Toate beneficiile obținute la utilizarea energiei electrice impun și obligațiuni stricte la utilizarea ei. Cu toții agreăm oamenii care prezintă o atitudine responsabila în activitățile lor, deoarece responsabilitatea utilizării energiei electrice impune respectarea Regulilor de securitate electrică. Nerespectarea acestor reguli deseori duce la urmări foarte grave: avarii, incendii, electrocutări soldate cu traume și cu decese ale persoanelor mature, dar și ale copiilor.
Pentru a vă oferi o imagine clară despre pericolul pe care îl reprezintă utilizarea energiei electrice, vă relevăm un caz de electrocutare care a avut loc în august curent… Pe data de 18 august 2018, în s. Sănătăuca, r-nul Floreşti, în gospodăria cetățeanului Verdeș Alexei Zahar (consumator casnic trifazat), a avut loc un caz de electrocutare cu proprietarul gospodăriei Verdeş Alexei, anul nașterii 22.10.1966, soldat cu decesul acestuia. În rezultatul cercetării, IET Soroca a stabilit că în jurul orei 12.00 a zilei menționate, pătimitul, la tentativa de a efectua în gospodărie careva lucrări cu o maşină de şlefuit unghiulară, conectând-o la reţeaua electrică printr-un prelungitor prefabricat artizanal, a fost electrocutat. Priza de la capătul prelungitorului era defectată. La tentativa de a repara priza aflată sub tensiune, fiind încălţat într-o încălţăminte deschisă, de vară, stând cu picioarele pe podeaua din beton, a atins cu mâna dreaptă contactul fazic al prizei. La un moment dat, feciorul Danu Verdeş, aflat în ogradă, a auzit strigătul tatălui şi venind în grabă l-a găsit căzut la pământ, ținând în mâna dreaptă prelungitorul defectat, sprijinit de uşa încăperii, în care prelungitorul era conectat la reţeaua electrică. Dar pentru eliberarea pătimitului de sub acţiunea curentului electric băiatul trebuia să-l mişte din loc pentru a deschide uşa încăperii şi să scoată furca prelungitorului din priză. Însă Danu a analizat repede situaţia, amintindu-şi de instruirile privind Regulile de securitate electrică, primite periodic de la dirigintă la ora clasei, a tras prelungitorul din mâna pătimitului, apoi l-a mişcat din preajma uşii şi a deconectat prelungitorul. În urma eliberării de sub influenţa curentului electric, Verdeș Alexei mai dădea semne de viaţă, dar nu a mai putut fi salvat.
Inspectoratul Energetic de Stat atenţionează populaţia asupra necesităţii conştientizării de către maturi şi copii a pericolului care-i însoţeşte la utilizarea instalațiilor electrice și receptoarelor electrice: nu utilizați receptoare electrice defectate sau care prezintă suspiciuni de funcționare fiabila (prelungitoare, pompe electrice, maşini de spălat, fer de călcat etc.); instalaţiile electrice necesita amenajare şi deservire doar de personal calificat şi specializat; daca depistaţi conductoare neizolate deconectaţi instalaţia electrică şi nu o conectați până la repararea ei. Este recomandabil și necesar instalarea în rețeaua electrică a aparatelor de protecție contra curenților de defect (APCCD). Ca rezultat al analizei electrocutărilor ce au loc cu populația în IE de utilizare, 80% din cazuri puteau fi evitate în condițiile în care în circuitul de alimentare era instalat APCCD (УЗO), aparat ce lipsea în cazul descris mai sus. Toţi trebuie să renunţăm la ocupaţii periculoase și iresponsabile la utilizarea energiei electrice şi să respectăm cu stricteţe Regulile de protecţie împotriva electrocutărilor.
În numele conducerii Inspectoratului Energetic de Stat mulţumim tuturor profesorilor din instituţiile de învățământ care au susţinut îndemnul inspectorilor IET Soroca şi au amenajat în şcoli ”Ungheraşele securităţii electrice”, au instruit şi mai instruiesc copiii cum să acţioneze în situaţii excepţionale.
Mihai Sapojnic, șeful IET Soroca