Scădere semnificativă a exporturilor de nuci din Moldova în 2023: Care sunt cauzele ?

0
975

În 2023, exporturile de nuci din Republica Moldova sunt de aproximativ 24 de mii de tone, înregistrând o scădere de aproximativ 32% față de nivelul din urmă cu 5 ani, conform informațiilor furnizate de Asociația Nucicultorilor din Moldova la cea de-a IX-a ediție a Forumului național anual al nucicultorilor. Președintele asociației, Oleg Tîrsînă, atribuie această scădere condițiilor climaterice dificile și reducerii puterii de cumpărare, mai ales în ceea ce privește miezul de nucă.

El indică faptul că, începând cu perioada post-pandemică și criza inflaționistă, consumul de nuci în Europa a scăzut semnificativ, determinat și de criza energetică. Nucile, fiind un aliment bogat, nu sunt considerate un produs esențial pentru mulți consumatori, iar bugetele casnice reduse au determinat excluderea lor din consum. De asemenea, multe fabrici de procesare au renunțat la miezul de nucă în favoarea altor ingrediente mai ieftine.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, subliniază că calitatea și gustul nucilor moldovenești au contribuit la consolidarea imaginii țării pe piețele internaționale. Acesta menționează că nucile moldovenești au câștigat teren pe diverse piețe datorită investițiilor din sector și asocierii producătorilor pentru schimbul de practici și informații. Ministerul lucrează la proiectul Legii horticulturii, iar o nouă etapă în dezvoltarea sectorului nucifer este planificată prin crearea Oficiului Horticol.

Bolea adaugă că piața este în continuă schimbare, iar investițiile în livezi de nuci necesită analize detaliate pentru a se asigura că acestea vor fi rentabile pe termen lung. Pentru stimularea înființării plantațiilor de nuci, se acordă subvenții de până la 15 mii lei per hectar, iar pentru plantațiile de altoi și portaltoi – 100 mii lei per hectar. De asemenea, sunt oferite sprijin financiar pentru achiziționarea utilajelor de recoltare, procesare primară și păstrare a nucilor.

Anual, se exportă între 9 și 12 mii de tone de miez de nucă în 33 de țări, iar în 2023, pentru prima dată, miezul de nucă a ajuns în Libia, Liban și Lesotho, conform Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare


Articolul precedentCNN: Fără ajutorul Occidentului, Ucraina ar putea să piardă războiul în fața Rusiei până în vara lui 2024
Articolul următorRecital marca Adrian Ursu duminică, 17 decembrie, în cadrul Festivalul Cultural Medieval „Soroca Porți Deschise”!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.