România şi Republica Moldova au semnat patru contracte de finanţare pentru proiecte de infrastructură

0
175

Autorităţile române şi cele din Republica Moldova au semnat patru contracte de finanţare, în valoare de 24,2 milioane euro, pentru proiecte mari de infrastructură care vor primi finanţare prin intermediul Programului Operaţional Comun România-Republica Moldova 2014-2020. Proiectele de cooperare transfrontalieră vor fi derulate în parteneriat între autorităţile din România şi cele din Republica Moldova şi anume:

Proiectul „Infrastructura de comunicaţii” (COMINF), cu un buget total de 7,9 milioane euro, din care 5 milioane euro fonduri europene. Proiectul este un parteneriat între Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova, Ministerul Afacerilor Interne din România şi Ministerul Transporturilor din România. Scopul proiectului este îmbunătăţirea schimbului de informaţii între cele două state partenere, prin dezvoltarea infrastructurii de comunicaţii.

Proiectul Cooperare Regională pentru Prevenirea şi Combaterea Criminalităţii Transfrontaliere România –Moldova (THOR) are o valoare totală de 12,5 milioane euro, din care 6,4 milioane euro fonduri europene. Proiectul este derulat de parteneriatul încheiat între Inspectoratul General al Poliţiei Române şi cel al Republicii Moldova, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră din România şi din Republica Moldova. Scopul proiectului este creşterea securităţii graniţelor estice ale Uniunii Europene, prin reabilitarea staţiilor de poliţie din zona de frontieră a celor două state partenere, achiziţia de echipamente şi formarea personalului de poliţie.

Proiectul îmbunătăţirea structurii de operare SMURD (SMURD 2) are o valoare totală de 10 milioane euro, din care 6,4 milioane euro finanţare europeană. Proiectul urmăreşte creşterea siguranţei populaţiei prin dezvoltarea capacităţii de intervenţie în situaţiile de urgenţă. Activităţile vor fi implementate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă din România, Inspectoratul General al Aviaţiei şi Ministerul Sănătăţii din România şi partenerii din Republica Moldova, respectiv Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi Institutul de Medicină de Urgenţă.

Proiectul „Creşterea calităţii serviciilor autorităţilor vamale, prin reconstrucţia, reabilitarea şi dotarea birourilor vamale din zona de graniţă româno-moldoveană de la Albiţa-Leuşeni, Sculeni-Sculeni, Giurgiuleşti-Giurgiuleşti”. Bugetul total al proiectului este de 10 milioane  euro, din care fonduri europene 6,4 milioane euro. Scopul proiectului este reabilitarea drumurilor din zona birourilor vamale şi achiziţionarea echipamentelor IT (sisteme de supraveghere) şi alte tipuri de echipamente (sisteme de iluminat şi semnalizare etc) specifice activităţii vamale. Liderul proiectului este Agenţia Naţională de Administrare Fiscală din România, care va implementa acest proiect în parteneriat cu Serviciul Vamal al Republicii Moldova, Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iaşi şi Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi.

Activităţile celor patru proiecte vor fi realizate în termen de 36 de luni de la data semnării contractelor de finanţare. Aceste proiecte totalizează 30% din fondurile europene alocate Programului Operaţional Comun România-Republica Moldova 2014-2020.

Sursa: TVR Moldova

Articolul precedentAPEL PENTRU PĂRINȚI: nu le dați copiilor obiecte prețioase la tabără!
Articolul următorRăspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre admiterea la universitate
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.