Tuberculoza nu a dispărut, susțineți persoanele afectate de tuberculoză!

0
133

Cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, în perioada 15 noiembrie – 12 decembrie 2021, în Republica Moldova se desfășoară campania „Tuberculoza nu a dispărut, susțineți persoanele afectate de tuberculoză!”, realizată cu susținerea Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS), IFP „Chiril Draganiuc”, în parteneriat cu Ministerul Sănătății și Institutul pentru Drepturile Omului (IDOM). Scopul acestei campanii este bazat pe promovarea respectării drepturilor omului în contextul creșterii notificării cazurilor de tuberculoză depistate precoce și înlăturarea barierelor de accesare a serviciilor în contextul tuberculozei.

Persoanele bolnave de tuberculoză au dreptul la o atitudine umană și respectuoasă, atât din partea personalului medical, cât și a altor persoane participante la acordarea asistenței medicale antituberculoasă. Acest lucru începe în primul rând cu accesul la informațiile necesare despre drepturile și obligațiile pacienților, caracterul maladiei de care suferă, metodele de investigare și tratamentul aplicat. Persoanele infectate au dreptul la diagnosticare și tratament în instituții medicale antituberculoase specializate sau în condiții de ambulatoriu, în funcție de manifestarea bolii și a condițiilor sanitar igienice disponibile.

Din drepturile pacienților fac parte, de asemenea, examenul medical gratuit, investigațiile de diagnosticare și chimioterapie, vaccinarea profilactică împotriva tuberculozei, preparatele medicamentoase necesare tratamentului (indiferent că se acordă în instituția medicală antituberculoasă specializată sau în condiții de ambulatoriu) și recuperarea capacității de muncă.

De menționat că pacienții cu tuberculoză au susținere esențială din partea Companiei Naționale de Asigurări în Sănătate, medicamentele fiindu-le oferite gratuit. Un alt detaliu important este că bolnavii primesc lunar produse alimentare în valoare de 1050 de lei. La fel, pot beneficia și de compensații pentru transport, în sumă de 75 de lei.

Doar tuberculoza pulmonară este contagioasă, nu și tuberculoza extrapulmonară.

Persoanele bolnave de tuberculoză din raionul Soroca au parte și de consiliere psihologică din partea Asociației Obștești „Casa Speranțelor”. Pentru că, din păcate, se întâmplă și cazuri când pacienții nu acceptă boala și refuză tratamentul sau le este frică să fie stigmatizați  de comunitate. În astfel de situații, asistentul social și psihologul de la „Casa Speranțelor” îi motivează și le explică cât de important este să urmeze tratamentul atât pentru ei înșiși, cât și pentru cei din jurul lor. Cu suportul organizației sunt identificate și soluționate cele mai stringente probleme ale acestor persoane, familii.

10 Decembrie – Ziua Internațională a Drepturilor Omului
Pacientul XX din Soroca, care a finalizat deja tratamentul, a rămas mulțumit de asistența oferită de medicul și asistentele medicale de la Serviciul Ftiziopneumologie Soroca, dar și de susținerea psihologică oferită de echipa AO „Casa Speranțelor” : „Sunt foarte fericit că am ascultat medicii și acum sunt sănătos și viu. Pe parcursul tratamentului, care a durat opt luni în izolare și 12 luni acasă, am înțeles că nu-i nimic mai presus decât oamenii care te ajută și te susțin. Am avut parte de o atitudine deosebită din partea medicului și a asistentelor medicale, am fost motivat de specialiștii de la AO „Casa Speranțelor”. Eu îi îndemn pe oameni să-și prețuiască viața și pe cei care îi susțin atunci când ai cel mai mult nevoie”.

Ce știm despre tuberculoză
Tuberculoza este provocată de microbacteria tuberculozei numită bacilul Koch, în numele medicului Robert Koch, care a descoperit agentul patogen al maladiei. Este o boală cu transmitere aeriană și se ia doar dacă ai contactat îndelungat cu o persoană infectată cu tuberculoză pulmonară contagioasă. Boala nu se transmite prin strângerea de mână, atingeri, sărut, folosirea în comun a veselei, hainelor sau obiectelor de uz casnic.
Deseori oamenii confundă infectarea cu îmbolnăvirea de tuberculoză. Însă există o diferență enormă între acești doi termeni. Unele persoane infectate cu tuberculoză au șanse mari să nu se îmbolnăvească, datorită sistemului lor imun care poate distruge infecția. Doar 5-10% din persoanele infectate riscă să facă boala.

Cum se transmite TBC? Cum te infectezi cu TBC?
Tuberculoza se transmite pe cale aeriană, prin strănut, tuse sau prin simplul vorbit, fiind o boală extrem de contagioasă din cauza faptului că bacilii Koch se regăsesc în particule microscopice, de diametru 1 – 5 µm, care pot rezista destul de mult timp în aer și pot fi foarte ușor inhalați, ajungând direct în plămâni.

