Elevi din Republica Moldova pot participa la Programul de schimb academic FLEX, finanțat de Guvernul SUA. Bursa FLEX oferă elevilor selectați posibilitatea de a trăi cu o familie gazdă americană și de a studia într-o școală din SUA pe durata anul academic 2024-2025, scrie moldpres.md
La concurs pot participa elevii din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a, care îndeplinesc mai multe condiții, inclusiv dețin cetățenia Republicii Moldova; sunt născuți în perioada 1 ianuarie 2007 – 15 iulie 2009; studiază limba engleză; îndeplinesc cerințele pentru primirea vizei SUA; nu au petrecut mai mult de trei luni din ultimii cinci ani în SUA.
Elevii cu dizabilități născuți între 15 februarie 2006 și 15 iulie 2009 sunt, de asemenea, eligibili să participe la programul FLEX. Astfel, se vor face aranjamente speciale pentru a testa elevii care au deficiențe de vedere, auz și/sau alte dizabilități.
Atât competiția, cât și participarea sunt gratuite. Solicitanții pot participa la procesul de aplicare din orice locație unde au acces la internet, utilizând fie un dispozitiv mobil, fie un computer.
Recrutarea FLEX include trei runde riguroase de testare, chiar dacă participanții nu vor participa la testare fizic. Prima rundă de testare este deschisă tuturor solicitanților care îndeplinesc criteriile de eligibilitate de mai sus și se va desfășura în perioada august – 28 septembrie 2023. Aceasta include o cerere preliminară online și trei întrebări de eseu care trebuie trimise în termen de 10 zile de la începerea aplicării online. Solicitanții eligibili pot aplica aici: www.discoverflex.org/apply
După depunerea cererii preliminare, elevii selectați vor fi invitați prin e-mail să participe la runda a doua, care constă într-un test online de cunoaștere a limbii engleze. A treia și ultima rundă de testare începe în noiembrie-decembrie 2023. Aceasta include un interviu, alte trei întrebări eseu, un test mai amplu de engleză și aplicația propriu-zisă.
Programul FLEX, ajuns la cea de-a 30-a ediție, este un program al Departamentului de Stat al SUA, cu finanțare oferită de Guvernul SUA și este administrat de Consiliile Americane pentru Învățământ Internațional, cu sprijinul Ambasadei SUA în Moldova.