Nu cred că risc foarte tare dacă voi afirma că în cei aproape 26 de ani de independenţă Republica Moldova nu a fost măcar o perioadă scurtă o oază de stabilitate, inclusiv politică. Să arunce în mine cu pietre acel care consideră că nu am dreptate şi că aş căuta nitam-nisam nod în papură. Or, mereu am fost sub presiunea unor evenimente şi fapte care ne-au măcinat, ne-au dezbinat, ne-au înrăit şi ne-au învrăjbit. Şi când zic aceasta nu am în vedere poporul simplu, care a fost şi rămâne romantic şi mioritic, care a fost şi rămâne cuminte şi credul, dar clasa noastră politică, care a fost şi rămâne cinică şi făţarnică, care a fost şi rămâne ipocrită şi hapsână. Şi dacă Dumnezeu ne-a ferit, în mare măsură, de dezastre naturale (cu excepţia furtunii şi ninsorii din aprilie, care ne-au demonstrat ce se poate întâmpla dacă nu suntem „cuminţi”), politicienii au avut grijă să ne toarne linguriţa cu dohot şi să ne facă să ne muşcăm coatele că le-am acordat votul nostru de încredere.
Altfel, trebuie să recunosc că niciodată nu am fost părtaşul jumătăţilor de măsură, compromisurilor, consensurilor şi nuanţelor de culori. Ba dimpotrivă, mereu am colorat acţiunile celor de la conducere în alb şi negru şi consider cu tot dinadinsul că anume duplicitatea şi dorinţa nestrămutată de a fi mai buni şi mai toleranţi, mai pacifişti şi mai mobili (în sensul „plecăciunii exagerate” în faţa unor „parteneri”) decât ar fi fost nevoie ne-a jucat festa şi astăzi suntem acolo unde suntem, dar nu unde merităm. Dacă am fi avut parte de nişte preşedinţi fermi în acţiuni şi responsabili de ceea ce fac şi spun, dar nu de nişte molâi şi trădători ordinari, care au făcut şi fac sluj în faţa stăpânului; dacă am fi avut un parlament format din deputaţi cu verticalitate şi cu frică de Dumnezeu, dar nu de nişte conjuncturişti de joasă speţă şi de mazochişti sadea, alta ne-ar fi soarta, cu siguranţă! Dacă n-am fi mereu în febra descoperirii propriei biciclete, dar am prelua din experienţa altora, dacă am fi mai expliciţi în vorbe şi mai chibzuiţi în fapte, altă viaţă am avea, cu siguranţă!
Să zicem, pentru această duminică se anunţă un protest de amploare, cu un scop care nu poate fi decât salutabil — împotriva nedreptăţii, dar… ce să facă persoane aidoma lui Toma Necredinciosul ca mine, care (repet!) văd totul doar în alb şi negru şi care nu doresc să toarne apă la moara unora care nu o merită, nu doresc să respire acelaşi aer, darămite să facă front comun (fie şi împotriva nedreptăţii) dacă ambele părţi ale baricadei sunt prea eterogene? Ce să facem şi cum să ne poziţionăm pentru a nu fi învinuiţi de unii de trădare, iar de alţii — de colaboraţionism.
Dacă n-am fi mereu în febra descoperirii propriei biciclete şi am prelua din experienţa altora, dacă am fi mai expliciţi în vorbe şi mai chibzuiţi în fapte, altă viaţă am avea, cu siguranţă!