Republica Moldova – țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană. Ce este Schengen și beneficii

0
100
După începerea războiului din Ucraina, Moldova a solicitat aderarea la UE după Georgia și Ucraina. În doar o lună, chestionarul UE a fost completat. Acum relațiile dintre Moldova și UE trebuie să treacă de la o politică de vecinătate la o politică de extindere. Odată cu primirea statutului de candidat, asistența și sprijinul Uniunii Europene vor crește.

Uniunea Europeană: Uniunea Europeană (UE) este o uniune economică și politică între 27 de țări europene. Populația e estimată la aproximativ 450 de milioane.

Ce este Schengen? Schengen înseamnă circulație liberă, fără controale vamale. Pentru toate țările membre lipsa controalelor la frontieră reduce prețul de import și export cu 1%. Toate statele membre înregistrează o dezvoltare economică mai ridicată. Cooperarea între serviciile de poliţie menține securitatea la un nivel înalt.  Schengen are 26 de state membre și 5 membri potențiali. Acest spațiu are o populație de 418 mil. de locuitori. După eurointegrare, România a beneficiat de investiții, firmele din UE au oferit peste 110.000 de locuri de muncă. După semnarea Acordului de Asociere cu UE în Moldova au fost deschise peste 13.000 de locuri de muncă. După unire locurile de muncă se vor multiplica. Relațiile Moldovei cu Uniunea Europeană generează crearea locurilor de muncă cu salarii decente.

Beneficii: După mai mulți ani de colaborare și suport, cetățenii moldoveni se bucură de rezultate și schimbări tangibile. Cele peste o mie de proiecte implementate în toate raioanele țării au contribuit la îmbunătățirea vieții a peste jumătate de milion de moldoveni, având un impact pozitiv indirect asupra întregii populații a Republicii Moldova.

Mii de afaceri au fost sprijinite și mii de locuri de muncă au fost create. Tinerii și cadrele didactice au beneficiat de programe de schimb prin Programul Erasmus+.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.