La Soloneţ s-a păstrat şi funcţionează o moară construită prin anii ‘20 ai secolului trecut pe moşia lui Constantin Brzozowski. Nobilul de origine poloneză îşi ridicase aici conacul cu toate acareturile, iar alături au fost puse şi bazele morii. Aceasta funcţiona iniţial pe păcură, apoi pe motorină, iar prin anii ’60 a fost conectată la energie electrică. Programul de lucru al morii este flexibil, aceasta lucrând „după necesitate”, cum scrie și pe un anunț de pe fațada morii.
Făina nu mai este ca pe timpuri
Ion Boico a lucrat un sfert de veac inginer în colhoz, după care împreună cu vreo trei sute de deținători de bonuri din satele megieșe au privatizat moara din Soloneț. Astăzi administrează moara în care funcționează utilaje de o seamă cu el, iar unele piese sunt încă de pe timpul boierului. Ion Boico lucrează împreună cu Anatol Niculiţă din Stoicani, iar ambii morari se bucură când vin țăranii cu căruțele burdușite de grâu și porumb, dar și se întristează când anii secetoși lasă hambarele tuturor aproape pustii. „În ultimul timp vine lume puţină, fiindcă oamenii primesc puţin grâu, ne spune Ion Boico. Dar şi acest grâu nu este pentru morărit şi panificaţie, ci furajer. Grâul pentru pâine iese cam trei tone la hectar, dar cel furajer ajunge la şase tone. Şi oamenii vor să ia cât mai mult grâu pe cote, dar calitatea nu-i interesează. Iar cu făina din grâu furajer nu prea poţi face nici macaroane de casă şi nici multe altele”. La făina de păpuşoi situaţia este mai bună, fiindcă gospodarii vin cu porumb din grădină sau de la cotă. Și dacă pentru făina de porumb nu contează cantitatea semințelor aduse, pentru a porni moara cea mare de grâu este necesar măcar o tonă de boabe. Așa că morarii pornesc moara cam o dată-n săptămână sau două săptămâni. Noi am avut norocul să venim la Soloneț tocmai când lucrul era în toi, iar moara măcina făină de grâu și de porumb. Gheorghe Bălan, un bărbat dintr-un sat din raionul Florești, tocmai încărca sacii cu făină pentru mămăligă în căruța “parcată” în fața morii.
„Eu sunt din satul Cerniţa și vin aici pentru că-mi place deservirea, sunt oameni cu obraz, nu ne impun să aşteptăm mult. Am venit, am făcut repede şi iată în 40 de minute am terminat. Făina iese foarte bună atât cea pentru pâine, cât şi pentru mămăligă”, zice omul.
Pâinea cea de toate zilele…
În ultimii ani, totuși, la moară vin tot mai puțini oameni, motive ar fi diverse, iar unul dintre acestea este că mulți s-au obișnuit să cumpere pâinea de la magazin. „Lumea nu prea vine, pentru că mulţi cumpără în prezent pâinea şi nu o mai coc, afirmă domnul Boico.
