Președinta Maia Sandu a fost din nou protagonista unui video de tip „deep fake” (în traducere: „fals profund”), de această dată cu elemente de parodie. Realizată cu ajutorul inteligenței artificiale, înregistrarea prezintă în mod fals informația că nivelul de trai al moldovenilor va avea de suferit în 2024. Videoul a apărut pe rețeaua de socializare Telegram, fiind distribuit de mai multe canale – inclusiv al deputatului socialist Bogdan Țîrdea – care obișnuiesc să răspândească falsuri și manipulări. Administrația Prezidențială a dezmințit veridicitatea înregistrării video.
Cum a funcționat schema de popularizare a deep fake-ului
Videoul a devenit rapid viral pe rețeaua de socializare Telegram. A apărut joi, 28 decembrie, pe canalul de Telegram „Sandu Oficial”, creat cu o zi înainte. Până la momentul publicării acestui articol, acest video este singura postare a canalului.
Deep fake-ul a fost preluat de o rețea de canale de Telegram, care obișnuiește să propage informații false și manipulatoare. Printre acestea se numără canalul deputatului PSRM, Bogdan Țîrdea, „Богдан Цырдя”, (despre falsurile pe care parlamentarul le distribuie pe Telegram Stopfals.md a scris aici și aici) și canalele „Мамалыга и Токана”, „Молдавский пистон” și „Salut Молдова!”. Ultimul a dezinformat prin faptul că a prezentat videoul ca unul real, în timp ce celelalte canale au manipulat prin afirmația că conținului videoului este foarte realist, deși au admis că înregistrarea este o parodie sau un posibil deep fake. «Майя Санду опять вышла с новой порцией дичайшей дичи. Пасовцы говорят, что это deep fake. Скорее да, но очень похоже на правду» (în traducere: „Maia Sandu a ieșit cu o nouă porție de aiureală. Cei din PAS vorbesc că e un deep fake. Cel mai probabil că da, însă semănă foarte mult cu adevărul”), comentează deputatul Țîrdea. «Видео, может, и дипфейк, но правды в нём куда больше реальных заявлений Григорьевны» (în traducere: „E posibil ca videoul să fie deep fake, dar conține mai multe adevăr decât declarațiile reale ale Maiei Grigorievna”), a comentat canalul „Мамалыга и Токана”. «Дипфейк , который в реальной жизни мог бы быть правдой» (în traducere: Un deep fake care poate fi adevăr în viața reală”), se arată în postarea canalului „Молдавский пистон”.
Făcătură realizată cu ajutorul AI
Astfel de videoclipuri de tip deep fake folosesc tehnologia „deep learning”, o formă a inteligenței artificiale (AI) care folosește algoritmi pentru a schimba fețele oamenilor din produse digitale. Astfel, cu anumite retușuri realizate digital, se poate realiza un aspect realistic al unei persoane, în cazul de față – cel al Maiei Sandu.
Șefa statului este prezentată în acest video fals ca vorbind ironic despre nivelul de trai al cetățenilor moldoveni, iar autorii înregistrării deep fake fac trimitere pe același ton sarcastic la filantropul american George Soros și la Statele Unite ale Americii ca „sponsori” ai actualei conducerii pro-europene a Republicii Moldova. De altfel, așa-zisa influență a SUA în treburile interne ale Republicii Moldova este o teză importantă a propagandei pro-Kremlin. Stopfals.md a dezmințit, de-a lungul timpului, mai multe informații de acest fel (aici, aici și aici). De asemenea, o altă narațiune importantă a propagandei rusești îl are ca protagonist principal pe George Soros (Stopfals.md a demontat mai multe falsuri pe această temă – aici și aici).
«Надеюсь, хотя бы это пальто с турецкого рынка поможет мне набрать больше очков популярности. Сорос, это все ради тебя. Я бы сама никогда бы такое в жизни не нацепила […] Любимые мои молдаване, посмотрите, я такая же, как и вы. Я так же, как и вы, не получаю никакой помощи от Молдовы. Хорошо, что хоть Америка помогает регулярно» (în traducere: „Sper că măcar acest palton de pe piața turcească să mă ajute să câștig mai multe puncte de popularitate. [George] Soros, asta este tot pentru tine. Eu însămi nu aș îmbrăca niciodată haina asta. […] Iubiții mei moldoveni, uitați-vă, sunt la fel ca și voi. La fel ca voi, nu primesc niciun ajutor din Moldova. Este bine că cel puțin America ajută în mod regulat”), se spune în videoul fals.
Dezmințire oficială
Instituția prezidențială a dezmințit autenticitatea declarațiilor atribuite șefei statului și a condamnat aceste practici de dezinformare.
