În Muzeul de Istorie și Etnografie din satul Sofia, raionul Drochia am descoperit o colecție impresionantă de basmale, pe care femeile le-au dăruit de-a lungul timpului instituției. Cele mai vechi brobozi din colecție datează din perioada interbelică și poartă numele de ”plămâni”, fiind un tip de șalincă pe care femeile o purtau de zi cu zi, mai ales în perioada rece a anului.
Este interesant faptul că majoritatea dintre acestea au inițialele încrustate într-un colț. Directoarea muzeului, Svetlana Banari, explică că, dat fiind faptul că femeile mergeau la șezători pe timp de iarnă, exista riscul să le încurce.
Un alt tip de șalincă, numit tulpan, datează din anii ’50 ai secolului trecut. Acestea erau de aemenea de culori închise și erau purtate pe vremea rece a anului de către femeile mai în vârstă.
Colecția mai include și basmalele cu franjuri, pe care femeile le purtau mergând la biserică. În timpul postului, ele obișnuiau să se îmbrobodească în negru, iar în zilele de sărbătoare, precum Paștele sau Nașterea Domnului, purtau basmale albe.
Directoarea muzeului ne demonstrează câteva moduri cum se legau brobozile. În zilele reci, femeile își legau basmalele după cap sau sub barbă. În zilele călduroase- în pălărie. Cele mai în vârstă purtau de obicei o băsmăluță mică pentru a-și lega fruntea și una mai groasă peste aceasta.