Dodon și PSRM sunt pe cale să… răstoarne căruța!?

1
484

Patru evenimente (întâmplări) care au avut loc această săptămână mi s-au părut mai demne de a fi puse în discuție pe acest colț de pagină, chiar dacă șirul matrapazlâcurilor care au loc este mult mai mare și acoperă întreaga arie de interese, de la vlădică până la opincă. Ba mai mult, dacă în alte părți mijlocul verii este perioada concediilor și a liniștii supreme, la noi viața bate în clocot și nu se vede la orizont vreo perioadă de calm și concordie…

Prima tâmpenie, că nu mi se învârte limba în gură ca să-i zic eveniment, l-a avut ca protagonist pe vestitul deja popă, pardon, preot-diacon Ghenadie Valuță, care, după ce a făcut mișto de o bătrână aflată în agonie și și-a pus poalele în cap protestând împotriva persoanelor LGBT, acum s-a apucat de bietele animale. Valuță (un mare susținător și chiar sponsor al lui Dodon) a fost filmat de către un martor ocular cum chinuiește un câine târându-l la remorcă pe șosea pe motiv că animalul, chipurile, ar fi periculos pentru copiii săi. De altfel, sincer vorbind, eu mai demult l-am depistat pe acest individ ca periculos pentru societate, fiindcă niciodată nu mi-a plăcut ironia cu care vorbește despre lucruri mari și importante, inclusiv lucruri legate de moralitatea creștină, dar și ușurința cu care scăpa basma curată de fiecare dată. Ca să nu zic că, în pofida prestanței sale de mare șmecher, acest Valuță permanent era invitatul diferitor televiziuni, de la ecranele cărora se deghiza în… propovăduitor al valorilor general umane sau, după cum ne-a demonstrat acest ultim caz, inumane. În această ordine de idei, nu mi se pare ieșit din comun „regretul enorm” venit din partea Mitropoliei Moldovei, care a închis și de data aceasta ochii la acțiunea neortodoxă a „teribilului ei copil”. Adică, după ce colegii lui Văluță i-au iertat și acest păcat, unica metodă de pedepsire a dușmanului numărul unu al câinilor poate veni de la poliție, care ar putea să-i aplice o pedeapsă de până la 67.500 lei, dar și pedeapsa morală, pe care i-au aplicat-o circa 30.000 de semnatari ai unei petiții care cer ca Valuță să fie judecat și să i se ia dreptul de a sluji în biserică.

După ce colegii lui Văluță i-au iertat și acest păcat, unica metodă de pedepsire a dușmanului numărul unu al câinilor poate veni de la poliție, care ar putea să-i aplice o pedeapsă de până la 67.500 lei, dar și pedeapsa morală, pe care i-au aplicat-o circa 30.000 de semnatari ai unei petiții care cer ca Valuță să fie judecat și să i se ia dreptul de a sluji în biserică.

Și protagonistul celui de-al doilea eveniment este bine cunoscut publicului larg. Este vorba de Valeriu Munteanu, un lider liberal notoriu, care zilele acestea a devenit liderul unei noi formațiuni politice cu o denumire mai mult decât sugestivă, „Uniunea Salvați Basarabia”. Partidul, care și-a ocupat un loc în șirul larg al formațiunilor unioniste, se declară în opoziție cu actuala guvernare PSRM-ACUM, pe care o critică insistent și despre care spune că apără interesele Rusiei. „Noi vrem să dezvoltăm pluralismul politic. Suntem partid de opoziție, chiar dacă unii își doresc să nu mai existe opoziție la Chișinău. Scopul nostru este unirea cu România… Vom renaște din propria cenușă fiind curățați prin jarul presiunii rusești”, a declarat Valeriu Munteanu. Știu că multă lume este împotriva apariției unui nou partid, dar să nu ne grăbim cu concluziile, or în celelalte formațiuni unioniste, trebuie să recunoaștem, s-a aciuat multă lume care nu are nimic comun cu unionismul.

Al treilea și al patrulea eveniment le-am unit în unul, fiindcă vizează componentele actualei Alianțe de guvernare. În primul rând, este vorba de participarea doamnei Maia Sandu la inaugurarea bașcanei Irina Vlah. Nu știu dacă a fost sau nu a fost oportună prezența premierului la Comrat, dar îmi dau seama că doamna Maia Sandu nu s-a simțit în apele sale alături de Dodon, Greceanâi și reprezentanții Dumei de Stat. Nu trebuie să fii mare fizionomist ca să citești pe chipul doamnei Sandu (de pe poza comună) o jenă și o neîmpăcare cu ceea ce se întâmplă. Premierul a menționat că a venit timpul să punem capăt divizărilor între cetățeni și că își dorește ca de acum înainte limba, cultura, etnia să nu mai fie folosite drept motive de dezbinare. Frumoase și adevărate aceste cuvinte, dar era mai bine dacă ele erau rostite în limba română, ca semn de respect față de toată lumea și dacă li se da peste nas organizatorilor, care au numit Găgăuzia stat. Înțeleg dorința Maiei Sandu de a fi pe aceeași undă cu colegii de alianță, dar nu poți mereu să procedezi după principiul „și lupul sătul, și oaia întreagă”… În al doilea rând, pe mine personal m-au pus în gardă declarațiile făcute de Dodon la un post TV. Cică, PSRM își pierde răbdarea cu „ACUM” și că degrabă se termină „luna de miere”. „…Am ordonat consilierilor, am rugat deputații să fie indulgenți la această etapă, dar… ”, a declarat Dodon. Acesta a mai accentuat că el niciodată nu a spus că RM va fi membru al UE și că promisiunea partenerilor de alianță că peste 2-3 ani vom depune Cererea de aderare nu are nimic comun cu realitatea… Dodon a precizat că la moment reprezentanții PSRM închid ochii la unele probleme, însă dacă blocul ACUM va continua în acest sens (???), atunci va fi pierdută șansa de a se mișcă împreună mai departe.

Adică, Igor Dodon și socialiștii lui sunt deja gata să răstoarne căruța alianței. Recunoasc, ca cetățean și ca alegător eu chiar îmi doresc acest lucru. Or, Plahotniuc nu mai este și nu mai văd motive ca Racul, Broasca și Știuca să mai meargă împreună. A venit timpul să revenim la normalitate.

1 COMENTARIU

  1. Dacă se va răsturna căruța alianței,nu va mai fi majoritatea parlamentară la adoptarea anumitor decizii,legi. Sunt de acord cu concluziile d-stră:discursul Maiei Sandu în limba rusă,apariția absurdă a încă unui partid unionist,ipocrizia lui Dodon.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.