Soroceanca Valeria Cealic A DESCOPERIT Letonia prin studenția la Riga

0
134
riga

Absolventa LT “Constantin Stere” din Soroca, Valeria Cealic, de trei ani studiază managementul la Școala de Business din Riga, Letonia. Deși această instituție de învățământ superior nu era în capul listei când își făcea planuri de viitor, în timp s-a dovedit a fi școala în care capătă nu doar cunoștințe, dar și experiență bogată și încrederea într-un viitor așa cum și-l dorește. În timpul unei vizite la Riga, i-am solicitat un interviu Valeriei, în care am vorbit despre provocările cu care se confruntă un student într-o țară străină și oportunitățile învățământului peste hotarele țării noastre.

Pe când absolvea clasa a IX-a, Valeria era decisă că își dorește o carieră în domeniul managementului afacerilor și, apreciindu-și planurile cu cunoștințele, a decis să acorde învățăturii și mai mult timp, inclusiv să ia lecții suplimentare de engleză și fizică. ”Vroiam să fac business, știam sigur că vreau să fac business management”, povestește soroceanca. Din clasa a XI-a a început să studieze lista instituțiilor de învățământ de peste hotare, deschie pentru absolvenții din Moldova și a aplicat la câteva dintre acestea. “Mă acceptase King*s College din Londra, dar mi-au pus condiția să am media peste 9,5, inclusiv notele la BAC. Am avut un pic mai puțin și mi-au răspuns că nu mă pot primi”, își amintește Valeria, în lista căreia era și Școala de Business din Riga, deși nu cea mai râvnită. “Aplicasem la mai multe școli din SUA, dar am văzut și această școală și mi-am zis că nu am ce pierde dacă aplic. Am fost admisă. Ei mi-au oferit bursă, ceea ce presupune că sunt scutită de taxă pentru studii, dar întreținerea deja o achit singură. Niciodată nu am crezut că ajung aici, credeam dintotdeauna că ajung la Londra, dar când am primit refuz de la ei, m-am gândit că în alte țări nu vreau și am venit la Riga. Această Universitate este bună, cu standarde foarte înalte la învățătură și cooperează cu Universitatea din Buffolo din New York, urmând și programul acestei instituții. Dacă absolvești aici trei ani, ai posibilitatea să studiezi un an în America sau Norvegia”, concluzionează studenta după trei ani.

 

Foto – arhiva personală/ 1 septembrie, alături de noii colegi la Școala de Business din Riga/

Comparând modul de predare în universitățile din Republica Moldova și instituția la care studiază, tânăra înclină balanța spre școala din Riga și se arată foarte mulțumită de faptul că a ajuns studentă aici. “Avantajul acestei școli este că te învață lucruri pe care nu le poți învăța sau le înveți greu din propria experiență în business și trebuie să ai mulți, mulți ani de experiență ca să știi lucrurile pe care noi le învățăm aici. Știu că în Moldova, multe persoane au o viziune că business management este ceva inutil, este ceva despre tot și despre nimic, dar asta nu este așa. M-am convins de faptul că nu este așa. Această universitate nu îți dă cunoștință direct, dar te învață să gândești corect ca să te dezvolți mai departe în cariera ta”.

Dornică să cunoască altă cultură și să se dezvolte într-un alt mediu decât cel din țara de baștină, a rămas încântată de Letonia și oamenii de aici. Atât instituția de învățământ, țara, cât și băștinașii au fost o descoperire plăcută pentru Valeria Cialic.

Cred că este diferență mare între standardele din Moldova și cele de aici, în modul de a preda la ore. În universitățile din Moldova se întâlnesc rar persoane care au companiile lor de milioane și predau la universități. De obicei, lectorii sunt mai mult teoreticieni decât practicieni, pe când aici majoritatea profesorilor noștri sau au lucrat în aproape toată lumea și au experiență bogată, sau au propriile companii de succes și ne învață mai mult prin exemple practice, cazuri concrete, asta cred că este un plus valoare. Ce ține de cultură, sunt diferențe de asemenea. Aici oamenii sunt mai conservativi, mai nordici, dar îmi place că sunt sinceri. Nu sunt foarte deschiși spre comunicare cu străinii, dar din moment ce reușești să te împrietenești, devin prieteni foarte buni și poți avea încredere deplină în ei. Dintotdeauna mi-au plăcut așa oameni, cu puține fițe și multă modestie și sinceritate”, opinează tânăra.

Foto – arhiva personală/ La universitate Valeria și-a făcut prieteni noi din diferite colțuri ale lumii /

 

La vară, când absolvește instituția, Valeria își propune să se angajeze în Letonia, pentru a căpăta mai multă experiență, dar nu renunță la visul de a se afirma peste Oceanul Atlantic.

Peste vreo doi ani o să mă mut în Canada, SUA sau Europa de Vest. Vreau să am un background serios, pentru că la nivelul la care sunt, sunt prea tânără, prea verde. E riscant să te pornești într-un domeniu în care concurența e puternică”.

În paralel cu studiile, tânăra se implică și în alte activități. Astfel, în primul an de studii a fost Ambasadore în proiectul Tech Innovation Challenge, în care fetele din licee creează aplicații telefonice și participă la un concurs în SUA și în vara lui 2016, la San Francisco a participat în această calitate la Conferința Internațională în cadrul acestui proiect.

