Raionul Soroca este apreciat pentru atracțiile turistice de aici, atât pentru cele foarte populare, cât și pentru cele cunoscute și vizitate de mai puțini turiști. Noi am făcut un top al celor mai importante atracții turistice care merită a fi vizitate de orice sorocean, dar și de toți oaspeții care ajung pe la noi.

Cetatea Soroca
Cea mai cunoscută și vizitată atracție turistică din Soroca este desigur cetatea medievală, mai ales după ce a fost restaurată datorită unui proiect transfrontalier finanțat de Uniunea Europeană. Fortăreața este simbolul ținutului și cartea noastră de vizită, care mai bine de cinci secole veghează hotarul istoric al Țării. Nu se știe sigur anul în care pe malul Nistrului a fost ridicată această cetate, dar cele mai răspândite versiuni țin de perioada lui Ștefan cel Mare, ba chiar sunt opinii că ar fi și mai veche.  

Cetatea Soroca - cea mai populară destinație turistică
Cetatea Soroca – cea mai populară destinație turistică

 

 Schitul rupestru “Peștera Bechir”
Pe serpantina de la intrare în municipiul Soroca, dinspre Chișinău, pe peretele alb se zărește o biserică creștină foarte veche, cu o istorie deosebită. Se crede că aceasta are o vechime de peste un mileniu, fiind încă din perioada când altarele erau orientate spre nord. În interior se mai păstrează urmele iconostasului sculptat în cretă, care în ultimele decenii a fost vandalizat de vizitatori. Denumirea de Bechir a căpătat-o mult mai târziu, când în interiorul ei s-a adăpostit un bărbat, care dacă e să credem legendelor locale purta acest nume.

Schitul rupestru “Peștera Bechir”
Schitul rupestru “Peștera Bechir”

Lumânarea Recunoștinței
La 27 martie 2004 la Soroca a fost inaugurat Complexul Cultural Turistic „Lumânarea Recunoştinţei”. Inițial, monumentul urma să se numească “Badea Mior”, ideea fiind propusă de scriitorul Ion Druță, originar din Câmpia Sorocii. Această atracție turistică cu înălțimea de aproape 30 de metri a fost ridicată pe baza proiectului arhitectului Ion Pascal. Cel mai mult atrage însăși locul, de unde se deschide o panoramă frumoasă asupra municipiului Soroca și a priveliștii din jur.  Deși mulți vin aici cu mașina pe drumul dinspre satul Zastânca, sunt și curajoși care aleg să urce cele peste 600 de trepte până la „Lumânarea Recunoştinţei.

Lumânarea Recunoștinței
Lumânarea Recunoștinței

Peștera răposaților
Sub cimitirul satului Rudi este ascunsă “Peștera Răposaților”, o grotă de origine naturală cu o lungime de aproximativ 75 de metri. Caverna a fost săpată de ape în stânca de calcar sarmațian, iar sătenii cred că ea este mult mai lungă și ar putea ajunge până Nistru. Pentru a explora peștera de sub cimitirul satului, luați cu voi o lanternă, căci lumina de la telefoanele mobile, este prea slabă pentru a cutreiera peștera. Intrarea se află în stânga cimitirului, într-o văgăună pe care trebuie să o parcurgi doar în pirostrii sau în genunchi. Cei care suferă de Claustrofobie sau au dureri de spate, nu le recomandăm să înainteze prea adânc, mai ales că în unele zone poți merge doar aplecat. “Peștera Răposaților” a primit această denumire ciudată, deoarece a fost săpată sub morminte, și este un loc bun de antrenament pentru cei care vor să exploreze altele mai dificile, cum ar fi “Peștera Surprizelor” sau “Emil Racoviță”.

Peștera răposaților
Peștera răposaților

Țiglăul de la Cremenciug
Deasupra satului Cremenciug se înalţă o stâncă de toată frumuseţea, botezată de localnici “Ţiglău” iar de cercetători “Colina Casca”. Stânca de pe moşia satului are o înălţime de peste 100 de metri deasupra Nistrului şi este un loc de odihnă pentru băştinaşi, dar şi pentru oaspeţi. Spre vârful stâncii sunt cel puţin trei căi de acces: una dinspre fosta mahala a răzeşilor, deasupra Văii Izvoarelor, alta pe de-a dreptul prin pădurice şi cealaltă dinspre Sobari. Deşi urcuşul nu este floare la ureche, cum s-ar părea la început de cale, în schimb panorama văzută de pe culmile stâncii merită tot efortul. Chiar şi iarna culoarea verde predomină datorită coniferelor şi muşchilor ce apar peste tot. Întreaga deplasare spre piscul stâncii, aflarea în mijlocul naturii, dar şi coborârea este pentru mulți o aventură de neuitat.

