Sfaturi utile: cum să tratați corect rana și să opriți sângerarea

0
481
482332884

 Toate rănile trec prin două etape de vindecare. Primul este inflamator, atunci când țesuturile deteriorate se umflă, se înroșesc și se poate acumula puroi în ele. În această etapă, sunt necesare medicamente antiseptice și antiinflamatoare. Dacă rana este predispusă la supurare, pot fi necesare antibiotice topice. Dar nu ar trebui să vi le „rescripționați” fără a consulta un medic. Medicamentele sunt selectate în funcție de gradul de deteriorare.

A doua etapă are loc atunci când rana este curățată, se formează cruste și icorul sau puroiul încetează să curgă din ea (sau după îndepărtarea chirurgicală a puroiului). Acum este important să stimulăm formarea de noi țesuturi care formează o cicatrice și închid rana. Preparatele care sunt folosite în a doua etapă usucă, refac țesuturile ajută la vindecarea oricăror daune, stimulează diviziunea celulară, hidratează pielea și suprimă inflamația.

Dacă rana este mică, trebuie să faceți următoarele.

1 Clătiți rana cu peroxid de hidrogen, aceasta va ajuta la îndepărtarea obiectelor străine mici, a particulelor de murdărie, a țesuturilor neviabile, a cheagurilor de sânge din ea. Dacă peroxidul de hidrogen nu este disponibil, se poate folosi soluție salină sau apă.

2. Tratați marginile rănii. În acest caz, este potrivită iodul sau o soluție de verde strălucitor (verde strălucitor).

3. Acoperiți rana după tratament cu un pansament neaderent, respirabil și hidratant.

„Cea mai frecventă greșeală este atunci când un antiseptic care trebuie tratat cu margini este turnat direct în rană”, spune Mark Leontiev, dr., șeful companiei de biomecanică.

Tipuri de răni

În funcție de modul exact în care este provocată rana, tipurile acesteia se disting: a tăia; înjunghiere; rupt; tocat; mixt; arme de foc; mușcături; vânătăi; zdrobire.

În funcție de gradul de infecție, rănile sunt împărțite în: proaspat infectat – in termen de trei zile de la data aplicarii; purulent – în care se dezvoltă un proces infecțios. Puroiul apare din cauza microorganismelor care, înmulțindu-se, duc la creșterea inflamației și a necrozei.

Primul ajutor

Imediat după descoperirea rănilor, abraziunilor, arsurilor sau tăieturilor minore, este important să se efectueze tratamentul inițial al acestora. Acest lucru se datorează faptului că obiectele folosite pentru a provoca răni nu sunt de obicei sterile, iar atunci când pielea este deteriorată, microbii intră în țesuturi, ceea ce poate provoca inflamații purulente și agrava cursul perioadei de recuperare. De obicei, rănile sunt spălate sub jet de apă, se poate folosi săpun de rufe. De asemenea, este important să tratați rana cu o soluție de peroxid de hidrogen 3% pentru a îndepărta resturile de celule distruse, pentru a opri sângerarea și a ucide bacteriile care au intrat în rană. Pielea din jurul zonei afectate trebuie tratată cu antiseptice alcoolice (5% iod sau o soluție alcoolică de verde strălucitor).

Este important să ne amintim că aceste fonduri nu trebuie turnate în rană, așa cum fac mulți. Doare, alcoolul irită terminațiile nervoase. Alcoolul are, de asemenea, un efect iritant, cauterizant, care va agrava vindecarea. Numai pielea din jurul rănii este tratată.

Complicații

Riscul de complicații depinde în primul rând de cât de grav sunt afectate țesuturile. În primul rând, este necesar să ne ferim de dezvoltarea complicațiilor purulent-septice. Prin urmare, dacă în jurul rănii apar semne de inflamație după tratament sau dacă rana a fost cauzată de un obiect metalic ruginit, ar trebui să mergeți la spital.

Încălcarea circulației sanguine locale este periculoasă (atunci când partea deteriorată a corpului este prea ciupită) – poate provoca necroză extinsă a țesuturilor moi.

Contaminarea cu particule de sol poate duce la tetanos.

Mușcăturile sunt pline de consecințe grave. Microorganismele din gura animalului rămân în rană, care încep să se înmulțească activ, provocând inflamație. Mușcătura unui animal cu rabie poate duce la dezvoltarea acestei boli grave.

Pentru a evita complicațiile, trebuie să clătiți bine și să tratați rana și, în cazuri mai grave, consultați imediat un medic.

Cum să tratezi o rană

Scopul principal al îngrijirii primare a rănilor este de a preveni o persoană să piardă mult sânge și de a proteja țesuturile deteriorate de infecții. Dacă sângerarea este severă, trebuie oprită, chiar dacă trebuie neglijate cerințele de sterilitate.

Tăieturi

O tăietură superficială trebuie clătită cu apă și presată cu tifon steril, bandaj sau o cârpă curată. Dacă sângele se scurge, trebuie aplicat un alt strat de material peste primul. Puteți trata în prealabil rana cu unguent Levomekol – un agent antibacterian și de vindecare a rănilor. Bandajul trebuie schimbat de două ori pe zi.

Răni de înjunghiere

Dintr-o înjunghiere, trebuie mai întâi să îndepărtați toate particulele străine: un cui, un ac, o așchie, fragmente de sticlă. Dacă corpurile străine sunt blocate la o adâncime de peste doi centimetri, iar rana are un diametru mai mare de cinci milimetri, trebuie să consultați un medic.

lacerații

În cazul rănilor lacerate, este mai bine să solicitați imediat ajutor medical, deoarece acestea sunt una dintre cele mai dificil de tratat. Poți încerca să faci față singur doar dacă rana este minoră.

