăzi, dar voi încerca”.
Irina Z:„Am fost frapată de insistența și de curajul doamnei Lidia. Prin câte a trebuit să treacă această femeie pentru a reuși! Exemplul ei trebuie de urmat de toată lumea. Și eu planific să deschid ceva în domeniul confecțiilor și mulțumesc organizatorilor că mi-au oferit această șansa de a face cunoștință cu experiența unor oameni de succes”.
Să mai menționăm și faptul că parteneri în organizarea cu succes a acestui Forum au fost Centrul media pentru Tineri, CEDA și CCI.