Ucigașii tatălui său au monument în centrul satului / VIDEO

0
9355
Bărbatul afirmă că cele două chipuri reci, care parcă-l sfredelesc cu privirea, le-a văzut atunci când i-au intrat în casă și l-au împușcat pe tatăl său.
Bărbatul afirmă că cele două chipuri reci, care parcă-l sfredelesc cu privirea, le-a văzut atunci când i-au intrat în casă și l-au împușcat pe tatăl său.

Pentru Afanasie Borozan din Racovăț, de fiecare dată când trece pe lângă monumentul ostașilor sovietici din sat, îi reapare în amintire drama pe care a trăit-o în copilărie. Bărbatul afirmă că cele două chipuri reci, care parcă-l sfredelesc cu privirea, le-a văzut atunci când i-au intrat în casă și l-au împușcat pe tatăl său.

Deși au trecut de atunci aproape 80 de ani, Afanasie Borozan ține minte tot ce și cum s-a întâmplat în acea blestemată zi, când armata sovietică a trecut Nistrul. Cineva dintre săteni l-ar fi pârât pe tatăl său că a discutat cu ofițerul din armata română, iar spre seară i-au pășit pragul ostașii sovietici.

La ușă au bătut alți militari, iar în învălmășeala de acolo, stăpânul casei a fost împușcat. Au urmat ani grei pentru această familie cu trei copii, în lipsa stâlpului casei, ei cu greu mai făceau față situației. Scutirea de impozite promisă de noile autorități a fost uitată la scurt timp, iar membrii familiei își doreau ca totul să fie ca până la război.

Astăzi Afanasie a lui Antip Borozan trece mâhnit pe lângă monumentul celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial. Acesta ar vrea ca aici să fie o cruce și numele tuturor consătenilor răpuși în lupte. Ultima speranță a sa este că și consătenii săi vor înțelege istoria noastră adevărată, nu cea impusă după ocupația Basarabiei.


Articolul precedentBărbat din Dondușeni, jefuit de amici: Au băut alcool și au furat aurul
Articolul următorMETEO: vom avea minus în termometre, și ziua, și noaptea
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.