Teleportarea, mai aproape de realitate

0
62

În ciuda progreselor făcute, procesul rămâne lent și cam stângaci, dar important este că se întâmplă. Acest lucru ar putea să se schimbe, odată cu utilizarea unui nou proces care ar putea teleporta eficient stările de lumină pentru a forma o imagine folosind un singur cuplu de fotoni înlănțuiți.

O echipă de cercetători din Africa de Sud, Germania și Spania, speră că inovația ar putea ajuta la construirea rețelelor sigure din viitor: dacă datele cheie nu sunt transmise, atunci nu pot fi furate.

„Tradițional, două părți comunicante trimit fizic informația de la una la alta, chiar și în sfera cuantică”, spune fizicianul Andrew Forbes, de la Universitatea Witwatersrand.

„Acum, este posibil să teleportăm informația astfel încât să nu călătorească niciodată fizic peste conexiune, o tehnologie Star Trek devenită reală”, a mai spus acesta.

Pe ce se bazează această cercetare

Cercetarea se bazează pe ideea de înlănțuire cuantică, unde particulele separate rămân legate prin intermediul fizicii cuantice.

Cercetătorii au folosit doi fotoni înlănțuiți și au reușit să împacheteze mult mai multă informație în ei decât în mod normal.

 

Cu toate acestea, acest proces nu se poate numi teleportare în sensul standard. În timp ce informația în sine nu a fost transferată, măsurarea atentă a unei caracteristici specifice pe una dintre particulele înlănțuite afectează imediat caracteristica asociată pe celălaltă, transmitând efectiv starea cuantică.

Deși nu ar putea fi o modalitate mai rapidă de a trimite informații, creează un model util pentru orice informație pe care nu vrei să o vadă nimeni altcineva.

Cercetătorii au arătat cum o metodă inovatoare de detectare ar putea oferi măsurătorile necesare privind momentul unui foton, sporind numărul de dimensiuni care ar putea fi teleportate într-o stare cuantică.

„Acest protocol are toate caracteristicile teleportării cu excepția unui ingredient esențial: necesită un fascicul luminos puternic pentru a face detectorul neliniar eficient, astfel încât expeditorul să poată ști ce trebuie trimis”, scriu jurnaliștii de la Forbes.

  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentPisica ta merge în spatele tău prin casă? Motivul este mai profund decât credeai
Articolul următorȘase candidați s-au înscris în cursa pentru funcția de Procuror General al Republicii Moldova
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.