Suport pentru reintegrarea migranților reveniți în țară

0
69

Circa 100 de soroceni reveniți de peste hotare s-au angajat în câmpul muncii acasă. În raionul Soroca se implementează un proiect de pilotare a “Mecanismului interinstituțional de referire pentru (re)integrarea cetățenilor Republicii Moldova reîntorși de peste hotare” (MIR). Recent s-a desfășurat o ședință cu participarea reprezentanților mai multor instituții, pentru a stabili o colaborare mai efectivă în reintegrarea migranților.

La ședință au participat reprezentanții diferitor instituții ale statului, unde se adresează în primul rând cetățenii reveniți în țară, în dorința de a se reintegra în societate. Printre acestea sunt Oficiul pentru Ocuparea Forței de Muncă (AOFM), Casa Națională de Asigurări Medicale, Casa Teritorială de Asigurări Sociale, Serviciul Fiscal, Consiliul raional etc.

Scopul activității este ca toate serviciile din raionul Soroca, toate structurile să se unească și să depună efort în sprijinul migranților reveniți în țară, opinează Marina Mânăscurtă, șefa AOFM Soroca, instituție care pilotează proiectul în raionul nostru. Migranții au mari probleme de integrare în societate. Au lipsit mult timp, nu cunosc legile Republicii Moldova, structurile statului. Astfel venim cu proiectul MIR pentru suportul acestor persoane împreună cu toate serviciile desconcentrate și descentralizate din raionul Soroca”, mai spune doamna Mânăscurtă.

În cadrul evenimentului, AOFM a prezentat rezultatul activității cu migranții, pentru o perioadă de doi ani. Astfel, între anii 2015-2017, la instituție s-au înregistrat 165 migranți, dintre care 26 femei. Dintre aceștia, în perioada de referință, au fost plasați în câmpul muncii 92 migranți, dintre care 18 femei.

La AOFM, migranții beneficiază de servicii ca: mediere a muncii; consultații individuale și în grup; servicii de formare profesională; consultanță și asistență a activităților de întreprinzător; oferirea alocației de integrare sau reintegrare profesională, acordarea ajutorului de șomaj; referirea persoanelor migrante spre alte instituții în baza nevoilor identificate.

Totuși, menționează șefa AOFM, sunt câteva dificultăți în aplicarea MIR: lipsa locurilor de muncă, inclusiv la sate; salarii mici, neatractive, condiții de muncă departe de cele europene; nivelul de calificare insuficient al migranților, pasarea responsabilităților de la o instituție la alta etc.

În acest scop, o colaborare mai strânsă și responsabilă a instituțiilor statului ar spori rezultatele integrării migranților, consideră participanții. În practica sa, mai mulți migranți au fost ajutați, susține Ludmila Dolghii, specialistă la CTAS. Dacă toți vor dori să ajute migranții, dacă o vor face responsabil și sistematic, atunci cetățenii reveniți se vor putea acomoda din nou în țară și să activeze acasă, a menționat Elena Gumenco, specialistă la Secția economie a Consiliului raional.

Pentru o mai bună informare a cetățenilor reveniți în țară, AOFM a elaborat drept suport un pliant, în care sunt datele de contact ale instituțiilor de stat.


Articolul precedentSoroca în trecut şi prezent IX
Articolul următorCitește mâine în ziarul „OBSERVATORUL DE NORD”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.