Știați că câinii pot simți „oamenii buni” și „oamenii răi”?

0
362

De secole, câinii au fost considerați cei mai buni prieteni ai omului. Acești devotați patrupezi ne-au însoțit de-a lungul mileniilor la vânătoare, la protejarea locuințelor și bucurându-ne pur și simplu cu prezența lor. Cu toate acestea, există o părere destul de răspândită conform căreia, pe lângă loialitate, câinii au încă o calitate unică – capacitatea de a identifica „oamenii buni” și „oamenii răi”. Este adevărat acest lucru?

Această întrebare îi preocupă pe mulți proprietari de animale de companie, în special pe cei care s-au confruntat cu situații în care patrupezii lor s-au comportat precaut sau chiar agresiv față de anumite persoane, în timp ce față de altele s-au comportat complet calm. Oare câinii pot cu adevărat să recunoască o potențială amenințare venită din partea unui om? Pentru a clarifica această întrebare intrigantă, vom apela la date științifice și la experiențele proprietarilor de câini.

Simt câinii ”oamenii răi”: cercetări științifice?

Un studiu a arătat că câinii pot recunoaște nu doar emoțiile de bază ale oamenilor, cum ar fi bucuria, tristețea sau furia, ci și nuanțele mai subtile ale stării de spirit.

În cadrul unui experiment, câinilor li s-au arătat înregistrări video cu oameni având diferite expresii faciale. Rezultatele au arătat că animalele de companie puteau distinge între mimica prietenoasă și cea ostilă, precum și între fețele cu emoții pozitive și negative. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că câinii se bazează nu doar pe indicii vizuale, ci și pe alți factori, cum ar fi tonul vocii, limbajul corpului și mirosurile emise de oameni.

Simt câinii ”oamenii răi”?

În plus, există date despre modul în care câinii reacționează la diferite tipuri de comportament uman. De exemplu, un studiu publicat în revista Animal Cognition a demonstrat că câinii tind să evite oamenii agresivi și dominanti în favoarea celor mai calmi, mai prietenoși. Astfel, cercetările științifice confirmă că câinii au capacitatea de a determina cumva oamenii „buni” și „răi”. Mai mult, oamenii de știință au demonstrat că câinii fac distincția între acțiunile umane intenționate și cele neintenționate. Raportul științific este publicat pe site-ul www.nature.com .

Modalități de a recunoaște „bine” și „rău”

Dar cum determină câinii care oameni sunt „buni” și cine sunt „răi”? Oamenii de știință au descoperit că animalele de companie se bazează pe o întreagă gamă de factori, inclusiv limbajul corpului, mirosurile și intonațiile vocii.

De exemplu, câinii sunt capabili să detecteze cele mai mici modificări ale posturii, expresiilor faciale și gesturilor. Persoanele agresive sau dominante au tendința de a acționa mai tensionat și mișcările lor pot fi bruște. Persoanele prietenoase sunt de obicei mai relaxate și mai deschise.

Animalele de companie simt, de asemenea, cu intensitate mirosurile pe care o persoană le degajă într-o stare de stres sau frică. În plus, sunt excelenți la recunoașterea modificărilor de ton al vocii – intonații amenințătoare sau blânde, mângâietoare.

Sfaturi pentru proprietarii de câini

Dacă vrei ca prietenul tău patruped să poată recunoaște persoanele potențial periculoase, este important să acorzi o atenție deosebită socializării și pregătirii lui încă de la o vârstă fragedă. Puii ar trebui să fie introduși treptat într-o varietate de situații, sunete, mirosuri și oameni noi într-un mediu controlat și sigur. Acest lucru va permite animalului dvs. de companie să învețe să distingă comportamentul amenințător de comportamentul normal, neutru.

Experții recomandă să învățați câinii comenzi de bază, cum ar fi „aproape”, „vino la mine”, „nu”, etc. Acest lucru va ajuta la un control mai bun al comportamentului animalului în locuri publice. Ar trebui încurajat comportamentul prietenos față de oamenii familiari și comportamentul precaut față de străini, atunci când este cazul. În general, majoritatea câinilor, atunci când sunt crescuți și dresați corespunzător, au o capacitate bine dezvoltată de a simți o persoană „rea”.


Articolul precedentCod Galben în R. Moldova: Ploi cu descărcări electrice și vânt de până la 20 m/s
Articolul următorIarmarocul „Produs de Soroca” și Festivalul Național „Fanfara Argintie” au încântat sorocenii și oaspeții

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.