Transmiterea tuberculozei în spații închise și ventilate este foarte mare. Persoanele care prezintă cel mai mare risc de infectare TBC sunt bătrânii, sugarii și persoanele care au un sistem imunitar compromis. De asemenea, persoanele care trăiesc în condiții precare, insalubre, lipsite de igienă pot contacta mult mai ușor tuberculoza. În câteva zile după instalarea tratamentului pentru tuberculoză, persoanele devin necontagioase.

Studiile demonstrează că, la aproape 50% dintre pacienții cu tuberculoză factorii psiho emoționali au contribuit într-o măsură considerabilă asupra felului în care a evoluat boala. Printre cele mai frecvente categorii de factori psihici identificate de autorii studiilor se numără: conflicte familiale, emoții, necazuri transformate în obsesii, amintiri triste (moarte, divorț, decepții sentimentale, gelozie și altele).

Cum știi că ai tuberculoză (TBC)? Care sunt simptomele?
Tusea persistentă, mai mult de 3 săptămâni, cu sau fără producție de spută 
Expectorație cu conținut de puroi și/ sau sânge 
Dificultăți în respirație 
Durere toracică 
Subfebrilitate sau febră 
Scădere în greutate 
Transpirație nocturnă sau după eforturi mici 
Oboseală fizică, slăbiciune 

Daca ai cel puțin unul din simptomele specific Tuberculozei, solicită de urgență asistența medicului de familie!

Tuberculoza se vindecă!
Boala este tratată cu o combinație de diferite tipuri de medicamente împotriva tuberculozei, majoritatea fiind administrate prin pastile. Tratamentul și consultaţiile de control sunt gratuite. Majoritatea pacienților trebuie să ia medicamente vreme de șase luni, dar, uneori, tratamentul durează mai mult. Dacă suferi de tuberculoză rezistentă, tratamentul poate dura și 2 ani. Este foarte important să iei medicamentele atât timp cât îţi spune medicul. Dacă încetezi să consumi medicamentele prea devreme, s-ar putea să te îmbolnăvești din nou. Bacteriile tuberculozei pot deveni rezistente, iar medicamentele pot fi mai puțin eficiente, atunci când va trebui să începi din nou tratamentul după ce l-ai oprit prea devreme.

În majoritatea cazurilor, pacienții încep tratamentul în spital și apoi îl continuă acasă. Dacă ai o formă contagioasă de tuberculoză, va trebui să stai în spital până când nu mai ești contagios. Unele persoane stau în spital între o lună și trei luni, altele stau mai mult. În spital lucrătorii medicali pot să supravegheze îndeaproape felul în care tolerezi pastilele şi să se asigure că medicamentele sunt eficiente și că te simți mai bine. Ca pacient, ai dreptul la sprijin și la consultații pe tot parcursul tratamentului. Medicul tău și asistentele medicale te pot ajuta în diferite moduri. Sănătatea și starea ta de bine sunt responsabilitatea ta şi a lor.

„Simptomele pe care le are un pacient de tuberculoză este tusă cu expectorații, slăbiciune generală, lipsa poftei de mâncare, transpirații nocturne abundente și pierderea în greutate. Tuberculoza decurge sinusoidal, cu perioade de acutizare, apoi cu stări mai bune de sănătate. În prezent, la Soroca se înregistrează o rată de 47 de cazuri la 100.000 de locuitori, ceea ce reprezintă aproximativ 0,05%. Este de două ori mai puțin decât în anii precedenți. În ultima perioadă, oamenii sunt mult mai precauți și se adresează la timp la medicul de familie. Anume din acest motiv, des avem cazuri de tuberculoză înregistrate incipient. Pacienții care sunt la început de boală mai ușor se tratează”, spune medicul pulmonolog Vasile Cebotari.

Tratamentul Tuberculozei este absolut gratuit!
Pe parcursul a mai mult de 5 ani, AO „Casa Speranțelor” din municipiul Soroca activează în susținerea sistemului medical în vederea depistării precoce a cazurilor de Tuberculoză în rândurile persoanelor din grupurile de risc și vigilență sporită și acordă suport pacienților cu tuberculoză pentru menținerea și finalizarea cu succes a tratamentului. Printre cei care apreciază activitatea asociației obștești este și medicul-pulmonolog Vasile Cebotari, care afirmă că membrele echipei muncesc ca niște albinuțe și mereu susțin medicii în tratarea pacienților.

Adaptarea la specificul fiecărei persoane este un îndemn adresat tuturor celor implicați în tratamentul persoanelor bolnave de tuberculoză, mai ales că această abilitate nu necesită eforturi financiare. Abilitățile în comunicare vin odată cu experiența, mai întâi fiind nevoie de dorință și apoi de efortul de a pune în practică strategiile deja elaborate de specialiștii în comunicare, care la final sporește și profesionalismul, deoarece un medic bun este și un bun psiholog.

Valeria Prisacari


Articolul precedentCOVID-19 la Spitalul Raional Soroca – 15.11.2021- 16.11.2021 / INFORGRAFIC
Articolul următorUn sorocean riscă 10 ani de închisoare pentru sustragerea pe ascuns a mijloacelor bănești de pe carduri bancare
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.