Să copiezi nu înseamnă să fii descurcăreț în viață

0
83

E ușor, nu prea există sisteme eficiente de control, au mai mult de câștigat decât de pierdut, nu reușesc să facă toate temele, nu știu cum să scrie un proiect sau un referat, se mulțumesc cu o notă de trecere, procrastinează. Acestea sunt câteva dintre motivele pentru care studenții copiază, spune un studiu.

Copiatul e o problemă recunoscută și de sistemul de educație din Moldova, până la nivelul în care avem camere de supraveghere la examenele de bacalaureat, iar în curând am putea avea și pentru cele de absolvire a claselor gimnaziale. Dar până unde ne vor urmări camerele de supraveghere? Și cum să învățăm să nu copiem când progresul tehnologic ne face din ce în ce mai ușoară această posibilitate?

Natura umană este concentrată mereu spre a obține rezultate maxime, dar cu efort minim, în special când asta este posibil, explică psihologul și psihoterapeutul de orientare integrativă Ștefan Popov. Dacă ești printre cei cărora copiatul li se pare cool e pentru că în așa mod îți validezi propriile succese printre semeni, le demonstrezi că te-ai descurcat.

Copiatul, din păcate, poate deveni o dependență. Dacă îți înveți creierul să caute mereu metode ușoare și corupte ca să obțină rezultate, dorința de a repeta acest lucru va fi și mai mare, mai ales dacă scapi mereu basma curată. O altă problemă e că, adesea, copiatul duce și la conflicte între elevi, iar cei care „dau” sau „nu dau” de copiat sunt mereu marginalizați și blamați.

Deși la universitate ar trebui să studiem deja ceea ce ne dorim și să nu mai avem tentația de a trișa, de multe ori presiunea părinților sau a societății câștigă în favoarea unei facultăți „cu perspectivă”, iar universitatea devine un traseu de examene și teste pe care trebuie să le treci. Din nou, copiatul vine în ajutor, deoarece scopul studiilor e obținerea acelui statut social și nu a cunoștințelor pe care ar fi trebuit să vrei să le dobândești.

Dacă ai intrat și tu poate fără să vrei în cercul acesta vicios, psihologul recomandă să ne folosim de exemple când am obținut ceva prin efort personal ca să înțelegem că lucrurile făcute prin efort au o durată mai mare, iar cele făcute rapid sunt vulnerabile și pot avea o viață scurtă.

sursa:https://diez.md/


Articolul precedentLa mulți ani, Romale! /VIDEO
Articolul următor68 de zile fără pescuit: De azi începe perioada de prohibiție în Moldova

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.