Principala greșeală care nu trebuie făcută este să turnați direct în rană alcool, vodcă, iod, verde strălucitor. Acest lucru va provoca arsuri ale țesuturilor și, în loc să se vindece, pereții rănii vor începe să se cicatrice. În loc de o cicatrice mică, există riscul de a obține o cicatrice extinsă.

Marginile unei răni lacerate trebuie tratate cu echipamente speciale – o soluție roz pal de permanganat de potasiu (pulberea trebuie filtrată prin tifon atunci când este dizolvată), peroxid de hidrogen 3% sau o soluție slabă de furacilină (două tablete pe pahar de apă) . Puneți unguent Levomekol pe rană, aplicați deasupra un bandaj dintr-un bandaj steril.

Muşcături

După mușcăturile de animale, cu siguranță ar trebui să vizitați un medic. Dacă sângele curge din rană, trebuie să o opriți, să tratați marginile plăgii cu un dezinfectant, să o acoperiți cu material steril și să duceți de urgență victima la o unitate medicală.

Cum să oprești sângerarea

Orice încălcare a integrității pielii sau a membranelor mucoase este cumva însoțită de deteriorarea vaselor de sânge (capilare, artere, vene). Este tipul de vas deteriorat care determină natura și amploarea sângerării. Cu cât vasul este mai mare și presiunea în el este mai mare, cu atât sângerează mai mult și invers. Cea mai abundentă sângerare este de obicei însoțită de leziuni ale feței, capului, gâtului, brațelor și coapselor. În aceste locuri, țesuturile sunt mai bine aprovizionate cu sânge. Un rol important îl joacă starea sistemului de coagulare a sângelui.

Dacă deteriorarea nu este prea gravă, sângerarea poate fi oprită apăsând o cârpă curată, un șervețel sau un tifon direct pe rană. Dacă sângele se scurge prin material, acesta nu poate fi îndepărtat – trebuie să puneți un alt bandaj deasupra și să continuați să apăsați.

În plus, puteți aplica un bandaj de presiune; faceți o tamponare strânsă (când se pun tampoane de tifon în rană); îndoiți membrul la articulație. Dacă sângerarea este severă, trebuie aplicat un garou.

Cum se aplică un garou

Garouul poate fi aplicat atât pe pielea goală, cât și peste îmbrăcăminte. În această capacitate, puteți utiliza orice bandă largă și durabilă – o bucată de material textil, o curea etc. Este necesar să aplicați un garou sus și strâns, pe brațul de lângă axilă, pe piciorul mai aproape de vintre, strângeți-l strâns. Garouurile medicale au o curea „coadă”, aceasta trebuie răsucită până când sângerarea se oprește, apoi fixată în loc până la sosirea medicilor.

Mijloace pentru tratarea rănilor

Cele mai comune produse pentru vindecarea rănilor care sunt potrivite atât pentru adulți, cât și pentru copii: peroxid de hidrogen – curata bine abraziunile si zgarieturile, ajuta la stoparea sangerarii minore; iod – potrivit doar pentru abraziuni superficiale, dar nu și pentru daune mai profunde; verde strălucitor (verde strălucitor); clorhexidină; miramistin – antiseptic de uz local, previne supurația; furatsilin – tablete care trebuie dizolvate în apă pentru a prepara o soluție.

Pentru a accelera vindecarea, după tratament, puteți utiliza unguente și creme: Levomekol, Betadine, Vishnevsky unguent, Bepanten plus.

Când să vezi un medic

Trebuie să vedeți un medic dacă: o persoană a fost mușcată de un animal; fragmente din obiectul cu care a fost aplicat ar putea rămâne în rană; rana a fost cauzata de un obiect metalic ruginit;

Puroi sau lichid gălbui curge din rană, iar pielea din jurul ei este fierbinte; după tratamentul rănii în zona leziunii, au existat semne de inflamație (înroșirea pielii, umflare, durere).

Dacă este mușcat de un câine domestic sau o pisică, trebuie să cereți proprietarului un pașaport pentru animale de companie. Daca are marca de vaccinare antirabica (valabil un an) cu semnatura medicului veterinar si sigiliul clinicii, atunci rabia poate fi exclusa. Adevărat, altceva ar putea intra în rană cu saliva, așa că este mai bine să mergi oricum la spital. Mai ales dacă înregistrarea sau documentul în sine este suspect.

De ce rana nu se vindecă mult timp

Rata de vindecare a rănilor este afectată de starea generală a corpului, de sistemul imunitar. Dar dacă rana nu se vindecă foarte mult timp, motivul poate fi în infecția introdusă în ea. Tocmai din cauza posibilității de infecție este important să acordați primul ajutor corect și să nu uitați să aveți grijă zilnic de rană: schimbați bandajele, păstrați-le curate, folosiți unguente care favorizează vindecarea.

Pentru vindecarea rapidă a rănilor, ar trebui să: monitorizează curățenia rănii, nu trebuie să conțină incluziuni străine, murdărie, particule, țesuturi moarte; încercați să nu răspândiți infecția;  nu lăsați rana fără bandaj, excludeți contactul cu mediul;  nu uscați rana excesiv – este nevoie de un mediu moderat umed pentru vindecare.

Rănile se vindecă mai rău cu anemie, diabet sau epuizare a corpului. Este de remarcat faptul că tratamentul necorespunzător poate deveni și cauza vindecării lente – de exemplu, atunci când un remediu destinat doar marginilor sale sau abraziunilor închise este aplicat pe o rană deschisă.

Link https://ria.ru/20211202/rana-1761841572.html


Articolul precedentObservatorul de Nord vs Opinia: Petre Emanoil Neagu, din nou la șefia Consiliului Județean?
Articolul următorConsiliul Raional Soroca va asculta astăzi propunerile cetățenilor
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.