Tradiții și obiceiuri de Crăciun. Nu se poartă încălțăminte nouă, nu se face curățenie și nu se aruncă gunoiul

0
155

Fără îndoială, sărbătorile de iarnă sunt un moment special de petrecut cu familia și cei dragi, de făcut schimb de cadouri și de a ne bucura de bucatele tradiționale. De asemenea, participarea la slujba de Crăciun este obligatorie.

Dar nu a fost tot timpul așa. Pe vremuri, timp de mai multe decenii, românii nu sărbătoreau „oficial” Crăciunul în niciuna dintre zile, deoarece era efectiv interzis de guvernul comunist. Moș Crăciun era înlocuit de Moș Gorilă, iar Crăciunul nu era doar sărac, ci inexistent.

Brazii de Crăciun erau disponibili, dar erau numiți „arbori de iarnă”.

Cu toate acestea, în decadele care au urmat, Crăciunul și-a recăpătat strălucirea.

Tradițiile pentru creștinii ortodocși includ, în mod tradițional, un post premergător de 40 de zile. Anul acesta, postul a început pe 15 noiembrie și se încheie în noaptea de Ajun.

Pe 24 decembrie se ține post negru, în care nu este permisă nici măcar apa. Adepții stricți ai tradiției mănâncă o masă de grâu fiert îndulcit cu miere și garnisit cu semințe și fructe în Ajunul Crăciunului.

Ajunul Crăciunului este, de asemenea, extrem de important și este asociat cu o serie de obiceiuri. Acesta este ziua în care românii ar trebui să-și decoreze bradul de Crăciun și, ste și momentul în care se desfac cadourile.

Unul dintre cele mai faimoase lucruri asociate cu aceste zile este colindatul. Începând cu prima zi de Crăciun, copiii, dar și adulții, cutreieră străzile orașelor și satelor în costume tradiționale, cerând permisiunea de a cânta la fiecare casă.

În Ajun se merge cu Steaua care a prevestit nașterea lui Isus, așa că tinerii poartă steaua lucrată manual și fixată pe un băț, pentru a semnifica acest lucru în timp ce umblă pe străzi.

Gazdele își deschid ușile pentru colindători și îi răsplătesc cu bucate tradiționale și bani.

Tradiții și obiceiuri de Crăciun 2023

Tradițiile și obiceiurile de Crăciun sunt încărcate de semnificații. Iată câteva tradiții și obiceiuri de Crăciun 2023:

O tradiție veche și respectată și în zilele noastre este colindatul. Grupuri de copii sau adulți merg din casă în casă pentru a colinda. Ei sunt primiți cu dulciuri, vin fiert, țuică, portocale.

Masa de Crăciun este momentul central al sărbătorii. Familia se adună în jurul mesei festive pentru a savura bucate tradiționale precum sarmale, cârnați, cozonac, și alte preparate tradiționale gătite special pentru această ocazie.

Mulți oameni participă la slujba de Crăciun, unde are loc slujba specială. În diverse regiuni ale țării, există tradiții și obiceiuri specifice. De exemplu, în unele zone se practică dansuri tradiționale și oamenii merg în grupuri din casă în casă.

De asemenea, în ziua de Crăciun nu se poartă încălțăminte nouă, pentru că se atrage ghinionul. În ziua de Crăciun nu se face curățenie și nu se aruncă gunoiul, pentru că se spune că vei duce norocul și sporul din casă. 

 

  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentPrețurile la benzină și motorină continuă să crească în acest weekend
Articolul următorȘtiai că lacrimile femeilor reduc testosteronul masculin?
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.