Țiglăul de la Cremenciug

Mănăstirea Rudi
La ieșirea din satul Rudi un drum de ţară te duce în mijlocul pădurii, spre locul unde acum mai bine de două secole a fost ridicat un schit. Şi cu cât mai mult te apropii de Mănăstirea Rudi găseşti o altă lume de cât cea cu care ne-am obișnuit, fără “metehnele” tipice ale civilizaţiei. Aici totul este învăluit de liniște, și doar păsările pădurii ne reamintesc prin cântul lor că suntem în sânul naturii. Mănăstirea a fost înființată pe timpul domnitorului Grigore Ghica Vodă, cu bunăvoinţa fraţilor Teodor şi Andronache Rudea (Rudi). Biserica din piatră cu hramul „Sf. Treime” este unicul obiect păstrat de la înfiinţare și a fost zidită între anii 1770-1777, în vechiul stil moldovenesc.

Mănăstirea Rudi
Mănăstirea Rudi

“Mănăstirea în Cretă” de la Cosăuţi
Una dintre atracțiile turistice mai puțin cunoscute din Soroca se găseşte pe moşia satului Cosăuţi, pe malul drept al Nistrului, la peste un kilometru şi jumătate mai sus de cunoscuta mănăstire cu hramul “Acoperământul Maicii Domnului” pe care vă recomandăm la fel să o vizitați. “Mănăstirea în Cretă” sau “Mănăstirea lui Pintilei”, cum i se mai spune de către localnici, este ascunsă într-o stâncă din pădure şi cu greu poţi da de ea. Chilia se găseşte la peste 100 metri deasupra Nistrului şi nu poate fi văzută cu ochiul liber de către cei care merg pe lângă fluviu, în schimb zice că se vede bine de pe Nistru şi de pe malul celălalt, atunci când vegetaţia îşi leapădă frunzele. Schitul săpat în stâncă are o formă neregulată, o nişă pentru somn, două ferestre şi o uşă spre care trebuie să urci pe treptele săpate în stâncă. Nu se cunoaşte deocamdată vechimea acesteia, dar cert este că are mai multe secole de când a fost săpată.

“Mănăstirea în Cretă” de la Cosăuţi
“Mănăstirea în Cretă” de la Cosăuţi

Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca
Această instituție prezintă interes atât pentru localnici, cât și pentru oaspeții Sorocii. Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca găzduiește atât expoziții permanente cât și temporare, cu piese de colecție, fotografii și alte lucrări inedite ale altor muzee din republică. Expoziția de bază este constituită din sute de exponate, unele dintre aceste ascund istorii inedite povestite de colaboratorii muzeului, cum ar fi batoza de curățit mălaiul, coșul din paie de la Băxani, râșnița de la moară, teascul lui Cozma Pșenicnii din Șeptelici și multe altele.

Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca
Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca

Biserica Maramureșeană de lemn
Biserica de lemn din Soroca este unică de felul ei în această regiune, fiind construită în stil maramureşean. Sfântul locaș cu hramul „Sfinţii Martiri Brâncoveni” se află în preajma Nistrului și a fost dăruit sorocenilor de conducerea României. Biserica a fost ridicată între 2011-2012, are o înălțime de 25 de metri şi este acoperită cu şindrilă din lemn. Locașul aparține Mitropoliei Basarabiei și este nu doar un centru spiritual, ci și cultural, enoriașii se adună aici atât în zile de slujbă, la sărbătorile religioase și la cele naționale.

 

Cartierul romilor
Cartierul romilor din dealul Sorocii este popular în special printre turiștii străini care vin la Soroca. Aceștia sunt fascinați de palatele ridicate aici și de locatarii lor, care sunt tot mai deschiși în ultimii ani pentru turiști. Cartierul romilor este inedit mai ales prin faptul că istoria acestei etnii este legată de legendarele șatre cu care hoinăreau prin lume. Iar aici, la Soroca, în loc de tradiționalele șatre s-au ridicat ditamai castele, unele frumoase, altele kitsch-ioase, dar la fel de impresionante. Tot pe dealul Sorocii pot fi vizitate copiile celebrelor edificii ca Teatrului Bolșoi din Moscova, Bazilica Sfântului Petru din Vatican și Capitoliul din Washington. Pentru câțiva lei, deși este acceptabilă orice valută populară, vi se “citește” viitorul în palmă sau aflați ce prezic cărțile despre soartă.

Cartierul romilor din dealul Sorocii
Cartierul romilor din dealul Sorocii

Dacă iubești Soroca distribuie acest link ca să vadă și prietenii tăi cu ce atracții turistice ne mândrim!


Articolul precedentVIDEO: Corul maicilor de la Mănăstirea Rudi vine cu un colind excepțional
Articolul următorUn avion ucrainean s-a prăbușit, niciun supraviețuitor nu a fost găsit
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.