Un omagiu, în semn de recunoştinţă pentru tot ce a făcut Nicolae Bulat

0
549

Este un nume bine cunoscut, bine fixat în istoria ţinutului Soroca, un promotor al limbii române şi a idealurilor naţionale. Va rămâne în amintire atât pentru verticalitate, corectitudine cît şi pentru preţuirea nemărginită a patrimoniului istoric şi cultural.

Nicolae Bulat s-a născut la 10 februarie 1952 în satul Cureșnița, raionul Soroca. După absolvirea Universității, a lucrat în calitate de profesor de engleză la școala medie din Tătărești, Cahul. În 1980, s-a angajat la Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca în calitate de muzeograf. A activat în calitate de ghid al Agenției de Turism din Soroca, ulterior a fost specialist principal al Patrimoniului istorico-cultural Soroca. În 1996, este numit director al Muzeului de Istorie şi Etnografie din mun. Soroca, unde a lucrat și în calitate de ghid.

     Prin energia şi curiozitatea sa, Nicolae Bulat a inspirat generaţii întregi şi a dat o nouă viaţă Cetăţii Soroca, unicul monument medieval al Republicii Moldova.  Un prieten şi un colaborator în organizarea de excursii, aşa cum a fost el, probabil că nu vom mai găsi. Este considerat unul dintre cei mai buni ghizi de turism din Republică, supranumit și „gardianul” Cetății Soroca. Este autorul mai multor publicații, iar numele său se regăsește în lista a „1000 de mari intelectuali” din Europa, elaborată de Centrul internațional de biografii „Cambridge”.

     Pentru activitatea prodigioasă a fost apreciat cu titluri onorifice și distincții de stat, printre care: cetățean de onoare al municipiului Soroca (2009),  ordinul „Gloria Muncii” (2013), Ordinul „Steaua României” în grad de Ofițer (2000). În 2021, la a 30-a aniversare a Republicii Moldova, a devenit cavaler al „Ordinului Republicii”.

 În data de 9 septembrie 2022 domnul Nicolae Bulat a ales un drum fără întoarcere. Este cea mai lungă călătorie a domniei sale. Vă simţim lipsa, dragul nostru coleg! Mereu cu zâmbetul pe buze şi inima deschisă a lăsat un gol imens în sufletul nostru, având drept tămadă doar speranţa că acolo, sus, în ceruri steaua lui va străluci mereu şi ne va aminti că un suflet mare şi bun ca a domnului Nicolae Bulat e de nestins. Amintire şi recunoştinţă eternă!

Secţia Cultură şi Turism Soroca


Articolul precedentNicolae Bulat, Omul de „vreme bună”
Articolul următorIvan Olșanschi – de la Liceul “Alexandr Pușkin” din Soroca la “KVN” și “Comedy Club” / VIDEO
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.