Exact cinci ani în urmă, „Observatorul de Nord” publica un articol-omagiu doctorului Axentie GÂNGA, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la naștere. În prezent avem fericita ocazie să-i mai dedicăm acestui minunat OM și MEDIC o laudă pe care o merită din plin.
De altfel, timpul nu are nici o putere asupra Domniei sale, de aceea nici mesajul dedicat doctorului Gânga nu a suferit schimbări spectaculoase, or acum, ca și cândva, am în față un bărbat puternic și viguros, care aduce în continuare lumină, la propriu și la figurat, celor din jur… S-a născut la 10 iulie 1938 în satul Racovăţ. În anul 1966 a absolvit Şcoala medie din satul natal. După absolvirea Institutului de Medicină din Chișinău a lucrat în calitate de profesor la Şcoala de medicină din Soroca, medic-oftalmolog la Spitalul raional din Soroca, medic-şef adjunct al acestei instituții, şef al Secţiei de oftalmologie a Spitalului raional. După studierea aprofundată a limbii portugheze pe lângă Academia de Ştiinţe a URSS, a fost trimis într-o deplasare de serviciu în Republica Populară Mozambic, unde a ocupat funcţia de şef al Secţiei oftalmologie a Spitalului din oraşul Beira şi, concomitent, conducător al grupului de medici sovietici în această ţară africană. După revenirea în ţară, în mai 1983, ocupă funcţia de şef al Secţiei de oftalmologie a Spitalului raional din Soroca. Din februarie 2004 şi până în prezent, este director şi medic-oftalmolog la Cabinetul particular ÎI ”Axentie Gânga”. Este Cetăţean de onoare al oraşului Soroca. Printr-un Decret al preşedintelui Republicii Moldova a fost decorat cu medalia „Meritul civic”.
Puțini ambasadori au făcut atâta cât a făcut doctorul Axentie Gânga
Zilele acestea a avut loc o întrunire a ambasadorilor Republicii Moldova în țările unde avem ambasade sau consulate, în cadrul căreia diplomaților li s-a pus în sarcină să ne reprezinte cu cinste și onoare republica. De altfel, în aceasta și constă activitatea ambasadorilor, dar… aș vrea să menționez că puțini ambasadori au făcut atâta, cât a făcut doctorul Gânga. Ce-i drept, pentru o altă țară, care nu mai există, dar meritul lui față de Racovăț, Soroca și Basarabia este incontestabil… Domnul Axentie Gânga şi-a înscris numele cu litere de aur în antologia medicinii sorocene. Elev sârguincios, iar mai apoi coleg apreciat al vestiţilor oftalmologi Adolf Aţel şi Sveatoslav Fiodorov, doctorul Gânga a demonstrat cu brio că poţi face minuni nu doar în cele mai performante clinici din marile oraşe, dar şi într-un oraş pierdut în Africa şi la un Spital raional din Câmpia Sorocii. Astfel, în anul 1979, printre primii medici-oftalmologi din fosta Uniune Sovietică, Axentie Gânga a absolvit cursuri speciale la Kiev… „Doctorul Fiodorov a fost o personalitate fără pereche, un specialist care a revoluţionat domeniul oftalmologic. În cabinetul lui de muncă erau instalate vreo 30 de monitoare cu ajutorul cărora el monitoriza tot ce se întâmpla în sălile de operaţie. Iar dacă era nevoie, nu ezita să se implice”, îşi aminteşte doctorul Gânga. De fiecare dată, revenind acasă din deplasările în diferite centre oftalmologice, se străduia să implementeze cele mai noi metode şi tehnologii de luptă cu bolile. Astfel, în anul 1980, domnul Axentie Gânga a izbutit să aducă la Soroca un microscop performant, care permitea să fie operaţi câte cinci bolnavi pe zi. În alte centre raionale astfel de microscoape au apărut mult mai târziu.
„Zece ani nu am văzut lumina zilei, dar DOCTORUL MEU m-a readus la viață”
Ce poate fi mai frumos și mai scump decât aprecierea unui om care pierduse orice speranță și care a revăzut lumina zilei datorită ție! Cuvintele din acest subtitlu aparțin mozambicanului Mariano di Kampo care, la fel ca alte sute și mii de africani, a fost salvat de la întuneric de doctorul Gânga din Racovățul Basarabiei. „Spre deosebire de Soroca, în Mozambic veneau la consultaţie mai bine de 60 de bolnavi pe zi, 6-7 dintre care erau orbi! Interesant faptul că drept mulţumire pentru întoarcerea vederii bolnavii făceau cadou medicilor… dansuri rituale africane. „Ceea ce nu era în Mozambic cu desăvârşire — hipertonici şi bolnavi de glaucom. Or, africanii niciodată şi niciunde nu se grăbesc. Asistenţii medicali puteau să meargă după nişte analize şi să se întoarcă după 2-3 ore, îndreptăţindu-se că, chipurile, „am întâlnit o persoană cunoscută”. Probabil, această melancolie îi ajută pe africani să supravieţuiască în condiţiile cumplite de acolo. Africanii acceptă ca ceva obişnuit şi naşterea, şi moartea, şi boala, şi războiul”, îşi aminteşte domnul Gânga.
Dacă nu dorești „scandal” — mergi la oftalmolog!
Încă pe timpurile sovieticilor, prin Soroca bântuia printre medicii terapeuţi o legendă — dacă Gânga depistează că un bolnav sau altul nu a fost examinat multilateral, inclusiv şi de medicul-oftalmolog, atunci aşteaptă-te la un mic scandal. Nu întâmplător pe timpuri în raionul Soroca se examinau anual circa 5000 de pacienţi, pe când în celelalte raioane această cifră era de circa 200-300. „Problemele oftalmologice nu apar din senin, ele fiind o consecinţă a comportării şi iresponsabilităţii noastre. Cu părere de rău, astăzi răul cel mare vine de la televizor şi calculator, or foarte multă lume nu are frână în utilizarea lor. Şi aceasta în timp ce există metode şi posibilităţi de a combina utilul cu sănătatea, este nevoie doar de dorinţă şi de grijă de sănătatea proprie”, este de părere doctorul.
80 de ani — nu este vârsta bilanţurilor, dar a planurilor de viitor
Ajuns la o vârstă onorabilă, doctorul Axentie Gânga nici nu se gândește „să pună microscopul și alte ustensile de oftalmolog la păstrare”. Dimpotrivă, este pus pe fapte mari și continuă să stea la straja sănătății celor care au nevoie de cunoștințele și vasta lui experiență. Ce-i drept, Domnia sa nu a dorit să dezvăluie în detalii planurile pentru viitor — în viața și activitatea oricărui om trebuie să fie loc pentru enigme și surprize, dar faptul că aceste planuri sunt frumoase nu încape îndoială.
foto – din arhiva personală