În Săptămâna Europeană a Coding-ului, pe 26 octombrie curent, elevii IPLT „Mihai Eminescu” din orașul Drochia, au fost antrenați într-o activitate incitantă, în cadrul proiectului #SuperCoders, care este un proiect gândit și dezvoltat de grupul Orange, începând cu anul 2014. În Moldova această inițiativă a fost lansată în 2016, cu scopul de a aduce educația digitală mai aproape de copii și tineri. În edițiile anterioare au fost prezenți peste 7000 de participanți din întreaga țară, care au învățat elemente de bază ale programării, iar unii au descoperit o pasiune pentru acest domeniu.
Programul #SuperCoders, ediția 2024 s-a desfășurat în perioada 14-27 octombrie, fiind în parteneriat cu UNFPA și implementat de TEKEDU.
Am așteptat cu nerăbdare o nouă ediție a #SuperCoders în școala noastră. Elevii Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”, au aflat multe lucruri interesante și utile în domeniul programării, acest atelier fiind dedicat tinerilor cu vârsta de 12-14 ani, care au dorința de a descoperi ce este și cum funcționează Inteligența Artificială Generativă, cum pot crea texte și imagini cu ajutorul acestora. Anul acesta programul a fost unul special, căci s-au desfășurat pentru prima oară ateliere despre Inteligența Artificială (AI) – pentru elevi și Siguranța Online – pentru părinți.
Cei 20 de elevii, ai clasei a VIII-a, au avut ocazia să descopere lumea fascinantă a Inteligenței Artificiale Generative (GenAI) într-un atelier practic captivant. Tinerii au experimentat cu ajutorul instrumentelor artificiale generale care stimulează creativitatea și abilitățile de rezolvare a problemelor, fiind prezentate tendințele IA, dar și câteva instrumente pe care le pot utiliza acestea fiind: DALL-E, Bing, Midjourney, Playground AI, Leonardo AI.
Cu mult entuziasm au explorat aplicațiile acestei tehnologii și au realizat proiecte proprii, dezvoltând idei inovatoare.
Totodată, 20 de părinți au învățat despre riscurile la care sunt expuși copiii și adolescenții pe internet, modul de prevenire a acestora, semnele de alarmă pe care le manifestă copiii și adolescenții supuși cyberbullying-ului, precum și măsurile necesare de întreprins în asemenea situații.
La finele activității, participanții au primit certificate și tricouri, ce a semnificat recunoașterea eforturilor depuse. Această experiență le-a deschis noi orizonturi elevilor, stimulându-le creativitatea, interesul pentru tehnologie, oferind oportunități pentru un viitor tehnologizat.
_______________________________________________________________
Inițiativa s-a desfășurat în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), fiind parte a mișcării #bodyright lansate în 2023 de UNFPA Moldova în parteneriat cu Orange și alte organizații, cu scopul de a spori informarea tinerilor și a părinților despre violența digitală și măsurile de siguranță pe Internet.
Mulțumim Fundația @Orange Moldova și @UNFPAMoldova, pentru acest program.
Ioana BOLEA, membră HTSJ, Centrul de Creație a Copiilor Drochia