Start lucrărilor de recoltare!

0
101

Săptămâna trecută, în raionul Soroca, a demarat campania de recoltare a culturilor de prima grupă. În pauza dintre două runde de ploaie, anunțate de meteorologi pentru această perioadă, producătorii agricoli urmează să adune roade de pe o suprafață de cca 15 mii ha de cereale și 2000 ha de rapiță. 128 de combine vor treiera zi și noapte, pentru a aduna roadele muncii a sute de specialiști din raion: mecanizatori, combaineri, agronomi etc. Deși seceta de la începutul verii a dat o notă pesimistă, agricultorii spun că recolta este mai bună decât se așteptau, în lipsa ploii. Ca să vedem cum decurg lucrările de recoltare în câmp, am vizitat, zilele acestea, una dintre cele mai mari gospodării agricole din raion — “Oclanda Agro”.

Combainerii Vasile Platon și Mihail Medinschi și mecanizatorii Serghei Vacari și Nicolae Strelciuc trudesc pentru a aduna recolta de mazăre



Pe unul dintre câmpuri, recoltarea mazării este în toi. Tot acolo l-am găsit și pe Igor Cebotari, unul dintre conducătorii gospodăriei. “Procesul de lucru se desfășoară bine. Două combine conduse de Vasile Platon, Mihail Medinschi adună recolta, care este transportată la fățare cu tractoarele de către Serghei Vacari, Nicolae Strelciuc. Sperăm să reușim în timp cu recoltarea”, a menționat Igor Cebotari.

Pe Igor Cebotari l-am găsit pe câmp, alături de echipele de recoltare

Din cauza secetei, în acest an mazărea nu s-a dezvoltat bine, iar recolta este scăzută, ne-a spus directorul întreprinderii agricole, Pavel Cebotari, care ni s-a alăturat și ne-a condus să vizităm mai multe culturi din gospodărie. În cei 19 ani de când conduce gospodăria agricolă, a avut și recolte bogate, și ani mai săraci în recoltă, dar asta-i soarta agricultorului. Cu natura nu te pui.

La fățare mazărea este aleasă și depozitată în condiții optime

 

“Primăvara toate culturile arătau nemaipomenit de frumos, iar anul promitea să fie unul foarte bun, povestește domnul Pavel. Am realizat toate lucrările, am respectat toate tehnologiile, dar natura s-a dovedit a fi mai puternică decât noi. Din aprilie, până nu demult, în iunie, nu a fost picătură de ploaie. Abia acum am avut câteva zile cu ploi. Culturile tehnice nu au suferit, pentru că în stratul de 1 m este vlagă, iar la suprafață nu, astfel au suferit culturile cerealiere precum grâul, orzul, porumbul, mazărea, au suferit de secetă. Înălțimea mazării este de 25 cm, când putea fi ca în anul precedent — 50-70 cm, dacă ar fi fost ploi la timp. Anul trecut am avut o recoltă de mazăre de 4,5 tone per ha, acum dacă vom strânge 1,5-2 tone. Și acum pământul este crăpat, deși a plouat”.


Aliona Andriuță, șefa Direcției Agricultură și Alimentație publică: Având în vedere că la recoltare în raion sunt antrenate 128 combine moderne, sarcina medie pentru o combină este de cca 135 ha, nu-i foarte mult. Presupunem că vor reuși în termen să adune roadele. Seceta din primăvară a afectat puțin culturile cerealiere, dar eram mai pesimiști. Volumul recoltei diferă de la o gospodărie agricolă la alta, în dependență de mai mulți factori, în general indicatorii sunt favorabili, posibil puțin în scădere sub medie la prima grupă, vedem la finalul recoltării. Culturile tehnice sunt într-o stare foarte bună, deja depinde de condițiile climaterice cum vor evolua lucrurile”.


De curând aici a fost recoltat orzul, recolta medie fiind de 3,2 tone/ha, ne informează Pavel Cebotari. ”Nu-i rău, deși potențialul soiului Wendy este mai mare. Anul trecut acest soi a dat 8 t/ha. Prețul este acceptabil acum de 2,45 lei. Vindem, pentru că trebuie să vindem ca să achităm impozitul pentru pământ. Am 90 ha de sfeclă în stare foarte bună. Avem și 450 ha de floarea soarelui, pe care nu am tratat-o deloc cu erbicide, am prelucrat solul printre rânduri, dar nu am tratat cu nimic, deoarece vreau măcar un an să las pământul să-și revină. Cu aceste preparate noi otrăvim tot ce este bun în sol. În acest an în general nu trebuia de tratat cu erbicide, pe secetă buruienile mai că nu cresc”, mai spune agricultorul.

In acest an livezile de mere și prune bucură ochii, agricultorii speră că ulterior se vor bucura și buzunarele

Livada ocupă 80 de hectare în gospodărie, dintre care 40 este bătrână și urmează să fie defrișată. Livada tânără se arată a fi darnică în acest an, iar gospodarii speră că nu se vor înrăutăți relațiile cu Rusia, principala piață de desfacere, ca să poată exporta merele la toamnă.

Ora prânzului la “Oclanda Agro”

“Am o mare dorință ca în acest an să reușesc să-mi dau datoriile, ne spune păsul domnul Pavel. Sunt dator băncii, firmelor pentru pesticide. Cu angajații nu am datorii. Luna trecută am achitat salarii în volum de 200 mii lei, iar pentru aprilie, perioada lucrărilor agricole de primăvară, 350 mii lei. Cantina lucrează, oamenii se alimentează la muncă, ne străduim să avem grijă de lucrători”, povestește conducătorul gospodăriei, în timp ce o parte dintre cei 60 de angajați se apropie, unul câte unul, la cantină, ca să ia prânzul.

In acest an, la Oclanda au fost semănate șase soiuri de grâu (În imagine: Pavel Cebotari și Aliona Andriuța)
Pavel Cebotari: “În câmp îmi găsesc liniștea, când mi-e greu”

În curând la “Oclanda-Agro” vor demara lucrările de recoltare a grâului. Din suprafața totală de grâu, 60 ha este produs ecologic curat, fără tratare cu fertilizanți și ierbicide, susține Pavel Cebotari. Recolta se așteaptă de 3,5 — 4 t/ha, iar pentru sfeclă de 70 tone/ha, doar de n-ar strica planurile mama-natură. În total, gospodăria agricolă “Oclanda-Agro” are cca 1400 ha.


Articolul precedentLa Mănăstirea Putna a fost sfințită Crucea unității neamului românesc, oferită în dar de soroceni
Articolul următorSpectacolul “Apus de Soare” a fost jucat în fortăreața din Soroca (FOTO și VIDEO)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.