Câinii sunt prietenii devotați ai omului. Însă nu toți oamenii realizează faptul acesta și mulți câini ajung sa rămână abandonați. La Soroca, s-a format un grup de voluntari care ajută animalele să fie adăpostite și îngrijite.

Oamenii iubitori de animale, când văd acești câini fără adăpost, flămânzi, renunță la careva sacrificii pentru ei, pentru a ajuta aceste ființe și a le oferi o protecție, hrană și dragoste. Societatea nu înțelege astfel de oameni și îi tratează ca pe niște persoane stranii, care își găsesc alinarea în aceste animăluțe abandonate. “Clubul nostru s-a format recent, scopul nostru este de a ajuta animalele, a le oferi dragoste și protecție. Am creat o pagină de “Facebook”, unde postăm poze și oamenii care sunt interesați, se alătură, ne apelează, menționează Svetlana Druzic, organizatoarea acestui club de voluntariat. Chiar zilele acestea am dăruit câțiva cățeluși și sperăm că vor fi protejați și se vor comporta frumos cu ei. Nu avem un oficiu, animalele comunitare eu le adăpostesc acasă. Majoritatea oamenilor au un comportament agresiv față de aceste ființe și daca statul nu are grijă de ei, trebuie să fim noi mai buni. Pentru soluționarea problemei acestea este nevoie ca să se construiască aziluri special amenajate pentru animalele comunitare. O altă soluție ar fi să sterilizeze maidanezii. Dar în nici caz să nu-i otrăvească, să-i omoare”, spune Svetlana Druzic.

Problema câinilor maidanezi trebuie soluționată nu doar de dragul lor, dar și de dragul cetățenilor, care pot fi victimele unor maidanezi agresivi. În urma unui caz recent, un băiat în vârstă de 11 ani, care a fost mușcat de un câine, s-a stins din viață la spital. În urma unor analize medicale a fost diagnosticat cu rabie. Virusul se transmite de la animalele infectate prin salivă sau muşcătură, iar infecţia este mortală. Vaccinarea antirabică este singurul tratament şi trebuie efectuată cât mai repede după infectare.

Animalele sunt un dar de la Dumnezeu. E o plăcere să le vezi cum reacționează faţă de oamenii care le îngrijesc, le îmblânzesc. Persoanele care iubesc animalele sunt generoase, de obicei fac fonduri de binefacere nu numai pentru animale. “Majoritatea oamenilor au un comportament foarte prost față de animale. Prin acest gest ei sperie copiii și de aici apare frica aceasta de animale și răutatea față de ele. De multe ori aud cuvintele acestea: ”Noi singuri nu avem ce mânca, dar nu încă și câinii să îi hrănim”. Și de aici se preiau ideile de a fi omorâți, otrăviți, ceea ce este o problemă a societății. În loc să avem o susținere din partea primăriei, oamenilor, ei răspund cu o agresivitate și nepăsare. Mai avem noroc de persoane tinere care vin cu idei noi și le pasă de țara în care locuiesc”, ne zice Ludmila Margineanu, membră a grupului.

Clubul voluntarilor este la început de cale. Doritorii de a se alătura sunt așteptați în grupul de pe Facebook.

Conform Codului penal al RM, tratamentul cu cruzime sau tortura animalelor, care a cauzat mutilarea sau moartea acestora, se va pedepsi cu amendă în mărime de la 500 la 750 de unități convenționale, adică de la 25.000 până la 37.500 de lei, sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 100 la 180 de ore, sau cu închisoare de până la un an.
Doina Purici, studentă FJȘC USM, stagiară


Articolul precedentCitiți mâine în “Observatorul de Nord”
Articolul următorDodon și PSRM sunt pe cale să… răstoarne căruța!?
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.