Sondaj
De la independență încoace, de mai multe ori s-a vehiculat printre cetățeni, dar și printre autorități ideea deschiderii la Soroca a unei Universități sau a unei filiale a unei instituții de învățământ superior din Chișinău sau din alte orașe, dar mai departe de zvonuri nu s-a mers. Motivele ar putea fi multe, dar faptul că municipiul Soroca are capacitatea de a găzdui o astfel de instituție pare incontestabil, or este de ajuns să aducem drept exemplu infrastructurile pe care le-au avut (poate le mau au și astăzi?) Colegiul Tehnic Agricol sau Școala Cooperatistă ca să ne dăm seama că era vorba nu de utopie, dar de ceva serios și palpabil. De altfel, această temă încă nu a fost epuizată, iar drept confirmare vin opiniile unor tineri soroceni, pe care i-am rugat să răspundă la întrebarea: trebuie sau nu trebuie să fie deschisă o universitate la Soroca? Iată care au fost răspunsurile:
Catălin Filip, 18 ani: Da, trebuie. Mulți nu își pot permite să plece în alt oraș pentru a studia, din mai multe motive. Iar asta ar fi o soluție pentru o mare parte din populația raionului.
Vica Tabaranu, 24 de ani: În Soroca avem nevoie de universitate, pentru că numărul populației crește, deși oamenii pleacă din țara. Sunt mulți copii care cresc și, desigur, vor un viitor mai bun pentru ei, dar nu toți au posibilitatea să meargă într-un oraș mai mare pentru că sunt mai multe cheltuieli. Dacă ar exista o universitate în Soroca, mulți studenți din alte raioane, dar și sate ar avea posibilitatea să învețe, fără prea multe cheltuieli, poate chiar vor putea să frecventeze studiile, locuind acasă.
Claudiu Șutchevici, 22 de ani: Părerea mea este că în Soroca, la momentul actual, nu este necesară o instituție superioară de învățământ, deoarece eforturile trebuie axate pe dezvoltarea și modernizarea învățământului mediu în regiune.
Mihaela Grosu, 22 de ani: Dacă numărul populației este cât de cât mai mare față de alte orașe, păi bine, atunci aș spune da, ca tinerii să aibă posibilitate să rămână pe loc la ei acasă, dar să nu fie nevoiți să parcurgă atâția kilometri până în capitală. Dar aici mai este un aspect, nu și-ar permite cei din sudul sau centrul Moldovei deja să se deplaseze ei la Soroca pentru studii și nu ar fi atât de mulți doritori. Eu cred că aici trebuie de întocmit lista studenților din împrejurimea acestui oraș care sunt de acord să facă studiile în acest oraș. De aici ar apărea o concluzie finală.
Ana Neamțu, 20 de ani: Consider că în municipiul Soroca trebuie să fie o universitate, fiindcă mulți elevi care finalizează studiile liceale sau colegii sunt nevoiți să plece la Bălți sau Chișinău pentru a-și continua studiile. Totodată, această acțiune de a veni în alt oraș pentru a studia la facultate este foarte dificilă.
Valeria Prisacari, 22 de ani: În Soroca ar fi foarte binevenită o universitate, pentru a susține tânăra generație să rămână acasă. Spre exemplu, eu aș fi rămas să-mi continui studiile cu mare drag la casa părintească, dar din lipsa universității am fost nevoită să vin la Chişinău. Părerea mea este că Soroca ar avea viitor dacă tinerii ar rămâne aici, dar pentru asta este nevoie atât de locuri de muncă, chiar în calitate de profesori, cât și de o universitate, pentru a avea o potențială creștere și stabilitate în orașul natal.
Consemnare,
Doina PURICI, stagiară, studentă la FJȘC, USM