Pentru a căpăta experiență, dar și pentru bani de cheltuială, am și lucrat într-o companie de brocheraj, în calitate de consultant. O experiență bună, din care am aflat multe despre domeniul financiar și cum se întâmplă tranzacțiile la modul practic. Am înțeles că multe lucruri se întâmplă în bază de comunicare și relații, cred că jumătate din succes constituie abilitatea de comunicare și de vânzare a produsului pe care îl ai”.

Angajarea într-o țară străină depinde mult de fiecare persoană, de cât de pasionată se poate arăta la interviu, de cât curaj și inițiativă are dea căuta un job, susține tânăra. Pe angajatorii ei, Valeria i-a cucerit inclusiv prin insistență. “Am trimis CV-ul de trei ori. Abia din a treia oară am fost invitată la interviu. De fapt, acolo nu primeau studenți, dar i-am convins prin insistență și inițiativă. Le-am demonstrat că sunt pasionată, că vreau să lucrez”.

Ulterior a ales să lucreze în diverse companii proiecte de start-up. O stagiere într-o companie mare de IT, unde a cunoscut mai bine domeniul de marketing, a ajutat-o să înțeleagă că în viitor vrea să se dezvolte în domeniul marketingului digital. În viitor, soroceanca se vede fondatorul unei companii de IT, domeniu important în viitor, dar ține să se dezvolte o carieră în domeniul corporativ. “Din moment ce nu ai o companie care îți aduce venit lunar stabil, cred că nu este sens să renunți la jobul tău de zi cu zi, pentru ceva ce încă nu știi cum va merge. Este important și din punct de vedere psihologic, pentru că atunci când ai o bază, un job care îți aduce stabilitate, atunci te simți bine și nu ai presiune asupra ta ca să ai succes în compania pe care o dezvolți. Astfel poți să fii mai entuziasmat, să riști”.

Foto – arhiva personală/ Soroceanca ține un discurs la in seminar desfășurat în San Fracisco /

Comunicabilă din fire, Valeria a reușit să-și creeze lesne un cerc de comunicare și prieteni de încredere la Riga. Comunicarea este unul dintre factorii importanți care te ajută să te încadrezi într-un mediu nou, spune ea, care are niște recomandări pentru studenți ca să se integreze mai ușor într-o țară străină: “Să fie activi, să comunice, să nu le fie frică să interacționeze. Să dea dovadă de inițiativă. Localnicii au format cercul lor de comunicare și persoana nou venită ar trebui să dea dovadă de interes, să pună întrebări, să fie curios. Dacă te ții distant, apare sentimental de singurătate, tot felul de gânduri, senzația că nu te simți protejat într-o țară străină… Dar din moment ce comunici și interacționezi, îți creezi un cerc de comunicare și aceste senzații nu apar, te simți sigur și motivat să mergi înainte”.

“Le doresc tuturor, dacă au un scop, să-l urmeze! Să aibă curajul să-și realizeze visele și să nu fie fricoși să-și asume riscuri, mă refer la cele controlate, nu radical. Asta merită să depui efort, dorință, străduință. Astfel reușești!”

 

Colegii și profesorii au o părere bună despre Moldova și moldoveni, spune Valeria, ea fiind, în mare parte, sursa lor de informare. Totuși, sunt lucruri care i-au mirat mult, în legătură cu țara noastră, cum ar fi furtul miliardului. “Când asta a apărut în presa internațională, profesorii mei au venit și m-au întrebat cum e posibil să se întâmple așa ceva? În general le povestesc mult despre cultura, calitatea vinurilor noastre, tradiții, ospitalitatea deosebită a moldovenilor”. De Ziua Recunoștinței, sărbătoarea americană, marcată și la școala lor, elevii au pregătit plăcinte tradiționale în țara de baștină. Moldoveanca noastră i-a cucerit cu o plăcintă cu brânză și verdeață, ca la mama acasă.

Elevii nu trebuie să aștepte diploma de BAC, dar să-și planifice viața mai devreme și să se pregătească încetul cu încetul, este de părere Valeria. “Cred că în clasa a 11 deja liceenii să studieze domeniul care îi interesează. Ar fi binevenite și stagii la întreprinderi, firme de profil, din păcate, la noi nu se practică așa ceva pentru elevi. Asta pentru a cunoaște dinăuntru domeniul de care ești atras, ca să nu te pomenești că ai o închipuire, iar ulterior descoperi cât e de greu să înveți în acel domeniu sau să activezi. În opinia mea, chiar și după un an de facultate, dacă vezi că nu-ți place, mai bine să lași și să te muți la altă facultate. După mine, dacă faci greșeli, cu cât mai repede închei capitolul, cu atât mai bine. Mergi înainte și nu stai să te gândești și să contemplezi acea greșeală la infinit. Le-aș recomanda să studieze cât mai mult și să comunice cu persoane care activează în domeniul de care sunt interesați. Cât privește alegerea profesiei, dacă nu știu ce vor, atunci să aleagă profesii de viitor, conform informațiilor publice. În primul rând, este domeniul IT, business ș.a. Importantă este și țara în care te pornești. Alegi țara după ceea ce e important pentru tine, cu care ești compatibil”, conchide Valeria.


Articolul precedentFotografia zilei: La înghețată, înghețată…
Articolul următorDelegația din Soroca colindată de copiii de la Grădinița nr.6 din Buzău (FOTO/VIDEO)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.