„Tinerii și sănătatea mintală într-o lume în schimbare”

0
128

La 10 octombrie, în parcul Mihai Eminescu din Soroca a avut loc un flashmob și o sesiune informativă pentru cetățeni cu genericul „Tinerii și sănătatea mintală într-o lume în schimbare”.Evenimentul a fost organizat de  CCSM din Soroca cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății Mintale.

„Centrul Comunitar de Sănătate Mintală din Soroca (CCSM) organizează diverse activități cu scopul de a crește gradul de conștientizare și educare în privința sănătății mintale în comunitate. În acest an venim pentru a atrage atenția asupra problemelor de sănătate mintală cu care se confruntă tinerii în lumea noastră, în prezent, și asupra a ceea ce au nevoie pentru a se dezvolta sănătoși și fericiți”, ne-a comunicat Lilia Grîu , psiholog la CCSM.

Acțiunile de prevenire, intervențiile timpurii, informațiile și serviciile disponibile sunt factori importanți pentru crearea unui viitor sănătos pentru tinerii noștri,  opinează specialista, acestea fiind foarte importante în perioada adolescenței.

“Adolescența este o perioadă a vieții când apar multe schimbări: fizice, sociale, emoționale. Mulți din ei trec prin momente dificile și cu greu fac față la acestea. În unele cazuri dacă nu sunt recunoscute și gestionate, acestea pot duce la boli mintale. Expunerile la sărăcie, abuz, la diverse forme de violență, exploatarea tehnologiilor on-line,  pot face adolescenții vulnerabili la problemele de sănătate mintală. Consecințele nerespectării condițiilor de sănătate mintală ale adolescenților se extind până la maturitate, afectând atât sănătatea fizică și psihică, cât și limitând oportunitățile de a duce la împlinirea vieții ca adult”, a menționat psihologul.

E bine să știi!

Jumătate din toate bolile mintale încep cu vârsta de 14 ani, dar majoritatea cazurilor sunt neidentificate și netratate. În rândul tinerilor întâlnim  tulburările emoționale care apar și  în copilărie; tulburări comportamentale; tulburările de alimentație ( anorexie și bulimia nervoasă)  sunt de asemenea de mare îngrijorare.

Prevenirea începe cu o mai bună înțelegere

Se poate face mai mult pentru a ajuta la construirea rezistenței mentale de la o vârsta fragedă pentru a ajuta la prevenirea stresului și a bolilor mintale în rândul adolescenților și adulților tineri. Prevenirea începe cu conștientizarea și înțelegerea semnelor de avertizare timpurie și a simptomelor bolilor mintale. Părinții și profesorii pot contribui la dezvoltarea  abilităților de viață ale copiilor și adolescenților pentru ai ajuta să facă față provocărilor cotidiene la domiciliu și la școală.

A păstra sănătatea mintală nu este întotdeauna ușor, în mod special în situații dificile. De aceea, este important a fi educat cu privire la factorii de risc, modul de manifestare și  tehnici de intervenție disponibile.

 


Articolul precedentAi bani, ai cetățenie
Articolul următorFOTOGRAFIA ZILEI: “Oaia neagră”
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.