SCAUNUL – „cartea de vizită” a organismului nostru

0
267

Ce se întâmplă, doctore?

Poate că cineva va considera această temă banală și chiar neserioasă, dar…când este vorba despre sănătatea noastră nimic nu este în plus sau de neglijat. Or, atunci când nu avem timp ori dorință să mergem la doctor ar fi bine să tragem cu ochiul la forma și culoarea maselor fecale, care spun multe despre sănătatea noastră. Despre această „carte de vizită a organismului nostru a vorbit încă Hipocrate, care a spus că TOATE BOLILE ÎNCEP DIN INTESTINE.

Adică, este extrem de important să fim atenți la ceea ce evacuăm în fiecare zi, iar cei trei factori importanți, care trebuie să ne intereseze, sunt frecvența, forma și culoarea.

FRECVENȚA. Este bine să ai cel puțin un scaun complet pe zi. Ar trebui să simți că intestinele tale s-au golit și că nu au rămas parțial pline. Unii oameni se duc la toaletă de 2-3 ori pe zi, iar cauza poate fi datorită metabolismului, a unei flore intestinale mai dezvoltate sau din cauza cantității de mâncare ingerate. Prin defecare corpul nostru elimină toxine, acizi și alte substanțe nefolositoare organismului, și de aceea este bine să ai scaun zilnic. Dacă te duci la baie de mai mult de 3 ori pe zi, atunci intri în categoria de diaree, ceea ce nu este bine.

FORMA. Forma este foarte importantă chiar dacă nu se vorbește prea des despre ea. Trebuie să fim siguri că excrementele noastre sunt bine formate. Asta deoarece forma ne poate da asigurări în privința digestiei și a asimilației corecte a nutrienților din mâncare, dar și dacă se elimină corect toxinele.

Alăturat observați schema grafică Brisol pentru a face o comparație între realitate și cum ar trebui să arate scaunul. Forma corectă și care arată că ai un sistem digestiv sănătos este tipul 4 din imagine. Trebuie să aibă o formă tubulară, care să nu se rupă când tragi apa, care se elimină ușor, iar mirosul care îl însoțește trebuie să fie în categoria fructelor foarte coapte. Este mai bine să ai parte de un scaun de tipul 3 și nu de tipul 5 sau 6. Diareea este greu de controlat și, de obicei, ascunde probleme care nu sunt așa ușor de rezolvat. De asemenea, în acest caz, nutrienții benefici organismului nu se mai absorb eficient.

Dacă descoperi că scaunul tău este prea moale, poros/aerat, lichid sau prea frecvent este recomandat să vorbești cu doctorul despre asta și să îți faci testele corespunzătoare. Între timp, pentru a-ți întări scaunul, poți consuma mai multe alimente: banane, orez, mere, ceai. Poți consuma și o linguriță sau două din argilă de bentonită, dar nu exagerata deoarece poți avea parte de cealaltă extremă – constipație. Argila (alimentară) de bentonită ajută în absorbirea toxinelor și eliminarea lor, dar și în întărirea scaunului.

Dacă descoperi că scaunul tău este prea tare sau rar, trebuie să discuți cu doctorul despre asta și să îți faci mai multe teste, printre care și testele pentru tiroidă. Poți adăuga un supliment de magneziu în dieta ta zilnică pentru o mișcare mai bună a intestinelor. De asemenea, uleiul de pește (cod) și grăsimile sănătoase (alune, semințe, nuci), perele (2 pe zi) sau supozitoarele cu glicerină (în cazuri urgente) pot ajuta la eliminarea corespunzătoare a dejecțiilor.

CULOAREA. Îți vine să crezi sau nu, dar culoarea scaunului este la fel de importantă. Ideală este o culoare maro mediu spre închis (de exemplu, ciocolata cu lapte are culoarea potrivită).

Dacă excrementele sunt negre, poate fi de la suplimente cu fier, consumul de coloranți alimentari (de ex, biscuiții Oreo) sau poate fi un semn că ai o sângerare în partea superioară a tractului intestinal. Dacă ai parte de mai multe zile la rând de această culoare, îți recomandăm să vizitezi un medic, pentru că ar putea fi vorba despre o hemoragie internă.

Dacă scaunul tău are culoarea galbenă sau verde, atunci poate fi de la o proastă absorbție a grăsimilor, de la ficat, de la vezica biliară, diareie sau este vorba despre o pancreatită cronică din cauza abuzului de alcool. Cu toate acestea, nu uita să iei în calcul și coloranții din alimentele consumate sau chiar plantele pe care le-ai mâncat (spanac, leurdă, ștevie, etc).

Dacă scaunul tău este de culoare maro închis sau roșiatic atunci este vorba despre consumul unor alimente gen sfeclă roșie, afine sau hemoragie gastrointestinală, boli intestinale inflamatorii.

Dacă scaunul este cenușiu, argilos, albicios este vorba despre obstrucție biliară cauzată de o tumoră sau calculi biliari, hepatită, ficat gras.

La final, întrebarea de un milion de euro este dacă e bine sau nu ca scaunul să plutească. Unii spun că dacă plutește este mai bine și asta indică faptul că au fost consumate destule fibre în dieta noastră. Alții spun că plutirea indică o proastă absorbție a grăsimilor. Cu toate acestea, majoritatea a căzut de acord că scaunul care nu plutește este cel mai bun. (SURSA: csid.ro)

 

Articolul precedentLa Vasilcău, APL, poliția și cetățenii și-au dat mâna în lupta cu fărădelegile
Articolul următorANSA a retras de pe piață un lot de carne, după ce a depistat prezența serotipului Salmonella. Vezi despre ce agent economic este vorba.
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.