Domnul Vasile Zgardan este originar din satul Redi-Cereşnovăţ. A fost deputat în primul parlament al Republicii Moldova, a pus umărul la fondarea şi consolidarea statalităţii noastre, votând actul de independenţă, iar actualmente este una dintre cele 15 persoane care au ieşit cu iniţiativa de a crea Platforma civică DA. Domnia sa a răspuns afirmativ la solicitarea noastră de a răspunde la câteva întrebări.
– Domnule Zgardan, Platforma DA este una dintre puţinele formaţiuni, alături de Mişcarea Tinerii Moldovei, care reprezintă o forţă reală de opoziţie actualei guvernări, dar prea pestriţă este componenţa celor aflaţi în Comitetul de conducere. Nu consideraţi că este oportună “curăţarea” rândurilor de vârf ale DA, or prezenţa unor astfel de figuri ca Angela Aramă sau Vasile Năstase, care au cochetat cu politicieni şi regimuri de tristă faimă, diminuează din autoritatea Platformei?
– Platforma civică este o formațiune informală, nefiind nici partid, nici organizație non-guvernamentală și ea nu poate fi comparată cu oricare altă organizație, inclusiv Mișcarea Tinerii Moldovei. Nu știu cât de reală și prezentă este această Mișcare a tinerilor, dar Platforma a reușit în timp foarte scurt să consolideze societatea exclusiv pe problemele social-economice și să devină cu adevărat o formațiune populară de cea mai mare încredere în societate. Noi am considerat că dezideratul integrării europene nu poate fi realizat atât timp cât țara este captivă în mâinile unei guvernări oligarhice criminale, care a adus-o la un colaps social și economic prin furturile miliardelor din rezervele valutare ale statului. Efectele acestui dezastru le simțim fiecare din noi prin devalorizarea valutei naționale, creșterea prețurilor și a tarifelor la gaz și energie electrică. Considerăm că Platforma civică a reușit unul din scopurile sale principale de a uni și mobiliza societatea la luptă cu acest regim criminal și corupt ce s-a instalat contrar voinței și alegerii poporului. Din rândurile grupului de inițiativă al Platformei fac parte 15 membri total diferiți după ocupație, viziuni politice, naționalitate sau religie, fără apartenență la un partid oarecare, dar păstrând dreptul fiecărui membru de a părăsi Platforma pentru o eventuală implicare politică (cazul Nantoi). Mulți din membrii săi au avut, desigur, și un trecut politic, printre care Vasile Năstase și Angela Aramă. Consider că a învinui pe cineva pentru simplul fapt că au făcut parte dintr-o formațiune politică în trecut nu este corect. Dacă ne uităm la declarațiile lor din acea vreme, ele nu purtau un caracter antinațional, nu au fost implicați în careva scheme criminale de furturi sau delapidări de avuții. Poate acum se vede mai bine dacă au greșit sau nu, dar în acea perioadă ei apărau un partid considerat de toată societatea unul național și corect. Chiar dacă și le pare rău acum, trecutul nu-l poți șterge, lucru valabil pentru fiecare om. Și ultima — ambii au declarat public că nu au intenții politice și nu vor să aibă posturi de conducere. Nu ei sunt astăzi dușmanii poporului și este de-a dreptul incorect să încerci să diminuezi imaginea Platformei prin denigrarea unor oameni. Curățarea unei viitoare emanații politice a Platformei o va face poporul şi numai cu opțiunile lui.
– Prestaţia de la tribuna centrală şi limbajul suburban al unor vorbitori sunt de-a dreptul dezastruoase şi nu face cinste formaţiunii. Drept exemplu este “citirea” unui important document de către militarul Cebotareanu, accentul rusesc al căruia i-a făcut pe mulţi să gândească că acest om este foarte departe de ceea ce îşi doreşte mulţimea adunată în PMAN. De ce se recurge la “ajutorul” astfel de persoane, au nu cumva doar pe motiv că poartă epoleţi?
Citiţi interviul integral în ziarul de vineri, 18 septembrie
Victor COBĂSNEANU
Pentru ca sa devină o TRIBUNĂ PlDA ar trebui să instituie un mecanism de colectare a propunerilor și sugetiilor de la cele circa 100 de mii de persoane care au fost la Marea Adunare naționala din 6 septembrie. Dacă se vor aduna aceste 100 de mii de propuneri, porunci, doleanțe, vor fi sistematizate, succesul va fi asigurat. Persoanele in etae ar trebui să scrie cu ajutorul tinerilor voluntarilor păsul lor, ce va fi trasmis platformei Astfel experiența lor de viață va fi de ajutor viitorimii