„Administrația prezidențială îndeamnă cetățenii să fie atenți și să nu se lase manipulați de informațiile false distribuite pe anumite rețele și canale. În contextul războiului hibrid împotriva Moldovei și a conducerii democratice, imaginea șefei statului este utilizată prin falsificarea imaginii și a sunetului. Scopul acestor imagini trucate este să creeze neîncredere și dezbinare în societate, în consecință să slăbească instituțiile democratice din Moldova”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.
Instituția mai atrage atenția asupra faptului că informațiile distribuite în spațiul public, însoțite de fotografii sau video cu imaginea primelor persoane în stat, reprezintă un fals și manipulare de tip deep fake.
Ulterior, șefa statului a venit cu un comentariu pe pagina sa de Facebook, în care acuză „tot mai multe încercări de denigrare” a sa, a conducerii democratice și a instituțiilor Republicii Moldova.
„Imagini video trucate, dezinformare, știri mincinoase care au drept unic scop să inducă panică, să ne dezbine și să facă din Moldova o țintă slabă pentru influență externă, o țară care să nu poată să-și decidă liber soarta. În sate, oamenii îmi zic că ultima minciună este că eu aș interzice culesul măceșului. Ar fi o glumă, dacă n-am ști că în spatele acestor minciuni stă un interes meschin, un interes potrivnic tuturor cetățenilor noștri. La așa nivel ridicol au ajuns cei care vor să slăbească Moldova. Minciunile vor continua și vor lua proporții tot mai mari. Vă îndemn să analizați cu atenție ce citiți, să nu vă lăsați prinși în capcana propagandei”, a scris Maia Sandu.
Acest deep fake vine înaintea tradiționalului discurs de Revelion, pe care șefa statului îl va rosti cetățenilor Republicii Moldova în noaptea trecerii dintre ani, cu scopul de a duce în derizoriu discursul oficial al președintei.
Tehnologia deep fake, folosită tot mai des pentru a dezinforma publicul din R. Moldova
În ultimele luni, tehnologia deep fake a fost folosită de mai multe ori pentru a crea videouri manipulatoare ce sunt distribuite pe rețelele de socializare. Recent, Stopfals.md a demontat falsuri similare, care o aveau ca protagonistă pe șefa statului. Primul caz a avut loc cu două zile înaintea alegerilor locale generale din 5 noiembrie, când pe Facebook apărut un deep fake sub forma unui video în care Maia Sandu s-ar referi la „situația dezastruoasă” din țară și „îngroparea democraţiei”, chemând electoratul să voteze candidatul Partidului „Renaştere”. În al doilea caz, șefa statului a fost protagonista unor videouri deep fake, promovate pe mai multe pagini de Facebook, în care i-ar îndemna pe cetățeni, în limba rusă, să câștige 30.000 de lei lunar printr-o investiție într-o nouă platformă creată în colaborare cu o bancă comercială.
Publicația franceză Le Monde a publicat, în decembrie current, un articol despre cum președinta Maia Sandu este ținta unei campanii de denigrare inclusiv cu ajutorul inteligenței artificiale. Cotidianul francez atrage atenția asupra faptului că acest fenomen ar putea lua amploare anul viitor, cu ocazia campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale la care actuala președintă va candida pentru un al doilea mandat.
Apeluri oficiale către rețele de socializare
Autoritățile Republicii Moldova, împreună cu cele ale altor state europene, au cerut de la „marile companii în domeniul IT”, printre care se numără și Meta – cea care deține Facebook și Instagram – să acționeze împotriva dezinformării și manipulărilor pe rețelele sociale, care „subminează pacea și stabilitatea în întreaga Europă”. La finalul lunii martie 2023, premierul Dorin Recean a semnat, alături de alţi șase omologi din țări europene, o scrisoare deschisă către aceste companii.
„Rețelele sociale au devenit câmpuri de luptă virtuale, iar puterile străine ostile le folosesc pentru a răspândi narațiuni false care contrazic relatările unor instituții mass-media veridice. Scopul de bază al acestor platforme: de a socializa, de a împărtăși știri și informații utile, a devenit o armă a manipulatorilor”, a declarat Dorin Recean. Potrivit premierului, rețelele sociale „au devenit canale de răspândire a unor naraţiuni false şi manipulatoare”.
„Anunţurile contra plată şi amplificarea artificială pe platformele Meta, inclusiv Facebook, sunt adesea utilizate pentru a îndemna la acţiuni de protest plătite, pentru a aduce violenţa în stradă şi pentru a destabiliza guvernele. Marile companii ar trebui să demonstreze vigilenţă pentru a nu fi utilizate ca platforme de promovare a unor astfel de obiective. Acestea ar trebui să ia măsuri pentru a se asigura că platformele lor nu sunt folosite pentru a răspândi propaganda sau dezinformarea care promovează agresiunea, justifică crimele de război , crimele împotriva umanităţii sau alte forme de abuzuri”, se arată în scrisoarea semnată de cei 7 premieri.
Mădălin Necșuțu,
Stopfals.md