Seceta din ultimele săptămâni a afectat grav cultura de porumb. În unele zone situația este aproape catastrofală. Unii fermieri din nordul țării spun că deși la început de sezon agricol se așteptau la o recoltă bună, arșița din ultimul timp le-a compromis roada în proporție de 50 la sută.
Ion Clima din satul Domulgeni, raionul Florești cultivă porumb pe o suprafață de 100 de hectare. Agricultorul spune că temperaturile mari a uscat plantațiile de porumb și nu a permis știuletelui să se dezvolte.
„Porumbul se mai teme și de arșiță, el mult mai mult este afectat de arșiță, de temperaturile în timpul vegetației mai sus de 30 de grade, avem mai mult de 2 săptămâni unde temperatura este 30,35, ba o fost chiar și în unele zile 38,39 și chiar 40 de grade. Porumbul este mic, bobul este de asemenea mic, nu este atât de plin, natura este mică.”
Ion Clim speră să recolteze măcar 6 tone la hectar, totuși asta e doar jumătate din roada prognozată.
„Doar 1 din 5-6 ani să spune că este o roadă cât de cât mai bună, mai așteptată, cum a fost anul 2020 am primit vreo 12 tone de porumb la hectar, așa ani practic sunt foarte rari, în rest, în anul de față așteptăm de 5-6 poate 7 tone la hectar, ne-am bazat mai mult pe hibrizi timpurii care cât de cât folosesc mai bine umezeala.”
Potrivit specialiștilor cele mai afectate culturi sunt porumbul și floarea soarelui.
BORIS BOINCEAN, Directorul Institutului de Cercetări pentru culturile de câmp „Selecția”, Bălți: „Noi acum avem temperaturi cu mult mai mari și lipsă de precipitații, temperaturi mult mai mari decât am avut cândva, asta și a adus la aceea că practic porumbul a ars în mare măsură, bine, noi spunem că floarea-soarelui mai puțin, dar este afectată și floarea-soarelui, bobul nu este umplut așa cum ar trebui în caz normal să fie.”
Potrivit Biroului Naţional de Statistică, anul trecut, agricultorii din Republica Moldova au obţinut o cantitate de porumb – peste 760 de mii de tone.
sursa: tvn.md