Colegiul Tehnic Agricol din Soroca (CTAS) a găzduit Conferința internațională științifico-practică în domeniul activităților inginerești, a elevilor din instituțiile de învățământ profesional tehnic. Pe lângă soroceni, zeci de elevi din colegiile de profil din Grinăuți, Râșcani, Svetlâi, Ungheni, Chișinău, dar și elevi din localitățile Moghiliov-Podolsk și Bar din Ucraina s-au adunat pentru a prezenta lucrările de cercetare și invențiile lor în domeniul tehnic.
Conferința a fost deschisă solemn, cu intonarea imnurilor Republicii Moldova și al CTAS. După care, conducătorii colegiilor din Soca și Bar, Ucraina, au semnat un Acord de colaborare, scopul cărui este schimbul de experiență și bune practici. Asemenea Acorduri, anterior, CTAS a mai încheiat cu instituții de învățământ de profil din Suceava, România și Moghilev-Podolsk, Ucraina.
În mesajul de salut pentru elevii și conducătorii științifici ai acestora, din țară și de peste hotare, directorul instituției gazdă, Constantin Nesterenco, doctor, conferențiar a trecut în revistă cele mai importante realizări obținute de CTAS și le-a dorit succes participanților la conferință.
Mesajul de salut al directorului CTAS, Constantin Nesterenco
Un mesaj de încurajare pentru toți elevii care ulterior au evoluat cu comunicări, a avut și Mihail Machidon, Secretar de Stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM).
Mesajul de salut al Secretarului de stat MADRM, Mihail Machidon
Pe această notă optimistă, elevii soroceni au dat start prezentării lucrărilor de cercetare. Două dintre comunicările elevilor din Soroca au fost prezentate în limbile franceză și engleză. Alți vorbitori au prezentat realizările lor în limba rusă și ucraineană.
Menționăm că la conferință urmau să participe de asemenea elevi din Suceava și Făgăraș (România), dar și din Polonia, însă, din motive întemeiate aceștia nu au fost prezenți. Lucrările lor însă au fost transmise și prezentate în cadrul conferinței.
Lucrările de cercetare ale participanților vizau:
- Aplicarea sistemului de comandă interactivă a acționărilor electrice;
- Metode neconvenționale de producere a energiei;
- Aplicarea laserului în gravare;
- Proiectarea, comanda și controlul acționărilor electrice cu motoare pas cu pas;
- Magneții permanenți în construcția mașinilor electrice;
- Aplicarea câmpului electromagnetic în diferite instalații, etc.
La finalul evenimentului Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a înmânat elevilor diplome cu diferite nominalizări. Conducătorilor științifici ai participanților le-au fost înmânate certificate de participare, la fel cu nominalizări precum cele ale elevilor, iar instituțiilor de învățământ și s-au oferit trofee.