Sofia Imber – de la Soroca la Caracas

0
193

Una dintre sorocencele care s-a făcut cunoscută departe de orașul natal este Sofia Imber, fiica lui Naum Imber și Ana Baru. Familia Imber s-a refugiat în Basarabia din Odesa, fugind de dictatura bolșevică care s-a instalat în Ucraina. Apoi s-au mutat în Venezuela în 1930, pe când Sofia avea 6 ani. Familia căuta să îmbunătățească situația lor economică, iar Sofia a primit o educație bună la fel ca și sora sa Lya Imber, care, fiind prima femeie medic din Venezuela, a devenit peste ani președinta UNICEF. Profesorii i-au remarcat Sofiei încă din școală pasiunea față de artă și jurnalism, care i-au determinat profesia. Stabilită în Caracas, ea a colaborat cu diverse ziare celebre, unde promova în special arta Americii Latine.

În 1944 s-a măritat cu scriitorul și diplomatul Guillermo Meneses, iar în familia acestora s-au născut patru copii: Sara, Adriana, Daniela și Pedro — Guillermo. Soțul fiind diplomat, aceasta a călătorit împreună cu el în mai multe țări europene. Mai târziu a revenit în Venezuela, a divorțat de Guillermo și s-a recăsătorit cu Carlos Rangel, un intelectual cu viziuni liberale. Împreună cu acesta a realizat timp de mai mulți ani matinalul televizat „Bună dimineața”, emisiune pe care a condus-o și după sinuciderea partenerului de platou și viață. Fiind pasionată de arta contemporană, Sofia Imber a fondat în 1973 Muzeul de Artă Contemporană din Caracas. Instituția culturală pe care a condus-o timp de aproape 30 de ani și care i-a purtat numele a devenit cel mai important muzeu de artă contemporană din America de Sud. Una dintre atracțiile acestui muzeu sunt exponatele legate de viața și activitatea lui Pablo Picasso, pe care ea l-a cunoscut.

Președintele Venezuelei, Hugo Chavez, a semnat un ordin de concediere a Sofiei Imber și a ordonat scoaterea numelui ei de pe frontispiciul muzeului, fiind bănuită de semnarea unei scrisori critice la adresa conducerii statului. După demiterea ei, multe dintre exponatele prețioase de la Muzeul de Artă Contemporană din Caracas au dispărut, împodobind casele membrilor guvernului.

Mai mult de 50 de ani Sofia Imber a colaborat cu diverse ziare și reviste din Venezuela, Argentina, Columbia, Mexic și alte țări. Jurnalista născută la Soroca a fost unica femeie din Venezuela distinsă cu Premiul Național pentru Jurnalism, ea fiind totodată și laureata Premiului Național de Artă Plastică.

Adaptare după www.hotnews.ro și alte surse media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.